2007. június 29.

Dél-Alföld legszebb szállodája

Szirbik Imre és Zsohár Árpád megkötik a szerződést

A Petőfi Szálló a városközpont arculatát alapvetően meghatározó épülete. Kapuit 1889-ban nyitotta meg, 1993-ig szállodaként és vendéglátó-ipari egységként működött. Az épít-mény alapvetően szeceszsziós stílusú, melyet az átalakítások is nagyrészt megőriztek. Megnyitáskor a teljes földszinti részben üzleteket, vendéglőket, kávéházat alakítottak ki, míg az emeleti résznek csak a térre néző szárnya volt szálloda. A Petőfi utcai szárny, valamint a második emeleti kisebb helyiség-együttesek irodákat és lakásokat tartalmaztak. Története során többször átalakították, az utolsó jelentős felújítás a 60-as évek közepén volt, azóta a műemlék állaga folyamatosan romlott.

A képviselő-testület hosz-szú éveken át tett erőfeszítéseket arra, hogy a neuralgikus kérdést megoldja. Hétéves pereskedés után végre a város tulajdonába került az épületegyüttes.

Azt követően két közbeszerzési eljárást írt ki az önkormányzat, de az eredménytelen maradt. A június 22-i rendkívüli testületi ülésen döntés született a szálloda ügyében.

Szirbik Imre polgármester, országgyűlési képviselő elmondta, ez idő alatt többször találkoztak a Pendola Kft. képviselőivel, akik minden alkalommal megnézték az épületet, amelybe végül úgymond beleszerettek. Tavasszal javaslattal éltek a város felé egy közös vállalkozás alapítására, majd egy közös megvalósítási ütemre. Annak előterjesztését áprilisban elfogadta a testület. Mostanra elkészült a két alapszerződés. Az önkormányzat közös projektcéget hoz létre a magyar magántulajdonban lévő Pendola Kft.-vel. Október végén az engedélyes tervek elkészültekor a város apportként beviszi az épületet a társaságba, a beruházó pedig független értékbecslés alapján ugyanekkora összeggel tőkét emel a vállalkozásban - mondta a polgármester.

Arra a kérdésre, hogy miért nem adják el, Szirbik Imre így válaszolt: az épület a szentesiek szívéhez nőtt. A város tulajdona nem szűnik meg benne, ez a közös vállalkozás oka. Az épület egy műszaki egység, indulásként a városnak 10 százalék tulajdoni hányadot jelent. A szerződés szerint az épület teljes egésze eredeti állapotú helyreállítást kap, tehát a színházterem visszanyeri a 19- 20. század fordulóján kialakított formáját. Az önkormányzat évi 30, ebből 10 hétvégére eső napra ingyenes használatot kap a színházteremre.

Zsohár Árpád, a Pendola Kft. ügyvezetője elmondta: sokat beszélgettek erről az általa kreatív tehetségnek tartott Alföldi Róbert színművésszel. Segítségével a mai színjátszásnak egy olyan helyét teremtenék itt meg, ami technikában, gépészetben kicsit a Nemzeti Színházéhoz hasonló. Egy multifunkcionális helyiséget, mozgatható falakkal, fénytechnikával. A jelenlegi színháztermet többfunkciós helyiséggé alakítják át, amely a színielőadások mellett, alkalmas lesz majd konferenciák és kiállítások rendezésére is.

Fölmérték a környéket, az idegenforgalmi lehetőségeket, a szállodahelyzetet. Közel 140 főnek tudnak majd szállást adni. A pinceszinten mélygarázst, irodákat, raktárakat és konyhát alakítanak ki, az alsó szinten söröző, vizesblokk, terasz lesz, a földszinten étterem, kávéház, egy fürdő és gyógyászati egységek kapnak helyet, az emeleten pedig 72 szállodai szobát hoznak létre - számolt be a tervekről az ügyvezető.

És amit ígért: ha megkapja a kulcsot, a lakosság köréből bárki megnézheti, lefotózhatja a jelenlegi állapotot az épületben. Azután nézze meg 3 év múlva, mi lett belőle - jelentette ki. A képviselő-testület egyhangúlag fogadta el az előterjesztést, majd Zsohár Árpád és Szirbik Imre ünnepélyes keretek között aláírták a szerződéseket. A megállapodás szerint akár novemberben elkezdődhet a felújítás, amely három év alatt befejeződik. A rekonstrukció mintegy hárommilliárd forintba kerül. Zsohár Árpád elmondta: maradandót, szépet akarnak alkotni. Szerinte a dél-alföldi megyékben aligha lesz párja a szentesi szállodának. Úgy szeretnék felújítani az épületet, hogy megőrizze patináját, ugyanakkor rendelkezzen a 21. század komfortjával és technikájával.

Lovas József