2007. szeptember 7.

Tanévnyitó a Deákban

A már hagyománnyá vált városi tanévnyitó ünnepségnek a 2007/2008-as tanévben a Deák Ferenc Általános Iskola adott otthont. Az intézmény udvarán így nemcsak a deákos tanárok és diákok jelentek meg, hanem más helyi iskolák nevelői, igazgatói is.

A rendezvényen Szirbik Imre polgármester, országgyűlési képviselő köszöntötte a megjelenteket. Elmondta, hogy ez a nap nem egy várt dátum. Azonban annak, aki még nem érte el az iskolai évek végét jelentő korhatárt, annak szeptemberben megszólal az iskolacsengő. A csengő megszólalása jó dolog is, ismét találkozhatnak azok, akik még néhány hónappal ezelőtt elköszöntek egymástól. Szirbik Imre reményét fejezte ki afelől, hogy a gyerekek nagy része a nyáron kipihente az előző tanévet, kicsit felüdült, és talán ismeretekkel, de mindenképp szép élményekkel gazdagodva indulhat el a tanév. Az a tanév, mely ebben a városban egy kicsit másképp kezdődik, mint a szokásos. Bár örül mindenki annak, hogy itt vannak az elsősök, de kevesebben vannak, mint elődeik korosztályaiban. Ezért idén már eggyel kevesebb iskolában szólal meg a tanévkezdést jelző csengő. A polgármester elmondta, hogy vannak olyan szentesi gyerekek, tanárok, munkatársak, akik más intézményben folytatják a pályát. - Bízom abban, hogy a közösségek befogadják, s ugyanolyan szeretettel várják őket, mint ahogyan az elsősöket is, s új iskolájuk jó tanulói, tanárai lesznek. Néhány esztendő múlva pedig újra gyökeret eresztett, igazi iskolapolgárok - mondta a polgármester.

Majd kifejezte, hogy reményei szerint az osztályok tagjai egymást segítő, az örömet megosztó és egymást előre vivő közösségé válnak, hisz az embereknek szüksége van a másik támogatására. Felhívta a figyelmet arra, hogy az iskola nemcsak az ismeretek megszerzéséről, hanem az emberi kapcsolatokról és az érzésekről is szól. Azt kívánta, hogy a pedagógusok mindennap érezzék azt a sikert, amit nemcsak egy tanulmányi versenyen elért helyezés okoz, hanem az is, mikor valaki rálel az összefüggésekre. Végül felhívta a figyelmet arra, hogy a város valamennyi iskolája tárt karokkal és felkészülten várja a diákokat, akiknek érdemes élni a tanulás lehetőségével, és megalapozni jövőjüket. A 2007/2008-as tanév megnyitása előtt pedig jó munkát, sok sikert és cselekményeket kívánt mindenkinek.

Majd a negyedikesek szavalata után, a Rákóczi utcai óvoda gyermekeinek, valamint az iskola kamarakórusának fellépése és egy hegedű-mű következett. Varga Sándorné igazgatónő pedig a minden diák felé támasztott elvárásokról beszélt, s bemutatta és köszöntötte a Deák Ferenc Általános Iskola és tagiskolájába a Damjanich János iskolába került új nevelőket. Ezután pedig beszámolt a nyáron történt eseményekről, többek között a tantermek felújításáról, a diákok egy hetes külföldi tartózkodásáról, melyet a liverpooli partnerintézménynél töltöttek.

(lakos)