2008. február 22.

Folyamatosan érkeznek adományok

Hollandiából kapnak segítséget a rászorulók

Nem először érkezik adomány a gondozási központhoz Hollandiából, hiszen már 2006. második felében is két nagy értékű szállítmányt hoztak a hollandiai Utrecht városából - tájékoztatta lapunkat Puskásné Halál Ágnes.

A Szentesi Gondozási Központ vezetője elmondta: a két évvel korábbi adomány elsősorban mopedeket, kerekes székeket, gyermekkocsikat, kerékpárokat és gyógyászati segédeszközöket tartalmazott, amelyeket szentesi és a kistérségben élő rászorulók, szociális és egészségügyi intézmények kaptak meg. Többek között a Dr. Bugyi István Kórház ápolási és pszichiátriai osztályának, a nagymágocsi kastélyotthonnak, Derekegyház lakóinak, illetve fábiánsebestyéni mozgássérülteknek adtak belőle.

Majd 2007 szeptemberében a "Szeretet mindent elfogad" elnevezésű rendezvényre meghívták Hollandiából Gert Van Es-t, az utrechti önkormányzat fogyatékosügyi referensét, mert szerették volna prezentálni számára, hogy jó helyre kerültek az adományok. A rendezvényen egy moped ügyességi versenyt is kezdeményeztek a helyi mozgáskorlátozottak. A találkozó nagyon jól sikerült, és ígéret is érkezett, hogy rendszeressé, folyamatossá válnak az adományok.

- Az adományozóknak csupán az volt a kikötése, hogy a szállításról és a kapott eszközök elhelyezéséről nekünk kell gondoskodnunk. Több hónapig kerestük a megoldást arra, hogy hogyan hozzuk el a felajánlott dolgokat, majd a hódmezővásárhelyi Brinkman Hungary Kereskedelmi Kft. felvállalta a partnerséget. Az ő közreműködésükkel érkezett nemrég hozzánk egy nagyobb szállítmány, melyet a közeljövőben még kettő követ a közvetítő, Hargitai Judit segítségével. Ez alkalommal a mopedek szervizeléséhez elengedhetetlen alkatrészeket, szerszámokat, sportruházatot és sportszereket kaptunk, illetve plüssfigurákat, melyet a helyi óvodásokhoz jutattunk majd el - tudtuk meg Puskásné Halál Ágnestől.

A következő szállítmányban várhatóan ülőalkalmatosságokat, betegágyakat, ruhát, asztalokat kapnak a rászorulók. A gondozási központ munkatársai azonban nemcsak saját ellátottjaik között szeretnék szétosztani az adományokat. Ennek érdekében felvették a kapcsolatot különböző ifjúsági- és civil szervezetek képviselőivel is. Emellett pedig olyan nyilvántartást kívánnak vezetni, amelyben kikötik a mopedek szervizelésének időpontját, hogy csökkentsék a mopedek meghibásodásának veszélyét. Karbantartásukat Ahmad Mashaei (képünkön) végzi, aki rendszeresen elutaznak Hollandiába, hogy megtanulja ennek a technikáját.

- Jó hír számunkra, hogy a hollandok ismét ellátogatnak hozzánk június végén, mert elmúlt látogatásuk alkalmával megszerették hazánkat. Most már baráti látogatásra érkeznek - mondta végül a gondozási központ vezetője.

Cseh-Lakos Ilona