2007. július 6.

A fizetős parkolásról

Amint azt előző számunkban már jeleztük, a városellátó intézmény július 5-én megkezdte a fizető-parkolóhelyek üzemeltetését. A képviselő-testület rendeletében meghatározott fizető-parkolóhelyek munkanapokon 8-17 óra között csak érvényes parkoló jeggyel, bérlettel, engedéllyel vehetők igénybe. Az alábbiakban néhány hasznos tudnivalóról tájékoztatjuk olvasóinkat.

Parkolójegyet a jegykiadó automatáknál érmével (5-10-20-50-100 forint) lehet váltani. Pénzérmékről még a parkolóhely igénybe vétele előtt minden használónak magának kell gondoskodnia. A rendelet a megváltott jegyek kihelyezésére, öt perc türelmi időt biztosít. Ha az eltelik, a gépjárművet pótdíjazzák. Ha nem működik a parkolóautomata, kérjük, váltsa meg a parkolójegyét a legközelebbi automatánál, kérje a parkoló ellenőr segítségét.
Teljes áru parkolóbérletet válthat természetes személy, jogi személy. A bérletváltás feltétele: személyigazolvány, lakcímigazolvány, a gépjármű forgalmi engedélye. A bérlet a városban kijelölt öszszes fizető-parkoló helyre, az érvényességi időszakon belül, időbeli korlátozás nélkül érvényes.

Mérsékelt árú parkolóbér-letet válthat a korlátozott várakozási területen lakcímmel, gépjárművel rendelkező személy. A bérlet a lakáshoz legközelebbi kijelölt fizető-parkolóhelyre, az érvényességi időszakon belül, időbeli korlátozás nélkül érvényes. A rendelet értelmében a jogosultság csak egy gépjárműre terjed ki. A bérlet ára a teljes áru bérlet 50 százaléka. További gépjármű esetén teljes áru bérletet kell váltani.

Térítésmentes parkolóbér-letre a rendelet szerint a Kossuth tér 5. és a Petőfi u. 1. szám alatti ingatlanok esetén lakcímmel, gépjárművel rendelkezők jogosultak. A bérlet a lakáshoz legközelebbi kijelölt fizető-parkoló helyére, az érvényességi időszakon belül, időbeli korlátozás nélkül, egy gépjárműre érvényes. További gépjármű esetén teljes áru bérletet kell váltani.

Parkolási engedély az arra jogosult intézményvezető által a rendeletben meghatározott hivatalos gépjárművekre igényelhető. Feltétel: kérelem, forgalmi engedélyben lévő adatok (rendszám, üzemeltető).

Rakodás esetén csak addig nem minősül várakozásnak a jármű egyhelyben való tartózkodása, ameddig a rakodás folyamatos.

Kifogást, panaszt az üzemeltető ügyfélszolgálatán (6600 Szentes, Kossuth tér 6., telefon: 63/510-338) lehet tenni. A városellátó intézmény ezúton is kéri a lakosságot, vegye figyelembe, hogy az üzemeltető nem hatóság, a várakozási díjhoz kapcsolódó viták polgári jogi jellegűek. Mindezek alapján az esetleges vitákat bíróság döntheti el.