2007. szeptember 7.

A reform kórházi szele

Kiemelten - kiemelt finanszírozásra várva

Dr. Várkonyi Katalin Szegeden született. A Szegedi Orvostudományi Egyetemen szerzett diplomát, majd azt követően 2003-ban szakvizsgát tett. Dolgozott a megyeszékhely egyetemén, majd a hódmezővásárhelyi Erzsébet Kórházban töltött be vezető állást. Ez év júniusában védte meg egészségügyi menedzser és közgazdász diplomáját. - Némi alapot adnak arra a tevékenységre, melyet most a szentesi kórházban végzek - mondja.

A Dr. Bugyi István Kórház főigazgatói állását 2007 májusában a fenntartó Csongrád Megyei Önkormányzat döntése alapján pályázat útján nyerte el. Ezzel egy időben a megyei önkormányzat, tekintettel a kórház nehéz anyagi helyzetére önkormányzati biztost nevezett ki az intézmény élére. Akinek felügyeleti szerepe van az intézményben, amellett, hogy egy komplex gazdasági átvilágítást készít, bizonyos megszorításokat rendel el, amennyiben azokat a megyei közgyűlés helybenhagyja. A főigazgató rövid időn belül az osztályok átvilágítását kezdeményezi. Szakmai tanácsokat vár, mint mondja, meg kell találniuk azokat a helyeket, amelyekkel a betegellátás javítható, hatékonyabban működtethető.

- Nehéz helyzetben és körülmények között vette át a kórházat - indítom a beszélgetést.

- Az egészségügyi reform, mint minden magyar egészségügyi intézményt, bennünket is sok ponton hátrányosan érintett. Az egyedüli pozitívum az egészben, hogy kiemelt kórház lett az intézmény, aminek talán még most nem annyira élvezzük az előnyét. Minden feladatot el kell látnunk, de a hozzá szükséges külső feltételek nem adottak. A jelenlegi feladatokhoz nem biztosítják a finanszírozást. De bízom benne, hogy a későbbiekben, az uniós pályázatoknál, a fejlesztési források elosztásánál lesz előnyünk abból, hogy ez egy kiemelt intézmény.

- A Tiszazugi terület korábban is a szentesi kórházhoz tartozott, majd a reformintézkedésekkel valahogy megfeledkeztek az ott élő emberekről. Van-e már valamilyen fejlemény ez ügyben?

- Ez a probléma sajnálatos módon még nincs rendezve. Júliusban született egy törvény, amely lehetővé teszi azt, hogy a három megyei ÁNTSZ a kérdésben állást foglaljon. Levélben mi is kértük az ügy rendezését. Beteget nem küldtünk, és nem küldünk el, várjuk a döntést, mivel a pénz is kellene, amivel az OEP finanszírozná az egészet. Húsz éve idejár Kunszentmárton lakossága. Ráadásul ez csak a fekvőbeteg-ellátást érinti, járóbeteg-ellátásra a mai napig ide tartozik a település. Most hallottam, hogy az önkormányzatok kaptak egy olyan levelet, hogy ők maguk nyilatkozzanak, hova kívánnak tartozni. Ezzel végre rendeződni látszik a dolog.

Várkonyi Katalin főigazgatóval folytatjuk a beszélgetést.

- A reformról még annyit, hogy ágyakat veszítettünk - folytatja a főigazgató. - Nem is keveset, 95 ágyat az akut-, hatot a krónikus ellátásban, ami azt jelenti, hogy ennyivel kevesebb beteget lehet befektetni. A dolog pikantériája az, a hét végén annyi kisbaba született, hogy a szülészeti osztályon a bezárt részt is ki kellett nyitnunk. Most még kinyitottuk az osztályt, befektettük a szülő nőket, de ha már a gyermekgyógyászati osztály odaköltözik, ahogyan tervezzük, a dolog már nem lesz ilyen egyszerű. Hova fektetjük őket? A folyosóra? Én nem vagyok híve az ilyen dolognak. Vallom, amikor a betegellátáshoz megvan minden, akkor nem szabad visszalépni. A reform nem csak ágyszám-csökkentést okozott, hanem az ellátható betegek számát, az úgynevezett teljesítmény volumen korlátot, melynek 20 százalékos csökkenését mérték az intézményre.

- Jelen pillanatban hol tartanak forintban a hiánykezeléssel?

- A lejárt szállítói állomány 308 millió forint körüli, van 160 milliós kormányzati hitelünk, és a még le nem járt szállítói hiány megközelíti a 300 milliót. Tavaly év végére 900 milliós hiányt prognosztizáltak, ez most 700 millióra tehető.

- Sajnálatos módon létszámleépítésről is kell beszélnünk.

Vizsgálat a Sürgősségi Ambulancián

- A megyei közgyűlés és az önkormányzati biztos 129 álláshely megszüntetését javasolta. Az üres álláshelyek zárolása megtörtént, 55 álláshely megszüntetéséről van szó. Tizenegy ember nyugdíjazásra került, két gyógyító orvos állása szűnt meg, nyolc takarítónőnek mondtunk fel. A csoportos létszámleépítés szigorú törvényességi szabályok között két hónapja zajlik, akiknek felmondunk, annak többsége a műszaki állományból való.

- Takarítónőket említett. Úgy tudjuk, hogy ők már nem a kórház állományában vannak.

- Májusban visszavettük őket. A kórháznak ez közel havi 2 millió forint megtakarítást jelent. A többi hasonló szerződés felülvizsgálata is folyamatban van.

- Mindamellett építkeznek is.

- A szakrendelő felújítására a város nyert pályázati pénzt, mely egy többlépcsős beruházás. Többlépcsős beruházás. A felvonó beüzemelésre került. A tetőtér külső fala elkészült, még hiányzik a szigetelés, jó lenne, ha még a tél előtt sikerülne befejezni. A következő lépés az épület elektromos és szennyvíz hálózatának felújítása, ablakok, nyílászárók cseréje, a külső szigetelés, illetve a fűtéskorszerűsítés.

- Ez utóbbi a kórház egészére ráférne.

- Az épületek közel 90 százaléka termálvízzel fűtött, a többi valamilyen furcsa megfontolásból gázzal. Bizonyos pályázati forrásból erre is gondolunk. Hogy még hatékonyabban tudjunk dolgozni. Örömmel jelenthetem, hogy intézményünk 120 millió forintot nyert a struktúraátalakítási pályázaton. Osztályok átköltöztetését, orvosi műszerek beszerzését finanszírozzuk belőle.

- Eldőlt az is, hogy a légimentő-bázis Szentesen lesz. Mit jelent ez a kórháznak?

- Ha a sürgősségi betegellátás fejlődik, az mindenképpen jó a lakosságnak. A kórháznak abban az esetben lesz jó, ha rendeződik a tb-finanszírozás kérdése. Mert, ha itt lesz a helikopter leszálló, a beteget erre a traumatológiai osztályra hozzák. Ahhoz, hogy ez a kitűnő osztály úgy tudjon működni, ahogy kell, a többletfeladatot úgy tudja ellátni, ha hozzá adott lesz a feladat finanszírozása is.

- A sokak által vitatott vizitdíjról azt mondták a minisztériumban, hogy az ott marad a kórházaknál. Úgy hallom ez nem egészen így van.

- Valóban. A háromszáz forint még igen, de ha már hatszáz forintra tevődik át, vagy ezerre, azt bizonyos esetekben levonják. A vizitdíj hatása nálunk is érződik. A járóbeteg-ellátásban csökkent a betegek száma. Félek, csúnya következményei lesznek. Azok a betegek, akik eddig gondozásra eljártak, szűrővizsgálatokra a még ki nem alakult betegségükkel kapcsolatban, ha nem tudják megengedni maguknak a vizsgálatokat, abból később sokkal nagyobb baj keletkezhet, ami jóval többe kerül az egészségügynek.

Lovas József