2008. július 4.

Német tisztek a műszakiaknál

A Zrínyi Miklós Nemzetvédelmi Egyetem szer-vezésében, a "ZMNE hallgatói csereprogram a Német Szárazföldi Erők Hivatalával 2008" rendezvény keretében július 1-jén német katonatisztek látogattak a szentesi MH 37. II. Rákóczi Ferenc Műszaki Zászlóalj alakulatához.

Az öt fiatal tiszt 3 éves csapatgyakorlatát tölti a saját alakulatánál, ahol a jó eredményeik alapján kerültek be a két ország közötti csereprogramba, így június 16-tól július 11-ig tartózkodnak Magyarországon. Az első két hétben általános katonai kiképzésben részesültek, megismerve a magyar kiképzési szokásokat, követelményrendszert. A második két hétben a Magyar Honvédség fontosabb alakulatait látogatják meg. Katonai pályafutásuk kiemelt állomása kapcsolódik Magyarországhoz, hiszen tiszti kinevezésüket a magyarországi német nagykövetségen kapták meg, és július 1-jétől büszkén viselik a hadnagyi rendfokozatot.

Nyers József, mérnök ezredes a műszaki zászlóalj parancsnoka tájékoztatta a vendégeket az alakulat rendeltetéséről, feladatáról, jelenlegi helyzetéről. Majd gratulált kinevezésükhöz és az első tiszti rendfokozat megszerzéséhez. Németország különböző tájairól, különböző alakulatoktól érkeztek. Szakmailag is különböző területeket képviseltek, hiszen volt közöttük híradó, javító, PSYOPS, műszaki és lövész. Viszont egy közös cél vezérelte őket a műszaki alakulatnál. Minél jobban megismerni a Magyar Honvédség speciális alakulatát és tapasztalatokat szerezni, ezáltal jelentősen bővíteni tudásukat a hídépítés és víztisztítás területén. Erre jó alkalom volt a megrendezett statikus bemutató, majd a tiszai gyakorlótéren végrehajtott dinamikus bemutató is. Alkalmuk volt a technikai eszközökkel vízre szállni, és kézzelfoghatóan megtapasztalni a technikai eszközök műszaki alkalmazását.

A program végén kérdésemre, mely szerint mi tetszett nekik a legjobban a látottakból, a válasz kettős volt. A szakmai ismeretek megszerzése mellett, egyöntetűen válaszolták: "A nagy csobbanás, amikor a PTSZ belegázolt a Tiszába, és vizesek lettünk".

A csereprogram kapcsolat nagyon hasznos, hiszen olyan gyakorlati ismeretekre tesznek szert más nemzet katonai szervezeteivel kapcsolatban, melyeket saját országukban, a saját alakulataiknál majd alkalmazni tudnak. Szeptembertől elkezdik a katonai felsőfokú tanulmányaikat, melyhez nincs jobb mankó, mint a gyakorlati ismeret.

Juhász László szds.