2007. július 27.

Egy pálya életképei

Szekeres Adrien énekelt és mesélt is

A tanár úrnak köszönheti pályája indulását

Múlt szombat este a megyeháza udvarára látogató közönség egy törékeny, gyönyörű hangú, kiforrott stílusú, közkedvelt énekesnő unplugged koncertjének részesévé válhatott. Egy olyan előadás hallgatójává, s néha szereplőjévé is, mely bizonyította, hogy nem véletlenül választották meg Szekeres Adrient 1999-ben az "Év énekesnőjének", s nem hiába ítélték neki oda többek között az eMeRTon díjat.

Ő azonban, ahogyan koncertjén is vallott erről, leginkább a közönség szavazatai alapján kapott díjaira a legbüszkébb. Azoknak a hallgatóknak a megítélésére, akiknek többek között azt is köszönheti, hogy Gáspár Lászlóval énekelt duettje, a Kikötők két közismert rádióban is az év dala lett. Azonban nevét hallva nemcsak ez a sláger juthat eszünkbe, hiszen ki ne emlékezne a Futok a szívem után, az Úgy szeress, a Játsz még vagy Dobrády Ákossal énekelt Híd a folyón című szerzemények fülbemászó dallamaira. Vannak olyanok is, akiknek ezek a dalok az élet egy-egy kikötőjét jelentik. Maga Adrien is így van ezzel, hiszen több dalhoz fűzött kommentárként történeteket saját életéből. Megosztotta például közönségével, hogy a Játsz még mondanivalójának alapja még szentesi diákévei alatt fogalmazódott meg benne először. Férjének, Kiss Gábornak pedig többek között a Boldog most a szívem című dalt köszönte meg, visszaemlékezve arra, hogy mikor közösen megírták ezt a szerzeményt, akkor mindketten úgy gondolták, hogy ez az a tartalom, amely leginkább jellemzi kapcsolatukat. Az est sztárvendégeként fellépő egykori ének-zene tanárának, Majtényi Andrásnak - akinek egyébként saját bevallása szerint is énekesi pályájának elindulását köszönheti - a színpadra lépéséhez is rövid magyarázatot fűzött. Elmesélte első, igazi közös koncertjük történetét, amelyen először érezte úgy, hogy a zene az ő világa. Egy szegedi klubba hívtak akkor egy drámai tagozatos diákot fellépni. Rá esett a tanár úr választása, s azon az estén, mint ahogy a mostani szentesi koncerten is együtt léptek színpadra közönségük elé.

A történetek, apró életképek mellé a rajongók egy ígéretet is kaptak, hisz a művésznő unplugged koncertjének végén megosztotta velük: "Örömmel jelenthetem, hogy közös megegyezéssel nem vállalunk férjemmel több gyermeket". Közös dalt, s új CD-t azonban igen. Bizonyítja ezt, hogy az új album első dalát már játsszák a rádiók, s nem is kis sikerrel, hisz nemrég a hét legjátszottabb magyar dala lett az Olyan, mint te című szerzemény.

Cseh-Lakos