2007. július 6.

Első helyezések matekból

Balázs Barbara egyéniben és csapatban is kiemelkedően teljesít

Néhány héttel ezelőtt hírt adtunk arról, hogy a Horváth Mihály Gimnázium tanulói több nemzetközi, országos és megyei matematika versenyről tértek haza helyezésekkel, amit kimagasló teljesítményeikkel értek el. A különböző csapatversenyeken több évfolyam eredmények alapján szerveződött csoportja a dobogós helyen végzett. Jól szerepeltek a gimnazisták a Kenguru nemzetközi és a Gordi-usz országos matematika versenyeken, de a Medvén is megmérettették magukat, Debrecenben.

A tanulók egyike azonban csapattársai közül is kiemelkedett, egyéniben több első helyezést ért el Balázs Barbara, 10. évfolyamos tanuló. Az idei tanév végén készült beszélgetésünket olvashatják.

- Milyen helyezéseket sikerült már elérned eddigi tanulmányaid során?

- Tavaly, 9. évfolyamos diákként a Gordiuszon második lettem, de az iskolai mezőnyben én szerepeltem a legjobban. Az Arany Dániel Matematika Verseny döntőjébe is bekerültem, ami ebből a tantárgyból presztízsversenynek számít. A második fordulóban három nehéz és összetett feladat megoldására 4 órát kaptak csak a diákok. A példák nagyon bonyolultak voltak, hiszen több különböző módszert kellett alkalmaznunk egy-egy feladat megoldásához.

- Milyen sikereket értél el az idei tanévben?

- Tizedikesként ismét elindultam a Gordiuszon, s megyei elsőként bekerültem az országos döntőbe is, ahol 23. lettem. Ebben a mezőnyben azonban olyanok is indultak, akik emelt óraszámban tanulnak matematikát, ellentétben velem. Itt csapatban mind a két évben megnyertük a megyei fordulót, hiszen az iskolánként elért legjobb három helyezés alapján alkottak a szervezők csapatokat. Én idén az első, Nemes Anikó a harmadik, míg Sápi Tamás a negyedik helyen végzett. A Kengurun megyei első lettem. Ez a verseny azért különleges, mert körülbelül 80 ország diákjai írják egyszerre a versenyfeladatokat, illetve töltik ki a teszteket. Lehet tippelni is, azonban nem érdemes, hiszen kevesebb a valószínűsége a helyes megoldásnak, mint ha utánaszámolnánk. Így sohasem élek ezzel a lehetőséggel. Különben sem a bekarikázós, hanem a feladatmegoldós versenyeket szeretem jobban. Szeretek lassan és precízen dolgozni, és kedvelem a hosszabb feladatokat. Az Arany Dánielen idén a második fordulóig jutottam el, s két pont hiányzott, hogy bekerüljek az országos döntőbe.

- Sokat készülsz a megmérettetésekre?

- Volosin Vlagyimir tanár úrnál mindig kötelező rendszeresen készülni, de a versenyekre külön feladatokat oldunk meg az órákon. Ez fontos, hisz azokhoz képest el vagyunk maradva, akik emelt óraszámban tanulják a tantárgyat.

- Más tantárgyból is szoktál versenyezni?

- Csapatban jó eredményeket értük el francia civilizációs versenyen. Francia-matematika tagozatos vagyok a gimnáziumban és mindenképp fontosnak tartom a nyelvek tanulását.

- Mivel szeretnél később foglalkozni?

- A matematikához mindenképp kapcsolódó közgazdaságtan nem izgat. Szeretem a matekot, de nem feltétlenül szeretnék ebben az irányban továbbtanulni, hiszen sokan ezt választják. Én azonban más dolgokkal is szeretek foglalkozni. Így még nem döntöttem el, hogy érettségi után mit szeretnék majd az egyetemen tanulni.

Cs. L.