2007. július 6.

Reális a negyedik hely

Negyedik helyen végzett a női vízilabda OB I-ben a Hungerit- TOP-COP Secu-rity-Szentesi VK csapata. Kocsis Istvánnal, a gárda edzőjével, az elmúlt szezonról beszélgettünk.

- A dobogóra kerülést tűzték ki célul a bajnokság kezdetekor, a végén mégis lecsúsztak róla.

- A Dominóról tudtuk, hogy bombaerős, a Dunaújvárosról is sejtettük, hogy hagyományosan jól szerepelnek majd, az OSC megerősödésére viszont nem számítottunk. Mi az alapszakaszbeli kötelezőt hoztuk, vagyis négy közé kerültünk. Közben a LEN-kupában is megmérettettünk, ahol azoktól kaptunk ki, akik végül ott voltak a négyes döntőben. A kupamérkőzések alatt éreztem azt, hogy egységessé vált a csapat, egyre jobb formában játszottunk, és egy hajszálon múlt a továbbjutás az OSC-vel szemben. A hazai rájátszás végére sajnos kissé elfáradtunk, Szremkó játékának a hiányát pedig nagyon megéreztük.

- Az ő tehermentesítésére érkezett Kotova a szezon elején. Mennyire váltotta be a hozzá fűzött reményeket?

- Nem nyújtott rossz teljesítményt center pozícióban, ugyanakkor nem csak ő, hanem Dalmády Szandra is besegített "Szuszinak" azzal, hogy a védőpozícióban sokszor helyettesítette Krisztát.

- Hogy lehet úgy készülni a bajnoki- és kupamérkőzésekre, hogy csapatának nagy része nincs is jelen a hétközi edzéseken?

- Ez sajnos a szentesi vízilabda sajátossága, hiszen játékosaink nagy része más városokban folytatja tanulmányait, így nekik ott kell megoldani a felkészülést egy-egy mérkőzésre. A legnagyobb gondot az jelenti, hogy a taktikai elemeket kevésbé tudjuk gyakorolni. A csapat magja, 60 %-a nincs ott az edzéseken, ami szerintem példa nélküli a magyar mezőnyben. Az elképzelésem az, hogy a következő bajnokságtól kezdve bekapcsoljuk a felkészülésbe azokat a fiatalabb játékosokat, akik itt vannak Szentesen, tehetségesek, és a jövőben is számíthatunk rájuk. Így egy bővebb kerettel, nagyobb létszámmal dolgozunk majd, mint ahogy eddig mindenben, ezúttal is segítségemre lesz Oltyán Gyula kollégám.

- Összességében reális a negyedik hely?

- A fentiek ismeretében úgy érzem igen. Voltak tanulságai ennek az évnek számomra, van amin változtatni szeretnék, így például sokkal keményebb és odaadóbb edzésmunkát és játékot várok mindenkitől. Olyan csapatot szeretnék látni, akik meghalnak a medencében egymásért, és agilisabb, erőszakosabb játékot nyújtanak a mérkőzéseken.

- Lesznek-e távozói a csapatnak?

- Szóban mindenkivel megegyeztünk már a folytatásról, kivéve Döme Nórát, Molnár Anettet és Tóth Andreát. Előbbi kettő tanulmányaira hivatkozva hagyna ki egy évet, utóbbinak pedig van máshonnan is ajánlata, de remélem, hogy mindhármukkal sikerül megállapodnunk, szeretném a csapatban tudni őket jövőre is.

- Mikor kezdik a felkészülést?

- Július 23-án, és szeptemberben útjára indul a 2007/ 2008-as bajnokság.

Hering Viktor