2007. július 27.

Új élet egy fiatal gyülekezetben

A keresztyén hiten belül is több gyülekezet képviselteti magát országunkban is. Még akkor is, ha csak az évszázadok vagy évtizedek óta hazánkban is jelen lévő egyházakra gondolunk. Ezek a felekezetek bizonyos dogmatikai tantélekben, s a Biblia Igéinek, passzusainak magyarázatában különböznek egymástól. Egy dolog azonban mindenképp közös a gyülekezeti tagok hitében, mégpedig az egy, igaz Isten tisztelete, a Szentlélek munkájának és a Fiú, Jézus Krisztus szabadításának elismerése és megvallása.

A Magyarországon is régóta jelen lévő felekezetek egyike - a pünkösdi mozgalom 100 évvel ezelőtt indult el Észak-Amerikából - a karizmatikusnak nevezhető Evangéliumi Pünkösdi Közösség Új Élet gyülekezete, melynek tagjai már több, mint egy éve Szentesen is rendszeresen öszszegyűlnek istentiszteletre, hogy hitük szerint dicsőítsék az Urat és közösségben éljék meg hitüket. Tették ezt múlt szombaton is, mikor nemcsak a szentesi hívek találkoztak, hanem például az újkígyósiak és a ruzsaiak is eljöttek a közös alkalomra. Vörös István országos presbiter szerint azért is érkeztek most ilyen nagy számban, hogy segítsenek az új szentesi csoport megalakulásában, hiszen itt még mindössze egy éve gyűlnek össze a testvérek az evangélizációs istentiszteletekre. Vörös István, és a közösségi alkalmak helyi szervezője, Barna Zoltán arról is tájékoztatott bennünket, hogy nemsokára új pásztora lesz a gyülekezetnek a Kistelekről érkező Lukács József személyében. Remélik, hogy a gyülekezet növekedésével párhuzamosan pedig az evangélizációs istentiszteleteken kívül más alkalmak is beindulnak majd, például külön foglalkozásokat szerveznek a gyermekeknek.

Az azonban már most is bizonyos, hogy egyre többen vannak olyan, akik itt, ebben a közösségben érzik magukat legközelebb Istenhez. Ezek közé tartozik Barna Zoltán is, aki folyamatosan hálát ad Istennek azért, hogy a közösség által közel került hozzá. Elmondta, hogy egy személyes konfliktus miatt volt szüksége lelki támaszra, s ennek kapcsán talált rá a közösségre. Majd Kunszentmiklóson 3-400 ember előtt be is merítkezett. S hogy mi változott meg azóta életében? Előtte több rendőrségi ügye is volt, de amióta itt van, ezek megszűntek. Kerüli a bűnt, tisztességesen dolgozik, nem csapja be embertársait. Lett volna lehetősége például arra, hogy egy 500 ezer forintos hámot eltulajdonítson és túladjon rajta, de nem tette meg. Arra is volt példa, hogy ötezressel fizetett vásárláskor, s a kereskedő hét ezer forintot adott volna vissza. Régen biztos kihasználja az alkalmat, most azonban nem tette meg. Úgy érzi, hogy megtérése, az Úrral való kapcsolata és közösségbe tartozása óta lelkiismeretesebb, több a becsülete és nagyobb az életkedve.

Cseh-Lakos