XL. évfolyam 12. szám

2008. március 28.

Első füzetem

Háromszáz gyermeket várnak a gálaműsorra

Idén hatodik alkalommal rendezik meg az Első füzetem gálaműsort, ahol közel 300 leendő elsős kisgyermek veheti kézbe személyesen első füzetét. A Tóth József Színházteremben egy gálaműsor keretében minden óvódás gyermek kap egy füzetet, melyen rajta van a város címere és a szervező Iroda-Profil Kft. logója, amely kifejezi, hogy mind Szentes, mind pedig a cég számára fontos a gondolat, miszerint a tudás értéket teremt a világban.

2008. március 28.

A közéletiség vonzásában

Hogy érzi magát Oltyán Lajos?

Oltyán Lajos olyan családban született, ahol a közéleti tevékenységnek volt alapja. Édesapja az akkor erős nyomdász szakszervezetben vezető funkciót töltött be, azzal együtt a szociáldemokrata párt helyi szervezetében is tevékenyen részt vett. Édesanyja is szakszervezeti bizalmi volt. A fiuk pedig.

- A szegedi tanítóképzőben olyan felkészítést kaptunk, hogy ahova kikerülünk, az rendszerint egy falu volt abban az időben, ott nekünk a tanításon kívül egyéb közéleti feladatokat is el kell tudni látni - meséli.

2008. március 28.

Fáradtság

A szívügy klub következő összejövetelét április 2-án, szerdán 17 órakor tartják az ifjúsági házban. Előadást tart dr. Kovács Aranka főorvos Tavaszi fáradtság címmel.

2008. március 28.

Megye kontra város

Halmai László, a Fidesz MPSZ választókerületi elnöke saj-tótájékoztató keretében jelentette be a hírt, hogy több ezer tiltakozó aláírás gyűlt össze irodájukban az egészségbiztosítási törvény életbeléptetését ellenezve. Mint mondta, ők nem gyűjtöttek aláírásokat, de elküldik majd az azt benyújtó házaspárnak. Arra kérte a térség országgyűlési képviselőit, hassanak oda, hogy a törvényt ne javítgassák, finomítsák, hanem vonják viszsza, mert különben úgy járnak vele, mint a vizitdíjjal, a tandíjjal és a kórházi napidíjjal. Nincs szükség népszavazásra, ha visszavonják a törvényt. Ezt akarja a nép.

2008. március 28.

Művészetek Háza a Király utcában

Budapesten, a Király utcában "vendégszerepelt" a szentesi Művészetek Háza az ünnepi, hosszú hétvégén. Nagypéntektől Húsvét hétfőig egy képzeletbeli reneszánsz város elevenedett meg a Vam Design Center belvárosi épületében. A szentesiek, Kálmánné Szabó Erzsébet vezetésével két helyszínen várták a belföldi és külföldi érdeklődőket. Az alkalmi tárlat mellett árusították is a szép, iparművészeti alkotásokat. Láthatóan tetszett a vendégeknek a Kátai gyertya, Wolford Ica fekete kerámiái és a húsvéti tojások, vagy Kulbert György különleges fafaragása. Miközben a Szentesről szóló városismertető kiadványt osztogatták Kálmánék, addig az érdeklődők megkóstolhatták a csongrádi Gulyás Ferenc borász kitűnő alföldi borait.

A Király utcában kikiálltók, akrobaták invitálták a látogatókat, akik hangulatos népi, és iparművészeti bemutatók mellett kipróbálhatták a középkori szerencsejátékokat. A reneszánsz katonai táborban, akár a haditorna veszélyeivel is megismerkedhettek. Az időutazás résztvevői nemcsak bepillantást nyertek egy reneszánsz város ünnepeibe, hanem részesei lehettek a királyi udvar szertartásainak és a lovagi élet hétköznapjainak. Vásárosok, mutatványosok, zenészek és táncosok fokozták a hangulatot. A belső udvar szabadtéri színpadán pedig minden délután a reneszánsz hangulatát idézték a színvonalas bemutatók.

/Kruzslicz/

2008. március 28.

Három húsvétomról

A kedves olvasó szíves engedelmével három húsvétomról számolok be. Hátha tanulságos lesz.

Nyolcvanöt évvel ezelőtt, mint egy tanyasi tanító bácsi kisfia, nagyon tudtam várni a húsvéthétfő hajnalát, mert a nagyon gondosan kimunkált fészekben, ott a kert bokrai között ezen a reggelen "kell találnom" valamit. Mit? Hát nyuszi tojta piros tyúktojást. S mikor megtaláltam, eszembe se jutott kérdezni: hogy tojhatnak a tyúkok nyúltojást? Természetesnek vettem, hogy vannak érthetetlenségek, melyek ha örömöt okoznak, sebaj! Fontos a gyermeki öröm! Most, hogy 90 évesen erről beszámolok, kérdezem: Jézus feltámadása nem képtelenség? Dehogynem! De a ráépült kereszténység - minden hibája ellenére - mégiscsak megajándékozta a világot egy nem akármilyen kultúrával és haladással.

2008. március 28.

A gimnázium legnépszerűbb tanára

160 éve született Pólya Ferenc

A nagy múltú szentesi gimnázium tantestülete a kezdeti évtizedekben rendkívül csekély létszámú volt. Az induláskor (1859-63 között) Zolnay Károly előbb egyedül, majd Csukás Benjáminnal együtt tanította a református népiskolán belül alakított gimnáziumi osztályokat. A hat osztályosra fejlesztett intézményben már négy tanár működött (1864/65). A református gimnázium az 1871/72. tanévtől községi fenntartású iskolává vált. A tantestület létszáma ekkor hat főből állt, köztük Pólya Ferenc, aki 1872 decemberében került a gimnázium tanári karába. A fiatal tanárember igen hamar az ifjúság kedvence lett, de nagy tiszteletet vívott ki magának a város lakossága előtt is. Ki volt ő? Mit tudunk életéről és munkásságáról?

2008. március 28.

Lapkiadás kényszerszünet után

Évfordulók - 2008.

135 éve, 1873. márc. 23-án megalakult a Szentesi Szűcs Ipartársulat. (Tagok száma 23 fő.)

160 éve, 1848. március 24-én határozatot hoztak Szentesen a nemzetőrség felállításáról, két héttel megelőzve az ez irányú országos és megyei intézkedéseket.

160 éve, 1848. március 25-én megalakult a 11 tagú szentesi Nemzeti Őrseregi Bizottság, amelynek elnökévé Molnár István tanácsnokot választották. (Működésének két hete alatt kb. 500 nemzetőrt írtak össze.)

155 éve, 1853. március 25-én 81 éves korában elhunyt Kiss Bálint (1772-1853) református lelkész, egyházi író, tankönyvíró, történeti kutató, gazdasági reformer, a Magyar Tudományos Akadémia levelező tagja, a békés-bánáti egyházmegye esperese. (A tudós pap 1799-től haláláig Szentesen szolgált, utca és iskola viseli nevét.)

85 éve, 1923. márc. 25-én műsoros megemlékezést tartottak a Tóth József Színházteremben Petőfi Sándor születésének 100 éves évfordulója alkalmából. Ünnepi beszédet mondott dr. Négyesy László irodalomtörténész, esztéta, egyetemi tanár, városunk jeles szülötte.

205 éve, 1803. március 28-án elhelyezték az egykori főtéri központi református népiskola alapkövét. Az ünnepi szertartást Kiss Bálint lelkész végezte, akinek sikerült elérnie, hogy az épület emeletes legyen, téglából és cseréptetővel épüljön. Ez volt a város első emeletes építménye, amelynek terveit Jauernik Ferenc vásárhelyi építőmester készítette. A kivésett alapkőbe óntáblát helyeztek el, amelyre rámetszették az építés dátumát, az egyházi és világi vezetők, tanítók stb. neveit; megörökítve, hogy akkor a szentesi reformátusok száma 8629, az iskolás gyermekek száma pedig 236 fő. A főtérre néző, koraklasszicista stílusú épületben 1804 őszén kezdődött meg a tanítás. (Az épületet 1928-ban elbontották, s helyére épült a ma is álló Kiss Bálint Református Általános Iskola.)

30 éve, 1978 márciusában közel 3 évi kényszerszünetelés után ismét megjelent a Szentesi Élet c. városi havilap. Felelős szerkesztő Szabó Róbert, aki korábban is szerkesztette az újságot.

Összeállította:
Labádi Lajos

2008. március 28.

Hiperaktivitás

Az Állampolgári Bizottság az Emberi Jogokért Alapítvány kutatómunkája során feltárta, hogy a hiperaktívnak, figyelemzavarosnak nevezett gyermekeknek adott pszichiátriai szerek számos mellékhatást és függőséget okozhatnak a gyerekeknél. Ha gyermeke "tanulási probléma" vagy "viselkedési zavar" miatt pszichiátriai szereket szed, és úgy érzi, hogy a gyermeke állapota semmit sem változott, vagy rosszabbodott emiatt, keresse fel szervezetünket.

Az alapítvány megjelentetett egy ingyenes tájékoztató kiadványt a hiperaktivitással kapcsolatban, melyet szívesen bocsát az érintettek és a hi-peraktív gyermekekkel foglalkozó személyek rendelkezésére.

Cím: Állampolgári Bizottság az Emberi Jogokért Alapítvány, 1461 Budapest, Pf. 182. Tel.: (1) 342-63-55 E-mail: info@cchr.hu Web: www.emberijogok.hu

2008. március 28.

Bubor közösen vállalkozna

Mivel évek óta húzódik a hékédi lakópark ügye, Bubor Zoltán, a BGM Motorsport Kft. vezetője úgy gondolja, lépni kellene már. Mint mondja, egyfajta patthelyzet alakult ki: egyik oldalról biztatást kap a vállalkozó, hogy dolgozzon tovább, a másik oldalról viszont nem érzi azt a támogatást, ami azt bizonyítaná, hogy minél hamarabb megvalósuljon az egész. Emiatt, no meg a megváltozott gazdasági helyzet miatt a terület hasznosítását már csak közös együttműködés alapján képzeli el.

2008. március 28.

Az összefogás ereje

A Csongrád Megyei Kereskedelmi és Iparkamara Mészáros Zoltánnak, a Hunor Coop Zrt. vezérigazgatójának a gazdasági életben és a kamarai munkában elért kimagasló eredményéért nagyvállalati kategóriában a "Csongrád megye gazdaságáért" díjat adományozta. Az elnök az elismerést a kamara évzáró ünnepségén vehette át.

- A díj természetesen nagy megtiszteltetés a számomra. Az elismerés, amit most kaptam, egy szép dolog, de ahhoz kellett egy csapat. Ezzel a cég és az egész kollektíva munkáját elismerték, illetve azt a fejlődési irányt, amit a Hunor Coop az elmúlt 3-4 esztendőben folytatott. Ma már egy térségnek vagyunk a meghatározó szereplői, hiszen a megyében 18 településen megtalálhatóak üzleteink. Erre büszkék vagyunk - mondja.

2008. március 28.

Pályázhatnak

A polgármesteri hivatal művelődési irodája felhívja a jelentkezők figyelmét, hogy a Kertvárosi Óvoda óvodavezetői, a Deák Ferenc Általános Iskola igazgatói és a Terney Béla Kollégium igazgatói állására április 6-ig lehet pályázni. A pályázat részletes feltételei az Oktatási Közlöny 4. számában jelent meg és Szentes honlapján is megtekinthető. Bővebb információ a polgármesteri hivatal 63/ 510-368-as telefonszámán kérhető, munkanapokon.

2008. március 28.

Paradicsom

A Király István Kertbarát Kör tagjai március 31-én, hétfőn 18 órakor találkoznak legközelebb az Ady Endre utcai művelődési házban. A klubfoglalkozásra meghívták Horváth József kertészmérnököt, aki a paradicsomtermesztésről tart előadást.

2008. március 28.

Szemetet gyűjtöttek a középiskolások

Háztartási hulladékot, tankönyveket és állati tetemeket is találtak

Több turnusban szedték a szemetet az elmúlt hetekben összesen négy alkalommal a Mentettréti Természet- és Vadvédelmi Egyesülethez tartozó területen a csongrádi Bársony István Mezőgazdasági Szakközépiskola, Szakiskola és Kollégium diákjai.

- Nem ez volt az első alkalom - árulta el a szakközépiskola egyik tanára, akivel a múlthét szerdán 18 elsős, és 11 felsőbb osztályba járó tanuló érkezett a területre, hogy előbb zsákokba gyűjtsék a közutak mellett talált szemetet, majd kupacokba rakják azokat, és ezzel is segítsék a hulladékot elszállító traktoros munkáját. - Azok az osztályok jönnek ki általában, amelyek szakmai orientációjához kapcsolódik ez a tevékenység, elfoglaltság. A felsőbb évesek többsége vadász technikusnak készül. Nekik mindenképp meg kell tanulniuk, hogy hogyan óvják és tisztítsák a környezetet. Az sem utolsó szempont, hogy a rendszeres és folyamatos hulladékgyűjtési akciókból kiindulva talán ők sem szemetelnek majd - emelte ki a tanárnő.

2008. március 28.

Kis zsákmány, nagy büntetés

Szentesi Akták

Városunkban egyedinek nevezhető esetet írunk le a következőkben, egy tavaly elkövetett fegyveres rablást. 2007. januárjában M. G. J. egy szentesi sörözőben hallotta, hogy egy bizonyos személynél mindig van otthon készpénz. Legközelebb, amikor szintén ott italozott, eszébe jutott, amit korábban hallott. Bár segédmunkásként havi nagyon jól keresett, ekkor nem volt jövedelme. Elhatározta, hogy pénzt szerez az illetőtől, s aznap délután elment a házhoz. Beszélgetni kezdett a tulajdonossal arról, hogy tejet akar tőle vásárolni. Álnéven mutatkozott be, s iratkozott fel a sértettnél, azzal a szándékkal, hogy a helyszínt megismerje. Ezután hazament, ahol magához vett egy, korábban a szemrésznél kivágott sísapkát, valamint egy gáz-riasztófegyvert, s így tért vissza a sértett lakásához.

2008. március 28.

Szótárgép kellene?

A napokban kezembe akadt egy elektronikus szótárgép. Tenyérnyi nagyságú, de öt idegen nyelven tudja magyarra fordítani a szavakat - és vissza - a kijelzőjén. Nos, ehhez képest készülék nélkül sem tudjuk felfogni, hogy például a közéletben miért divat még mindig a mellébeszélés, a gondolatok és tettek kettéválasztása, miért gyakorlat még a nyilvánvaló események kiforgatása?

A népszavazás után az egyik nagy politikai csoport vezére - a győzelem jegyében - az önbecsülés közé sorolta a szükséges együttműködést a másik féllel. Nemsokára az alvezérétől megtudtuk, hogy ahol a miniszterelnök megjelenik, onnan természetszerűleg távol maradnak, így a március 15-i állami ünnepségről is. Ugyancsak a népszavazás eredményétől indíttatva - mondjuk így - a koalíció legfőbb vezetője nem arról értekezett, hogy milyen nagy hibákkal járultak hozzá saját csalódásuk kialakulásához. Ellenben azt fájlalta, hogy az istenadta nép nem látta át kellő mélységig az egészségügyi, oktatási reformtörekvéseket. A koalíció kisebbik részének szóvivője pedig - trágár megjegyzésével - úgy tett, mintha nekik aztán az égvilágon semmi közük nem lenne az együttes kudarchoz.

2008. március 28.

Tavasz

A Szabadidős Sportklub a művelődési központtal és a Hegedűs László Helyőrségi Klubbal együttműködve az idei évben is megrendezi a már hagyományos "Tavasz a természetben" alkotóművészeti kiállítást felnőttek, általános iskolások és nagycsoportos óvodások részvételével. A felnőtt és ifjúsági korcsoportban indulóknak alkotásaikat április 9-ig kell leadniuk munkanapokon az ifjúsági házban. A megnyitót április 11-én 16 órakor tartják az intézményben. Az általános iskolás korcsoportba tartozóknak műveiket a Hegedűs László Helyőrségi Klubban adhatják le április 16-ig. Az alkotások kiállításának megnyitójára április 18-án 15 órától kerül sor a Hegedűs László Helyőrségi Klubban. A nagycsoportos óvodások elkészített rajzaikat, festményeiket május 13-ig adhatják le a Művelődési és Ifjúsági Házban, ahol május 15-én, 15 órakor kerül sor a kiállítás megnyitójára. Az alkotóművészeti kiállításon minden alkotó legfeljebb 2-3 kézzel készített munkával vehet részt. Az óvodások, illetve az általános iskolások rajzai, festményei A3-as méretnél nem lehetnek nagyobbak. Az óvodások csoportmunkáira legfeljebb egy díj adható (az óvoda nevére). A zsűri elnöke Bíró Jenő festőművész.

2008. március 28.

Névnap

A nyugdíjasok klubja március 28-án, pénteken 14 órától tartja következő összejövetelét a Móricz Zsigmond Művelődési Házban. Ezen a délutánon köszöntik azokat a tagtársakat, akik az év első felében ünneplik névnapjukat.

2008. március 28.

Gondolkodók

A városi könyvtárban március 31-én, hétfőn 18 órától tartják a gondolkodók klubjának következő összejövetelét Felelősség a technika korában címmel.

2008. március 28.

Számítógép és internetfüggőség

Az Addiktológia és Drogambulancia sorozata - A dohányzástól a heroinig

A számítógép és az internet-használat alapvetően hasznos dolgok, mert megkönnyítik az emberek életét. Kikapcsolódhatunk, szórakozhatunk, aktívan pihenhetünk igénybevételükkel, akár chat-elünk, játszunk, filmet nézünk, zenét hallgatunk, elektronikusan levelezünk vagy szoftvereket töltünk le. Emellett pedig az információhoz jutás egyik leggyorsabb módja az internet-használat. Igénybevétele azonban minden felsorolt esetben csak egy határig egészséges - tájékoztatta lapunkat dr. Szalayné Péter Ildikó addiktológiai konzultáns.

2008. március 28.

Ovis Olimpia a Klauzálban

Az idén az olimpia tiszteletére első alkalommal szerveztünk a jövő olimpikonjainak óvodás olimpiát. A játékos feladatok az olimpia és a közeledő húsvét jegyében zajlottak. A jól sikerült programon a város 80 lelkes óvodása mérte össze ügyességét, gyorsaságát. Minden résztvevő jutalmat kapott, a legjobbak érmet, az első helyezett óvoda vándorkupát vehetett át.

Helyezések: 1. Szent Anna Utcai Óvoda, 2. Klauzál Utcai Óvoda, 3. Bocskai Utcai Óvoda

Résztvevő óvodák: Farkas Antal Utcai Óvoda, Szent Anna Utcai Óvoda, Dr. Má-téffy F. Utcai Óvoda, Rákóczi F. Utcai Óvoda, Klauzál Utcai Óvoda, Ap-ponyi Téri Óvoda, Bocskai Utcai Óvoda, Szent Erzsébet Katolikus Általános Iskola és Óvoda.

Köszönjük az óvodáknak, hogy megtisztelték rendezvényünket. Bízunk abban, hogy jövőre is együtt örülhetünk a kicsik sikerének.

Kuruczné Szabó Anikó
testnev. mk. vez.

2008. március 28.

Pinceszínházból irodalmi pályára

A Boros Sámuel szakközépiskolában az 1995-96-os tanévben indult útjára a Boros Pinceszínház Pádár Zsolt pedagógus vezetésével. Az egykori színjátszókból még senki sem lett szakmabeli, de jellemzően humán pályára kerülnek a diákok. Jó példa erre Béres Tamás (képünkön), aki az első tanévben két lány mellett mutatkozott be a társulatban. Már a tíz éves jubileumi találkozón is humoros írásait olvasta fel, s így tett legutóbb, a Boros jótékonysági estjének egyik fellépőjeként is.

Tamás, aki pár hét múlva első esszékötetével jelentkezik, a színjátszókörös évekből szívesen emlékszik a Stílusgyakorlatokra, melyet a Móricz Zsigmond Művelődési Házban adtak elő. A háromszemélyes darab akkora sikert aratott, hogy a következő évben megtöbbszöröződött a jelentkezők száma. A Képzelt riporttal már a színházban léptek fel, mostani beszélgetésünk helyszínén.

2008. március 28.

Felkavaró Nyugalom

A Nyugalom, Alföldi Róbert egykori drámais diák első nagyjátékfilmje pereg a szentesi moziban. Utána közönségtalálkozó hirdetve, tele a nézőtér, köztük sok lelkes drámais. A film a híre szerint nyomasztó atmoszférát áraszt, egy anya és fia "se veled, se nélküled" kapcsolatáról szól, benne egy hatalmas botrányt kavart jelenettel. A végén még hallunk egy kis Paganinit, aztán jó ideig semmit. Végigmegy a stáblista tökéletes csendben a sötét moziban, a székek azonban nagyjából a sminkbusz-vezető nevénél recsegni kezdenek: izgalom feszül már a levegőben. Majd nagy taps a belépő rendezőnek, a városunkban különösen közkedvelt Alföldinek.

2008. március 28.

Fűben fában a tudomány

Gyógynövényekből vizsgáztak

Más szemmel nézi a tájat, a természetet az a harmincnyolc személy, akik a gyógynövények ismeretéből vizsgáztak nemrég a szentesi Művészetek Házában. Ennyien fejezték be sikeresen a hatvan órás tanfolyamot. Várhatóan nemcsak a szemléletük változott, hanem a növények hasznosításában, a felhasználásukban is jeleskednek majd.

Erről is, és a tanfolyam anyagáról is kérdeztük - közvetlenül az oklevelek átadása után - Kálmánné Szabó Erzsébetet, a Művészetek Háza igazgatóját.

2008. március 28.

Színjátszás és nyelvtudás

Budapestről és Szegedről is eredményesen tértek haza

A Szent Erzsébet Katolikus Általános Iskola francia nyelvet tanuló diákjai kiemelkedő sikereket értek el márciusban Budapesten és Szegeden is. A fővárosban francia nyelvű színjátszó-találkozón vettek részt még a hónap elején, majd a múlt héten a megyeszékhelyről a már 20. éve megrendezett Makkosházi francia nyelvű versenyről tértek haza jó eredménnyel.

- Általános iskolánkat két színjátszó csoport is képviselte a budai francia gimnáziumban megrendezett francia nyelvű színjátszófesztiválon. A 7. és 8. osztályosok csoportját a lektor Sara Niort, s franciatanáruk, Gémes Anna készítette fel. Ők egy mesét adtak elő Három alma címmel. A 3. és 5. osztályos gyermekek csapata Lázár Ervin A kislány, aki mindenkit szeretett című meséje nyomán adta elő színpadi produkcióját. Őket Szűcs Klára tanárnő, és én készítettem fel - mondta el lapunknak Ráfiné Gáspár Annamária.

2008. március 28.

Gázolót keresnek

Várják a lakossági bejelentést

Garázdaság miatt indult büntetőeljárás egy szentesi férfi ellen, aki az eddig rendelkezésre álló adatok szerint azért ütött meg egy másik személyt, mert az nem tudta megmondani neki, hogy hány óra van. A sértett nyolc napon belül gyógyuló sérüléseket szenvedett.

Fűhengert szeretett volna lopni a sporttelepről egy fiatalember, ám a pálya gondnoka észrevette, és értesítette a rendőrséget. A tolvaj ellen lopás miatt indult vizsgálat.

40 ezer forintot ért az a rotációs kapa, amelyet az egyik belvárosi ház udvarából loptak el ismeretlenek.

2008. március 28.

Új Élet Fa

A polgármesteri hivatal udvarán április 4-én, pénteken fél 3-kor kerül sor az "Új Élet Fa" ünnepélyes átadására. Az emléklapot és a fácskát Szirbik Imre polgármester, országgyűlési képviselő adja át. Akadályoztatás esetén a fa átvehető a Városellátó Intézménynél, a városháza udvarán április 10-ig, munkanapokon délelőtt 8 és 10, délután 13 és 14 óra között Balogh Györgyinél.

2008. március 28.

Pótfűtés

Kovács cikcakkban autózik, egy rendőr megállítja.
- Uram fújjon bele szépen ebbe a szondába!
- Jaj, azt nem tehetem, mert asztmás vagyok. Tessék, itt az orvosi igazolásom.
- Akkor velem jön vérvizsgálatra!
- Jaj, azt sem tehetem, itt az igazolás, hogy vérzékeny vagyok.
- Na, akkor menjen tíz lépést egyenesen ezen a járdaszélen!
- Jaj, azt sem tehetem, mert ahhoz túl sokat ittam!

2008. március 28.

Kis kukta

  • Brokkolileves csirkemájjal
  • Olasz csirke
2008. március 28.

Győzelem a villámtornán

A 2008. március 22-én megrendezésre kerülő I. K&H Bank Lány Serdülő Torna eredményei: Hungerit MetalCom Szentes-Lány Serdülő Válogatott 11-7, Duna-újváros-Lány Ifi Válogatott 8-6, Hungerit MetalCom Szentes-Dunaújváros 13-11, Lány Serdülő Válogatott-Lány Ifi Válogatott 11-4.

Összesítés: 1. hely - Hungerit MetalCom Szentes, 2. hely - Dunaújváros, 3. hely - Lány Serdülő válogatott, 4. hely - Lány Ifi Válogatott.

A villámtornának nagy fontossága volt a négy csapat szempontjából, hiszen a két korosztályos válogatott szakvezetése a mérkőzéseken mutatott teljesítmények alapján állítja össze a válogatottakat. A két klubcsapat pedig a bajnokságban történő jó szereplés érdekében vett részt a tornán. A csapatok között komoly harcok voltak a jobb helyezés elérésének érdekében, a játékosok között pedig a válogatottba történő kerülés miatt folyt a küzdelem. A csapatok Héjjas Bélától a K&H Bank fiókcsoport-vezetőjétől vették át a helyezésekért járó serlegeket.

A Szentesi Vízisport Klub vezetősége köszönetet mondott a K&H Bank regionális vezetésének, amiért felkarolta a tornát, melynek a reményeik szerint folytatása is lesz a jövőben.

2008. március 28.

Már biztos: nyolcadikok

Immár bizonyos: nyolcadik helynél lentebb nem végezhet a Pendola-Szentes- Elektroglob férfi vízilabda csapata az idei szezonban. A Szentes két fordulóval az alapszakasz vége előtt idegenben verte a nagy rivális Szolnokot, és két pontos előnyre tett szert velük szemben. Mivel az utolsó két fordulóban mindkét csapat vereséget szenvedett, így a Szentes jutott a legjobb nyolc közé, és kezdheti meg a rájátszás küzdelmeit az 5-8. helyért. Berki András, a Pen-dola-Elektroglob vezetőed-zője lapunknak elmondta, hogy a két fővárosi mérkőzésük szoros küzdelmet hozott, a Ferencváros (9-11) és az Újpest (8-10) ellen is két-két góllal kaptak ki, de végig volt tartása a csapatnak. A zöld-fehérekkel szemben volt három olyan szituáció, amelyet ha jobban oldanak meg, akár a pontszerzés sem lett volna elérhetetlen számukra. De a sportban sincs "ha", ezt Berki is hozzátette. A rájátszás során újra a lilákkal játszanak Horváth Tamásék, a páros küzdelmek az egyik fél nyolc megszerzett pontjáig tartanak. Az Újpest jóval előnyösebb helyzetből vág neki a sorozatnak, hiszen az alapszakaszból a fővárosiak négy pontot hoztak magukkal, míg a mieink egyet sem. Ennek ellenére Berki edző terve az, hogy minél többször mérkőzzenek meg az újpestiekkel. És bár a nyolcadik hely elérése már sikernek könyvelhető el, igyekeznek mindent megtenni azért, hogy lehetőség szerint még előkelőbb helyen végezzenek. Az biztos, hogy mindenféle lelki és egyéb teher nélkül játszhatnak a mieink az elkövetkezendő összecsapásokon. A rájátszás mérkőzéseit szombaton kezdik, a Szentes először a fővárosban száll medencébe, majd a jövő szerdán a ligeti uszodában fogadják Somogyi Balázsékat Tordayék. Hogy jövő szombaton is egymás ellen játszik-e ez a két csapat, az kizárólag a szentesi vízilabdázókon múlik.

Ami a hölgyeket illeti, ők az elmúlt heti bravúros, Dunaújváros elleni győzelmet követően március 29-én, szombaton 16 órától az OSC együttesével mérkőznek, hazai medencében.

H.V.

2008. március 28.

Rákóczi kupa

Március 18-án rendezték meg a Területi Diákolimpia Mezei futóverseny a Széchenyi Ligetben. Az eseményt a Honvéd Rákóczi Sportegyesület és a Városi Diáksport-bizottság 2007-ben kötött együttműködési megállapodása alapján Rákóczi Kupa néven közösen szervezték. A több mint négyszáz általános iskolai tanulót megmozgató versenyt, Lőrincz Gábor a sportegyesület elnöke irányította 10 katona és az iskolák testnevelő tanárainak segítségével. Végül a Klauzál Gábor Általános Iskola tanulói nyerték el a vándorkupát. Részletes eredmények:

I. kcs.: Lány: 1. Bubori Boglárka (Szent Erzsébet), 2. Gere Szabina (Damjanich), 3. Molnár Gabriella (Damjanich). Fiú: 1. Légrádi Gergő (Klauzál), 2. Rácz Alex (Klauzál), 3. Badár Máté (Deák)

II. kcs.: Lány: 1.Darida Alexandra (Klauzál), 2. Horváth Árnika (Kiss B), 3. Tóth Barbara (Damjanich). Fiú: 1. Szaszkó Dominik (Klauzál), 2. Szabó Mihály (Klauzál), 3. Németh Bence (Kiss B.).

III. kcs.: Lány: 1. Kozák Dóra (Klauzál), 2. Horváth Kata (Damjanich), 3. Kotvics Edina (Fábiánsebestyén). Fiú: 1. Máté Dániel (Fábián-sebestyén), 2. Bárkai Zoltán (Szent Erzsébet), 3. Sülyös Dávid (Koszta).

IV. kcs.: Lány: 1. Juhász Éva (Forray M.), 2. Vidovics Réka (Koszta), 3. Gránicz Nikolett (Damjanich). Fiú: 1. Török Patrik (Klauzál), 2. Pászti Dániel (Deák), 3. Gajda Roland (Forray).

Csapat verseny: Lányok: I. - II. korcsoportban is: 1. Klauzál, 2. Damjanich, 3. Koszta III. kcs.: 1. Koszta, 2. Klauzál, 3. Kiss B. IV. kcs.: 1. Forray M., 2. Deák, Damjanich. Fiúk: I. kcs.: 1. Klauzál, 2. Koszta, 3. Fábiánsebes-tyén, II. kcs.: 1. Klauzál, 2. Deák, 3. Damjanich. III. kcs.: 1. Koszta, 2. Szent Erzsébet, 3. Fábiánsebestyén. IV. kcs.: 1. Forray M., 2. Klauzál, 3. Deák.

Iskolák közötti összesített eredmény: 1. Klauzál Iskola, 2. Koszta Iskola, 3. Damjanich Iskola

Molnárné Szalai Edit
Klauzál Gábor Általános iskola

2008. március 28.

Hozták a kötelezőt

Futsal női NBI

Két vidéki kirándulás után ismét hazai pályán lépett pályára a Szentesi Futsal Club NBI-es női együttese. A Magyar-Milovanovics- Kiss E.-Baksa-Szabó; cserék: Durkó, Bence, Bali, Béres; edző: Tóth Antal összeállítású szentesi hölgykoszorú a berettyóújfalui lányokat látta vendégül. Az összecsapás előtt egyenlő pontszámmal rendelkező csapatok néztek egymással farkasszemet. Összesítésben jobb gólkülönbséggel a vendégek álltak a 6. helyen, míg a hazaiak a hetediken.

Hazai rohamokkal indult a mérkőzés, de mint oly sokszor a helyzetek most is kimaradtak. Az első négy percben három is. A sokadik szentesi támadás a hatodik percben meghozta a vezetést. A vendég védelem zavarában saját kapujukba rúgták a labdát, ezzel 1-­0 ide. A vendégek is sorra vezették rohamaikat. Az egyik ilyen ártatlannak tűnő támadás után a Kurca-parti együttes védelme is hibázott, s jött az egyenlítés. Majd a 16. percben sakk-matt helyzetbe állították a hazaiak a vendégek védelmét, a 100 százalékos ziccer ismét kimaradt. Mint ilyenkor szokás, a vendégek örültek, hiszen megszerezték a vezetést, 1-2 oda. Egy perc múlva egy csodálatos hazai támadás végén Milovanovics egyenlített, ezután a vendégek percei következtek. Egy percen belül két gólt szereztek, ezzel már 2-4.

Szünet után ott folytatták a hazaiak, ahol előtte abbahagyták. Egy perc alatt háromszor jutottak el az ellenfél kapujáig. Nem hiába, Baksa szépít, s ezzel 3-4. Majd röviddel ezután Kiss E. szólója következik, kapura lő, a labda kipattan a nagyszerűen védő vendég kapusról. Ezúttal nem volt szerencséje, Milovanics jó helyen volt, s máris 5-5.
Két perc maradt még a mérkőzésből. A Kurca-parti hölgykoszorú kétszer villan. Előbb Baksa állította megoldhatatlan feladat elé a vendégek portását, 6-5 ide.

A 19. percben pedig a mezőny egyik legjobbja, Durkó egy csodálatos átívelő góllal állította be a 7-5-ös szentesi győzelmet. Ezzel a győzelemmel a Szentesi Futsal Club NBI-es női csapata a tabellán a 6. helyre lépett előre.

DVZ

2008. március 28.

Müncheni aranyak

Március 9-én rendezték Münchenben az Arena Tro-phy-t, Európa egyik legjelentősebb úszóversenyét. A Dél-alföldi régió tagjaiként a Szentes Városi Úszóclub versenyzői is részt vettek a németországi viadalon, ahová edzőként Paulovics Tamás kísérte el a gyerekeket. Korábban szentesiek még nem voltak ezen a versenyen, most heten utaztak el, és sikeresen szerepeltek. Közülük is kiemelkedik Csák Anikó eredménye, aki 100 és 200 méteres mellúszásban aranyérmet nyert. Szécsi László 5. helyen végzett 100 m gyorson, míg Mizere Flóra és Vidovics Milán egyaránt 6. lett 100 m mellen.

2008. március 28.

Bicajjal

A St. Jupát SE Gördülő generációk, együtt a cél felé elnevezéssel kerékpáros kirándulásokat szervez korhatár nélkül. A rendezvénysorozat első kirándulását március 29-én, szombaton délelőtt 10 órától szervezik meg, akkor a csapat a Dózsa-ház elől indul. További információ a www.jupat.hu/programok internetes oldalon szerezhető be.

2008. március 28.

Medence használat

Március 29-én, szombaton a 25 méteres medencében (1-4-es pályán) Országos Pedagógus Úszóversenyt rendeznek 9 óra 30 perctől 12 óra 30 percig. Ez idő alatt a fürdővendégek csak a 25 métereses medence szabad vízfelületét (sekélyrész, két úszósáv) tudják igénybe venni. Március 29-én, szombaton a 33 m-es medencében reggel fél 8-tól 19 óráig gyermekmérkőzések, valamint OB I női és OB I/B férfi vízilabda mérkőzések lebonyolítására kerül sor. Ezért ez idő alatt a fürdővendégek a medencét nem használhatják. A lakosság megértését kérik!

2008. március 28.

Lóháton

Március 14-én "Lovasünnep" színhelye volt a kistőkei lovarda. Ezen a napon mindenki megmutathatta társainak, nevelőinek, mit tud a lovon. A program, melyet a Szociális és Munkaügyi Minisztérium támogatott, gyermekotthonban, illetve nevelőszülőknél élő, valamint speciális nevelési igényű gyermekek, fiatalok terápiás lovagoltatását tette lehetővé. A programot Kézsmárkiné Piti Irén vezette, a Jó Úton-Lóháton Alapítvány képzett lovasterapeutája. Támogatói voltak: a lovarda tulajdonosa, önkéntes segítők, és Kajás, a terápiás ló.

A kép is bizonyítja, mennyire fontos az állatokkal való kapcsolat a gyerekek számára. Nagyon köszönjük a segítséget!

2008. március 28.

Az értékmentés története

Múzeum a múzeumban címmel, szép és átfogó kiállítás nyílt a Koszta József Múzeum ligeti épületében, mellyel az intézmény saját száztíz éves múltját igyekszik a látogatók elé tárni.

Az 1867-es kiegyezés nyomán megélénkült társadalmi-szellemi közegben országszerte sorra alakultak a helyi történeti és régészeti társulatok, melyek gyűjtötték és őrizték a földmunkák során előkerült régiségeket, pénzeket. Az értékmentő munkát a legkülönbözőbb foglalkozású emberek végezték (lelkészek, tanárok, mérnökök, erdészek). Szentes 1883-ban Csongrád vármegye székhelye lett, így a millennium múlt felé forduló felfokozott közhangulata 1897. május 23-án városunkban hozta létre a Csongrád Vármegyei Történeti és Régészeti Társulatot. A megyeszékhely nem maradhatott le a kulturális versenyben Szeged mögött, ahol ekkor már másfél évtizede működött a Somogyi-könyvtár, benne a múzeummal. A szentesi gyűjtemény ma a szegedi után a legnagyobb a megyében.

2008. március 28.

Még mindig veretlenek

Folytatta remek tavaszi szereplését a Szentesi Kinizsi megyei másodosztályú labdarúgó csapata. Bozóki Zoltán tanítványai ezúttal Tömörkényről hozták el a három pontot, 3-1-re nyertek Gyukics, Páger és Mihály Róbert góljaival. A találkozó első húsz percében a Szentes uralta a játékot, a vezetést is megszerezték a mieink, ám a szünet előtt egyenlítettek a hazaiak. A pihenőt követően nagyobb fokozatra kapcsolt a Kinizsi, Páger - csakúgy, mint az elmúlt héten - ezúttal is magabiztosan értékesített egy büntetőt, majd nem sokkal a vége előtt végleg eldőlt a három pont sorsa. Bozóki Zoltán szerint a helyzetek alapján megérdemelt győzelmet aratott együttese. Március 29-én, szombaton, 15 óra 30 perctől a Csanytelekkel mérkőzik a Szentes a Kurca-partján. A téli szünetben megerősített vendégek ellen nem lesz könnyű dolga a Kinizsinek, hiszen a csanytelekiek a legutóbbi fordulóban éppen az élmezőnyben tanyázó, három hete még éllovas Szegvárt verték idegenben. Bozóki mester minden esetre nem ígért óvatos játékot, igyekeznek ráerőltetni akaratukat ellenfelükre. Az összecsapáson a tréner nem számíthat a sérült Pataki és a három mérkőzésre eltiltott Tóth játékára, Boldizsár viszont letöltötte büntetését, ő a csapat rendelékezésére állhat. Őszszel a Kinizsi nyert Csany-teleken 3-1-re, ezzel az eredménnyel most is kiegyeznénk.

H.V.

2008. március 28.

Családi események

Született: Aradi Lászlónak és Sipos Anitának Laura, Seres Istvánnak és Szabó Nikolettnek István, Fekete Attila Tibornak és Berta Beatrixnek Bálint, Seres Gábornak és Terjék Arankának Anna, Magony Tibornak és Szabó Regina Barbarának Milla Virág, László Imrének és Keresztesi Emmának Zsófi nevű gyermeke.

Házasságot kötött: Bíró Zsolt Vincze és Csik Gabriella.

Elhunyt: Varga Imréné Doró Helén, Varga Istvánné Kato-na-Berényi Ilona, Tirpák Józsefné Dudás Anna, Urik Vilmos.