2008. június 20.

Búcsú a Petőfi cukitól

Lezárult egy korszak a Petőfi Cukrászda életében. A szentesi emberek kedvelt kávézója hatvan esztendő után július 1-jével bezár. Nem örökre ugyan, csupán a szálloda felújítása idejére búcsúzik a vendégektől. És azt szépen szeretné, ahogyan kell.

- A cukrászda tudomásom szerint 1948-ban, az államosításkor nyitott a mai formájában ­- meséli Horváth Zoltán mestercukrász, aki az említett hatvan évből negyvenet dolgozott a Petőfiben. Még tanulóként kezdett 1968-ban a Csongrád Megyei Vendéglátóipari Vállalat szentesi kirendeltségén. '72-ben már műszakvezető volt, '76-ban mestervizsgát tett, azután üzemvezető-helyettessé léptették elő, majd '81-től '93-ig az üzem vezetője lett. Azt követően napjainkig vállalkozóként üzemeltette a műhelyt és a cukrászdát.

Negyven év nagyon szép idő egy munkahelyen. Horváth Zoltánnak is sok kedves emléke fűződik az üzemhez. Azzal, hogy felvetődik a kérdés, azonmód rá is vágja: napokat tudna mesélni. Tudom, azok, akik közelebbről ismerik a cukrászmestert, nem kételkednek ebben. Egy-két sztorit hamar felelevenít az ember. Például:

- Emlékszem egy '78-as esetre, amikor délután 2 órakor telefonáltak a Tiszti klubból, hogy a lakodalomra a nagy sürgés-forgásban elfelejtettek menyasszonyi tortát rendelni - mondja a cukrászmester. - Háromemeleteset kértek. Rohantam be a műhelybe, dolgoztunk, mint a kisangyal, és este 7 órára a menyasszony asztalán volt a torta. Megtörtént, hogy a szombati napra tervezett 200 fős lakodalomba csütörtökön jutott eszükbe, hogy sütemény is kellene. Éjjel-nappal dolgoztunk, de megcsináltuk. Olyan is volt, hogy mire elkészültünk mindennel, akkorra az ifjú pár összeveszett. Ölre ment a család, szó szerint vér is folyt, a sütemény, a torta pedig a nyakunkon maradt.

Izgalmas idők voltak, szépek is, de elmúltak. Horváth Zoltán reméli, hogy egy vagy másfél év múlva megújulva, megszépülve kinyitnak újra. A tervek szerint az üzem a pincébae kerül, a cukrászda a jelenlegi helyén marad, de nagyobb lesz. Mint a '70-es években. A Kossuth utcán és az udvar felől is terasz épül majd az üzlethez. A cukrászmester kijelenti, köszönettel tartoznak Zsohár Árpádnak, a Pendola Kft. tulajdonosának, hogy ez idáig hagyta üzemelni a cukrászdát.

- Kerülgettük egymást, mi is útban voltunk, ők is útban voltak nekünk. Azért rugalmasan megoldottuk a dolgokat. A felújítás nálunk fog elkezdődni, az üzem és a cukrászda hamarabb nyit majd, míg a szállodakomplexum többi része később kerül átadásra - tájékoztat.

Június 29-ig várják kedves vendégeik megrendeléseit. Június 30-án nyitástól, reggel 7 órától friss sütemények (tortaszeletek) végkiárusítását tervezik, egységes 50 forintos áron. Horváth Zoltán nem titkolja, ezzel is szeretnék a kedves vendégek szájízét megédesíteni. Hogy emlékezzenek a 60 évre. Este 6 órától pedig dr. Dobos Andrással várja az érdeklődőket a rendhagyó közéleti kávéház extra rendezvényükre.

A hagyománykeltő sorozat eddig 42 hónapot élt meg, ami azt jelenti, hogy 42 meghívott vendég beszélt az életéről. A tervezett utolsó estén az ötletadók beszélhetnek. Tervezik, hogy az új kávéházban is folytatják majd a hagyományt. Addig csak szüneteltetnek mindent. A műhelyben és a cukrászdában dolgozók egy része nyugdíjba vonul, van, aki új munkahelyet talált magának, mások a munkanélküli segélyt választották. Végül is ígéretet kaptak arra, hogy mindenkit visszavesznek majd.

- Megköszönöm a lakosságnak, hogy hozzánk jártak, hogy a vendégeink voltak, ezért maradhatott fönn eddig ez a vállalkozás - mondja búcsúzóul a cukrászmester.

Lovas József