2007. október 31.

Csete György hetvenéves

Városunk szülötte, Csete György Kossuth-díjas építész 1937. november 5-én látta meg a napvilágot. Tehát a közeli napokban tölti be hetvenedik évét.

Elemi és általános iskolai tanulmányait szülővárosában végezte, majd miután egyetlen szentesi középiskolába sem vették fel, az egyik szentesi református lelkész, Kanász Nagy József ajánlására a Debreceni Református Kollégiumba került. Itteni gimnáziumi tanulmányai befejeztével a Budapesti Műszaki Egyetemen építőmérnöki oklevelet szerzett.

Munkahelyei: 1961-től az Országos Érc- és Ásványbányák, 1970-től pécsi tervezőirodák, 1978-tól Országos Természet és Környezetvédelmi Hivatal, 1988-tól ARBOCOOP. A Pollack Mihály Műszaki Főiskola címzetes tanára, az Innsbrucki Egyetem vendégprofesszora.

A magyar népi építészet hagyományait folytató hazai organikus építészeti mozgalom egyik elindítója. 1970-74. között készült el az orfűi Forrásház, melyet nemrég műemlékké nyilvánítottak. Nevéhez fűződik a paksi lakótelepi házakkal kapcsolatos "Tulipán-vita".

Főművének tekinthető az 1991-től 1998-ig az Ópusztaszeri Történelmi Emlékparkban végzett folyamatos tervező és építő munkája. (Erdők temploma, Világmagyarság háza, Mammutfenyő-ház.) Templomok és kápolnák is épültek tervei szerint. (Szent Erzsébet-templom - Halásztelek, Megbékélés kápolna - Beremend.) A debreceni Tégláskert református templomát 2005-ben avatták fel.

A magyar építészetben egyedi és meghatározó munkásságáért számos elismerésben részesült. Magyar Művészetért Díj 1990., Ybl Miklós-díj 1992., Kossuth-díj 1997., Vasbeton-építészeti-díj 1998., (Dulánszky Jenővel) Magyar Örökség Díj 1999., (Csete Ildikóval) Prima Primissima-díj 2005.

Iskolateremtő építészeti munkássága mellett figyelemreméltó publicisztikai tevékenysége is. Írásaiban szépírói igénnyel, komplex látásmóddal teremt kapcsolatot az építészet és a társművészetek valamint a magyar történelmi és népi hagyományok között. (Nagy László építészeti vonatkozású költői képei, a Velencei Biennálé magyar házának rekonstrukciója.)

Szentesi épületterve egy emléktorony, mely a háborúk és a terror áldozatainak tiszteletére épül majd fel a Somogyi Béla és a Daru utca találkozásában.

Csete Györgyöt kerek évszámú születésnapján ezúton köszönti szülővárosa. Jó egészséget és még számtalan alkotó évet kíván a mai szentesiek nevében:

Bucsány György