2007. december 14.

FTC örökös bajnoka

Kitüntették az olimpiai bronzérmes dr. Orosz Pált

Az önkormányzat képviselő-testülete Szentes Városért Emlékérmet ado-mányozott dr. Orosz Pál sportolónak, a labdarúgás területén korábban nyújtott kimagasló eredményeiért.

Dr. Orosz Pál Szentesen született 1934. január 25-én. A Testnevelési Főiskola tanári szakán szerzett diplomát 1963-ban, majd edzői, labdarúgó-szakedzői képesítést 1977-ben, s 1979-ben egyetemi doktori fokozatot. Tizennyolc éves koráig a Szentesi Vasutas csapatában játszott, edzője a ma is Szentesen élő Fazekas János volt. 1952-ben igazolt Szegedre, majd ugyanezen év őszén a Fradi elődjéhez, a Budapesti Kinizsihez. 1960-ban a római olimpián a labdarúgó válogatottjaként olimpiai bronzérmet szerzett. Pályafutása során több kimagasló eredményt ért el. Többek között a Vásár Városok Kupája győzelmet 1965-ben. Az FTC focistájaként 1966-ban fejezte be pályafutását, majd 1974-ben megkapta az "FTC örökös bajnoka" címet. E két esemény volt pályafutása legnagyobb sikere. Sporttevékenysége illetve eredményei alapján hozzájárult Szentes hírnevének öregbítéséhez, a Nemzeti Sportváros cím elnyeréséhez. Az emlékérem átvétele után beszélgettem vele.

- Meglepett, hiszen nem számítottam rá - kezdte bevezetőjében. - Mindig szentesinek vallottam magam. Büszke vagyok arra, hogy megvolt a lehetőség a sportolásra, s ez lehetett úszás, kézilabda, pingpong, labdarúgás. Minden olyan sportág, ami jelen volt a sportpalettán. A gimnázium is nagy segítség volt ebben, hiszen az iskolának az említett sportágakban volt saját bajnoksága. Orosz Páltól megtudtuk, hogy a labdarúgástól elszakadt, nyugalomban és békésen telnek nyugdíjas napjai. Korábban vállalt az FTC-nél vezetői munkát, de ma már nem.

Az FTC mai helyzetével kapcsolatban elmondta, hogy vannak olyan közösségek, akik nagyon szeretnék ezt az FTC-t letudni a magyar fociból. Ez nagyon fáj neki, hiszen mesterségesen tették tönkre.

A várostól kapott elismerést a legjobbak közé teszi a vitrinben. Öröm számára, hogy ilyen kitüntetést kapott.

Dunás V. Zoltán