2007. július 6.

Adó-infó

Törőcsik Norbert rovata

Számla és nyugta vásárlása

Mint ismert július 1-jétől megszűnik a 2007. január 1. előtt legyártott nyugta és számla nyomtatványok forgalmazhatósága; azok csak 2007. december 31-ig használhatók fel. A január 1-je előtt előállított és nyilvántartásba vett nyomtatványokat a felhasználóknak december 31. napjával le kell zárni és selejtezni kell a megfelelő szabályok szerint. Azokat a nyomtatványokat melyeket nem használtak fel, az előállítóknak, az értékesítőknek és a felhasználóknak - utólag is ellenőrizhető módon, bizonylattal alátámasztottan, a rájuk vonatkozó selejtezési szabályoknak megfelelően - 2008. január 31-ig kell selejtezni.

Ha a felhasználó 2007. június 30. után vásárol olyan nyugtát, vagy számlát, amelyet január 1-jét megelőzően állítottak elő, az a bizonylat már nem minősül adóigazgatási azonosításra alkalmasnak, így szabályos bizonylatként nem használható fel, pl. áfa vissza igénylésre sem alkalmazható. Aki most vásárol/vásárolt nyom-tatványokat a nyomtatványt beszerző adózó az erről szóló számlából tudhatja meg, hogy a nyomtatványt mikor állították elő. A rendelet szerint 2007 első félévében a nyomtatványértékesítésről kiállított számlán a forgalmazó köteles volt feltüntetni a bizonylat előállításának idejét (év).

Gt. módosítások

A Gt. módosítása értelmében:

A) 2008. július 1-ig kell a működő cégek létesítő okiratait az új Gt.-nek megfelelően módosítani, az eddigi 2007. szeptember 1. helyett.

B) 2007. szeptember 1-jétől 500 ezer Ft-os törzstőkével is lehet korlátolt felelősségű társaságot alapítani az eddigi 3 millió helyett, és úgy szintén zárt körű részvénytársaság alapításához az eddigi 20 millió forint helyett 5 millió forintos minimumtőke szükséges.

Az aláírási címpéldányt ügyvéd is hitelesítheti, az alapításkor nem kötelező a számlanyitás, és a banki igazoláshoz 8 napon belül szükséges megnyitása cégalapításkor minden esetben egységesen 15 ezer forint illeték fizetéssel jár. A már működő cégek változásbejegyzési eljárásában általában szintén 15 ezer forint illetéket kell fizetni.

Előreláthatóan 2008. július 1-jétől kizárólag elektronikus úton lehet a cégbejegyzési és változásbejegyzési kérelmeket benyújtani.

A könyvvizsgálat értékhatára

A június 11-én elfogadott Magyar Könyvvizsgálói Kamaráról, a könyvvizsgálói tevékenységről, valamint a könyvvizsgálói közfelügyeletről szóló T/2839. számú törvényjavaslat szerint a könyvvizsgálati értékhatár az eddigi 50 millió forintról 100 millió forintra változott.

Munkaviszonyban lehetnek az ügyvezetők

A június 11-én elfogadott 2007. évi LXI. törvény alapján a Gt.-nek a vezető tisztségviselőre vonatkozó szabályai speciális szabálynak minősülnek mind a Ptk-val, mind a Munka Törvénykönyvéről szóló törvénnyel szemben. A törvény nem zárja ki a munkajogviszony létrehozását. Az ügyvezető a vezető tisztségét nem láthatja el munkaviszonyban, ha egyszemélyes társaság tagja, illetve a közkereseti és betéti társaság üzletvezetésére egyedül jogosult tagja.