2007. október 31.

Edina aerobikot oktat

Egy színpadon Martinekkel

Gáspárné Edina Martinek Jánossal a bemelegítést tartotta

A közelmúltban Olimpiai Futónapot rendeztek hazánk több nagyvárosában, ennek egyik állomása volt Kaposvár. A Somogy megyei városba meghívást kapott Gáspárné Csernus-Lukács Edina, aki aerobik oktatással foglalkozik, immár tíz éve. A kaposvári eseményen olyan neves versenyző is jelen volt, mint Martinek János olimpiai és világbajnok öttusázó, s Edinával a színpadon a futás előtti bemelegítést tartotta.

- Az ön számára ez a meghívás kihívást vagy a tíz éves munkájának legnagyobb elismerését jelenti - kérdeztem Edinától.

- Inkább úgy fogalmaznék, hogy megtisztelő volt számomra.

- Ezek szerint meglepetésként érte Varró Gyula (a legismertebb aerobik oktatók egyike) meghívása?

- Nem tudtam, hogy mire hívnak. Utána derült ki, hogy ez egy testébresztő program volt. Meglepődtem, s jó érzéssel töltött el az is, hogy ilyen sok ember előtt tartottam bemutatót.

- Hány embert mozgatott meg a futás előtti testébresztőn?

- Négyezerkétszáz-hatvanan regisztráltatták magukat, s jó volt ennyi embert látni egyszínű pólóba öltözve, és egy hírességgel együtt bemelegíteni.

- Tíz éve oktatja az aerobikot a városban. Változott egy évtized alatt ez a mozgáskultúra?

- Amikor én kezdtem, akkor csak a gyógyrészével foglalkoztam. Nekem az a végzettségem. Folyamatosan kértek fel arra, hogy tartsak tornákat, a későbbiekben pedig aerobicot. Kezdetek óta sokat változott, hiszen egyre dinamikusabbak a mozgások. Különböző ágak alakultak ki: a táncostól a küzdősport alapokra épülő aerobic is.

- Hány irányzatban oktatja az érdeklődőket?

- Tízféle tornát tartok, ezen belül hatféle aerobikot és különböző tornákat, minden korosztálynak.

- Az óráin a hölgyek vagy a férfiak vannak többségben?

- Az aerobikra általában nők járnak, de a férfiak is ki-kipróbálgatják. Nekik inkább a testépítés tetszik. Ettől függetlenül vannak férfiak, akik kedvelik az aerobikot.

- Nagyon sok változata van ennek a mozgásnak. Hogyan tart lépést az új változásokkal?

- Vannak különböző aerobic és sportfesztiválok, erre általában hivatalos vagyok, s ily módon adjuk át egymásnak az ötleteket. Képezzük magunkat.

- Ez a fajta kultúra az egészséges életmódban is szerepet játszik?

- Volt egy komoly betegségem, s abból eredően kezdtem el tanulni a gyógytornát, majd később oktatni látva az emberek felépülését. Napjainkban az egészség, a sport és a megszállottság miatt járnak az emberek.

- Mindenkin telik az idő. Hány évig lehet az aerobikot csinálni anélkül, hogy kárt okozna az emberi szervezetben?

- Attól függ, hogy ki, mikor kezdte a tornát. Milyen képzettsége van. Tartok kezdőknek, haladóknak, és mindig ajánlom, hogy ki, milyen tornát végezzen. Nem kötelező aerobikkal kezdeni. Alapszinten kell kezdeni, és a szervezettől függ, hogy majd milyen szinten tudja művelni az ember. Sokan járnak hozzám hatvan év felett is. Ez szép teljesítmény. Olyan is van, aki hetente ötször jár.

- Ez a mozgás is állandóan fejlődik vagy megáll?

- Biztosan nem áll meg. Mindig vannak új elemek, eszközök amivel lehet bővíteni. Egyre több a tizenéves, és egyre jobban élvezik ezt a stílust. Remélem, hogy minél többen fogják kipróbálni.

D. V. Z.