2007. szeptember 21.

Lépések a Kurcáért

Szirbik Imre polgármester, országgyűlési képviselő, Baranyi Imre, a városfejlesztési bizottság elnöke, önkormányzati képviselő, Keller Ferenc Együtt a Kurcáért Egyesület tagja, valamint Baloghné Berezvai Csilla városi főkertész tájékoztatta a megjelenteket a városban beindult két új projektrol szeptember 20-án.

A jelenlévők elmondták, hogy az új programok beindítása a Kurca vízminőségének javítását szolgálja majd. Az egyik, egy hínár és nádvágó gép, melynek megvásárlását az Együtt a Kurcáért Egyesület, a Gerecz Elemér Horgász Egyeseület kezdeményezte és több vállalkozó is, valamint az önkormányzat támogatta. A 5 és fél millió forint értékű modern gépezettel aránylag kis költséggel naponként akár több ezer négyzetméteres területen is le lehet vágni a hínárt és a nádat, illetve egy villás szerkezet segítségével kiemelni azt a vízből, és a partra rakni. Ennek eredményeként a vízi növényzet nem tud nagy mértékben bedúsulni, és nehezebben áll elő oxigénhiányos állapot. A gépet - melyet a Városellátó Intézmény üzemeltet - már két hete munkába állították.

Szeptember 20-án bemutatták a bioremediációs eljárást is, melyben egy a környezetre teljesen ártalmatlan baktériumtenyészet segítségével a vízben túlburjánzott növényeket féken tartják, a halak élettartamát, étvágyát, szaporodását pedig elősegítik azáltal, hogy az iszaprétegben a szerves anyag tartalmat ezzel az eljárással feldolgozzák. A baktériumflórás kezelés előnye, hogy a vízben lévő ammónium, nitrit és ortofoszfát koncentráció, valamint a kémiai oxigénszint és az algaszám csökken, s ezáltal elvárható a növekvő oldott oxigénszint-koncentráció és a halszaporulat. Emellett meggátolja a fenékiszap szintjének növekedését, valamint a rothadási folyamatot, és kialakul a biológiai egyensúly.

A 4 millió forintos bio-remediációs program a három horgászegyesület és a három önkormányzat - Szentes, Szegvár, Mindszent - összefogásának eredményeként jött létre, s az anyagi fedezetet a három önkormányzat biztosítja vízfelület arányosan.

Cseh-Lakos