2008. április 25.

Áthidaló megoldások

Néhány hónap múlva költözhetnek a lakók az otthonba

Lassan teljesen elkészül a Dr. Sipos Ferenc Parkerdő Otthon, melynek építése még 2006 decemberében kezdődött. Folyamatban van a 100 férőhelyes intézmény műszaki átadása. Utána kap az intézmény használatba vételi engedélyt, azután kezdődik meg a működési engedélyeztetési eljárás, mely két-három hónapot is igénybe vehet. Így várhatóan szeptemberben költözhetnek be az első lakók.

Április 1-jétől az otthonnak már van igazgatója, a képviselő-testület legutóbbi ülésén Bolyánné Szamosközi Gabriellát választották meg az intézmény vezetőjének. Az igazgatónő ezt megelőzően 10 évig dolgozott a Dr. Bugyi István Kórházban aktív osztályon, ezután került a szociális szférába és 2002 óta vezette a pszichiátriai otthont. Szakirányú végzettséget 1994-ben szerzett a Hajnal Imre Egészségtudományi Egyetem főiskolai karán, egészségügyi szakoktató szakon. 2002-ben lett mentálhigiénés szakember (SOTE), 2003-ban szakvizsgát tett pszichiátriai betegek ellátásából, 2006-ban pedig az ELTE-n szociális menedzser képesítést szerzett. 2004 óta ellátottjogi képviselő Csongrád megye nyugati részén.

Bolyánné Szamosközi Gabriellával beszélgetünk.

Bolyánné Szamosközi Gabriella

- Most az a legfontosabb feladatunk, hogy az otthon működését el tudjuk indítani, valamint az, hogy az intézmény hosszú távon működőképes legyen. Számomra fontos, hogy a lakóknak valóban otthonuk legyen majd az intézmény, s életük hátralévő részét szép, boldog és békés környezetben tudják eltölteni. Úgy gondolom, ehhez nagyon fontos a szakdolgozók kiválasztása is. Sok az érdeklődő az álláshelyek iránt, a különböző munkakörökre már kétszázötvenen jelentkeztek. Azonban a városban hallható közhiedelemmel ellentétben még mindig érdemes pályázni a különböző álláshelyekre - tájékoztatta lapunkat az igazgatónő, aki a dolgozók kiválasztásával kapcsolatban elmondta: A közalkalmazotti törvény változása miatt január 1-jétől minden álláshelyet meg kell pályáztatni. A Kormányzati Személyügyi Központ honlapján közzé kell tenni a pályázati kiírást, s ezután a helyi lapokban is meghirdetik az összes álláshelyet. A munkakörök betöltésének feltételeit a jogszabályok pontosan meghatározzák, a törvény előírja, hogy milyen munkakörbe milyen végzettségű személyeket lehet felvenni. A kérdésben azonban nem az intézmény vezetője dönt egyszemélyben, hanem egy szakmai bizottság választ a pályázatok közül, háromfordulós rendszerben. Először be kell adni az írásbeli pályázatokat, majd a jelentkezők egy pszichológiai alkalmassági vizsgán esnek át, s csak ezután hallgatják meg személyesen a jelentkezőket. Az eredményről írásban értesítik a pályázókat.

A férőhelyekre is többen jelentkeztek a 100 fős keretlétszámnál, jelenleg 136-an várnak elhelyezésre. A szociális törvény az idei év elején azonban ebben a tekintetben is változott, idősotthonba csak azok vehetők fel, akik legalább napi négy órás gondozási szükséglettel rendelkeznek.

- A felvételi kérelmeket - amelyeket postáztunk már a várakozóknak - minél előbb érdemes kitölteni és beküldeni a polgármesteri hivatal szociálpolitikai osztályára. Ha megérkezik, akkor a jogszabálynak megfelelően előgondozást végzünk, mely során tájékozódunk a kérelmező szociális helyzetéről, egészségügyi állapotáról és tájékoztatjuk az intézményi ellátásról. Majd kezdeményeznünk kell az Országos Rehabilitációs Szakértői Intézetnél, hogy vizsgálják meg azt, hogy az adott személy esetében fennáll-e a napi négy órás gondozási szükséglet. Ha igen, akkor felvehető bentlakásos intézménybe. Ha viszont nem, akkor csak alapellátásban részesülhet. Igaz, hogy már jelenleg is 136-an várnak elhelyezésre, de a jogszabályváltozás miatt várható, hogy sokan kiesnek az intézményi elhelyezésre várakozók közül. Törekszünk áthidaló megoldásokat is találni az idősek elhelyezésére, például átmeneti ellátást is nyújtanánk az intézményben, hiszen ebben az esetben nem szükséges vizsgálni a gondozási szükséglet meglétét. Ez az ellátás egy évig nyújtható, s indokolt esetben még egy évre meghosszabbítható. Így két évig biztosított lenne az illetők ellátása a z otthonban, természetesen ugyanolyan feltételek mellett, mint a hosszabb időre beköltöző társaiké. Emellett ötven férőhelyes nappali ellátást is biztosít az intézmény, ahol az idősek változatos programokon vehetnek részt, s étkezést is igénybe vehetnek - mondta el az intézmény igazgatója, Bolyánné Szamosközi Gabriella.

- lakos -