2007. április 20.

Civilek ha találkoznak

Második alkalommal rendezték meg a Szentes Város és Kistérsége Civil Napot. A Városi Civil Tanács, a Szivárvány Művészeti Alapítvány, a Thalesz Ifjúsági Csoport és Szentes önkormányzata a Művészetek Házában adott otthont a civil szervezeteknek. A klasszicista stílusú gólyásház ismét szélesre tárta kapuit a város polgárai előtt. Gellérfy László válaszolt lapunk kérdéseire.

- Célunk - fogalmazott Kálmánné Szabó Erzsébet, a Művészetek Háza igazgatója -, hogy az épület civil találkozóhellyé nője ki magát. Tavalyhoz képest sok új szervezet képviselteti magát, a kiállítók száma pedig közel a duplája, s a bemutatkozók is többen vannak. A hangsúly természetesen nem a menynyiségen van. Sok szervezet összefogásának és munkájának eredménye a kiállítás, az előadások és kulturális programok lebonyolítása. Havi rendszerességgel tartunk képzéseket a házban, a bontogatja szárnyait a turisztikai centrum is. Ebben a civil szervezeteknek jelentős szerep és feladat jut. A civil-napon a rendezvényteremben a szakmai előadások folytak, melyet az udvaron kreatív kézműves foglalkozások kísértek a VE-GA és a Szivárvány Művészeti Iskola irányításával. Gellérfy László, a Csongrád Megyei Civil Szolgáltató Központ vezetője kérdésünkre elmondta: a megyében 2200 nonprofit civil szervezet működik, Szentesen és térségében 140-150.

- A városnak külön specialitása, hogy van egy korszerű, jó civil koncepciója. S ez miért jó? Azért, mert azt mutatja meg, hogyan viszonyul a város a civilekhez. Azokhoz, akik nem kívánnak politikával foglalkozni. Virág Olga személyében pedig van a városnak civil referense, aki a közvetítő szerepét tölti be a civilek és az önkormányzat között.

- Az önkormányzatok és a civilek kapcsolatában mi a tendencia?

- A feladat kihelyezés. Az önkormányzatok olyan alapfeladatokat, melyeket nem vagy nehezen, esetleg túl költségesen tudnak elvégezni, elsősorban a szociális és egészségügyi területen, kiadják a civileknek. Ez egy kétoldalú szerződés. Amit az önkormányzat mondjuk három forintért tud elvégezni, azt a "civil kurázsi" 1,50 - 1,30 forintért, ugyanolyan jól.

- Nagyon jól hangzik, de milyen nehézségei vannak?

- A törvény betűje szerint komplex feladatokat vehetnek át, illetve az önkormányzat komplex feladatot adhat ki. Például az egész hajléktalan szálló működtetését. Ellenben a civil szervezetek könnyebben tudnak részfeladatokat ellátni. Törvényváltoztatásra lenne szükség.

- Ehhez nyitottság kellene mindkét oldalról!

- Szükséges, hogy az önkormányzat meg akarja hallgatni, a civil szervezetek pedig el tudják mondani a véleményüket.

- Öt éve tevékenykedik a civil életben. Mit tart a legnagyobb eredménynek?

- Az Nemzeti Civil Alapprogram létrejöttét. Évente 6,5-7 milliárd forint jut a civil szervezetek működési költségeire. Ma nincs olyan Magyarországon, hogy egy szervezet ne tudja fizetni a könyvelőt, a terembért. E mellett rendkívül nagy szerep jut a szervezetek működésében az adók egy százalékából befolyt összegnek, mely összességében 14 milliárdot jelenthetne, melyből csupán a fele folyik be. Ennek két ok lehet: vagy nem győztük meg az adójáról rendelkezőt, vagy rosszul rendelkezett.

Nagy Andrea