2008. július 4.

Türelmet kérnek a csapadékvíz-ároképítők

A város kíséri, berekháti és a Nagyhegy Szeszfőzde-dűlő részein lakók már hónapok óta együtt élnek a munkagépek zajával. A csapadékvíz-elvezető árkok felújítása zajlik most, ami sok fennakadással jár. A munkálatokról, illetve arról, hogy mikor áll helyre a rend, Sáfrán Bálint önkormányzati megbízottat kérdeztük.

Múlt évben döntött úgy a képviselő-testület, hogy fel kell újítani az elavult csapadékvíz-elvezető rendszereket. Március végén elkezdődött az árokrendszerek rekonstrukciója, a közbeszerzési eljárás során a Szeviép Zrt. nyerte az első ütemben a kivitelezést. Még az 1999- 2000-es belvíz megmutatta a problémát: a rendszer nem tudja elvezetni a lehullott csapadékot. A program több évre szól. A Szeszfőzde-dűlőnél, illetve a Hétvezér utcánál kezdődött a főgyűjtő vezeték építése, itt a helyreállítás a héten már a befejezéséhez közeledik. Jelenleg a Farkas Antal utcai főgyűjtőnél dolgoznak, ahol a hónap végére készülnek el. A burkolatot mindenhol a kivitelező állítja helyre. Idén a nyílt árkos területek helyrehozatala megkezdődik, három ütemben, mondta a téma önkormányzati felelőse. Ötezer kapubejárónál szintjelzőket helyeznek el. Folytatásként július 1-jétől közmunka-program keretében hozzákezdtek a szintjelzők közötti föld eltávolításához, mintegy 30 ezer m3 földet mozgatnak meg. Harmadik ütemben felülvizsgálják a kapubejárókat is, ha ezek mérete nem megfelelő, a lakosság feladata a rendbehozatal, főgyűjtők esetén az önkormányzattal közösen. A munkák során egyedül ez jelent majd költséget a lakosoknak.

A program lefedi az egész várost, kivéve a Nagyhegy városrész egyes részeit, ahol további tervezésre, esetleg magánterületek igénybevételére van szükség a szűk közutak, közterületek miatt.

Jövőre várhatóan a Váradi Lipót Árpád utca környékén felújításra kerül a teljes árokrendszer, új kapubejárókkal, árokburkolással, esetlegesen zárt csatornák kiépítésével.

A sok esőzés nehézségeket okozott. A Farkas Antal utca környékén 2-3 hetes kiesést jelentett, hogy a mirhós részeken csak teljes kiszáradás után tudták folytatni a munkát. Ugyanitt a magas fokú közművesítés okozott gondot egy alkalommal: gázvezetéket rongált meg egy markológép. Az eset riadalmat igen, de nagy fennakadást a munkában nem okozott, a szakemberek hamar elhárították a problémát. Azért a veszély fennáll, ezzel tisztában vannak.

A lakosságtól egyetlen dolgot várnak: türelmet, fogalmazott az önkormányzat megbízottja, aki azt tapasztalta, bizony, rosszul esik egyeseknek, ha például fát kell kivágni, mert útban van. Ügyelnek arra, hogy a kivitelezőről ne legyen negatív vélemény, de ez nem mindig sikerül. Sok lakossági észrevétel jut el hozzájuk, többségük jogos. Általában már aznap felülvizsgálják a bejelentéseket és a legrövidebb időn belül orvosolják azt.

D. J.