2007. március 30.

A jövő gazdasági programja

A kormány megalkotta az Új Magyarország Fejlesztési Tervet. A program 7 évre szól, de hosszú évek után sem fog lezárulni. Ez a terv mintegy 8 ezer milliárd forintnak megfelelő forrást biztosít az ország céljainak megvalósítására. A dokumentum Szentes és térségében érinti a munkahelyteremtést, az oktatás színvonalának erősítését, a lakhatás feltételeinek, valamint az itt élő emberek életkörülményeinek javítását, konkrét beruházási elképzelések megvalósítását.

Szirbik Imre polgármester, országgyűlési képviselő az önkormányzat februári ülésén vázolta az ezzel kapcsolatos elképzeléseket. Elmondta: ". a cél az, hogy megőrizzük elért eredményeinket, erre építve fejleszszünk, s azokon a területeken, ahol hátrányaink vannak, csökkentsük az elmaradást az ország fejlettebb régióihoz képest, erősítsük városunk és a kistérség népességmegtartó erejét". A polgármester kiemelte: a célok közös alapja az, hogy emberhez méltó életet csak az tud élni, akinek megbízható jövedelme van, mely alapot ad a jövő számára. Ez a foglalkoztatás bővítésével, a biztos munkahelyek teremtésével érhető el, melynek eszköze a gazdaság fejlesztése.

A közvetlen fejlődésnek feltétele az infrastruktúra, továbbá az Ipari Park fejlesztése, a befektetési program ösztönzése. A gazdaság erősítése érdekében új befektetőkre számít a város. Legyen olyan személyi háttere a dolognak, akik a vállalkozásokban meg tudják valósítani az elképzeléseket, jelentette ki a polgármester. Ezért szerepel a programban az oktatás tárgyi feltételeinek javítása. Az anyag a szakképzésen belül elsősorban a modern gépészeti szakmák oktatására helyezi a hangsúlyt.

Fontos része a gazdaságfejlesztésnek az idegenforgalom. E témakörbe szorosan beletartozik a sportturizmus fejlesztése, a termálvíz és a szép környezet hasznosítása. A város terveiben szerepel sport- és játszóterek építése, a Széchenyi liget, azon belül a fedett uszoda bővítése.

Szirbik Imre kitért arra, hogy az életkörülmények javításánál két nagy területre koncentrál az önkormányzat. Az egyik, hogy az emberek számára munkát, jövedelmet biztosítson a térség. A másik: a közlekedésfejlesztés. A gyorsforgalmú utak fejlesztése, Csongrád elkerülő út megépítése, a 451. sz. út rekonstrukciója. A kistérségen belül több út felújítása, például: Szentes-Szegvár, Zalo-ta-Nagytőke-Magyartés irányába.

A források megjelölésénél a polgármester elmondta: egyes pályázatok között más és más az elérhető összeg és a saját erő aránya. Ha a teljes programot meg szeretnénk valósítani 2,5-3 milliárd forint összeget kell hozzátenni. Ennyi szabad pénzeszköze a városnak az elkövetkező hét év alatt nem lesz. Nagy valószínűség szerint fejlesztési hitelekből kell majd előteremteni az összeget.

Kozák János (Fidesz) megjegyezte: a tervek között szerepel a volt Esze Tamás laktanya rendbehozatala annak érdekében, hogy vállalkozások betelepülhessenek. A tervezett összeg 600 millió forint. A pénzügyi bizottság elnöke arra volt kíváncsi, hogy eddig hány vállalkozás került oda, és mennyire tudja megmozgatni a vállalkozókat, ha rendbe hozzák a laktanyát. Véleménye szerint nem lesz meg a befektetett összeghez a várt eredmény, kisebb vállalkozások fognak letelepülni, mivel korlátozott lehetőségeket kínál.

Kérdésekre válaszolva a polgármester elmondta: az összes idegenforgalmi pályázat egyeztetés alatt áll. A fedett uszodára vonatkozóan ismerete szerint 85, esetleg 50 százalékos lesz a pályázható összeg. A város külterületét érintő kerékpárút elkészítését a községek indították el, a tervezési munka közbeszerzési eljárás alatt van. A volt laktanyában a honvédség kivonulásával az inkubátorház mögötti épületet is visszakapta a város. Nem biztos, hogy mindent az önkormányzat pénzéből kell megvalósítani. A volt laktanyában 200 fő dolgozik 10-12 vállalkozásban.

Dongó László (Fidesz) szólt arról, hogy a Kiss Zsigmond utcánál a Kurca híd nagyon rossz állapotban van, felújítására lehetőséget kell találni. Horváth István (Összefogás Szentes Felemelkedéséért Egyesület) hiányolta az előterjesztésből azt, hogy a beterjesztett anyag nem a 2007-2013. időszak egészére koncentrál, nem jelöli meg konkrétan a prioritásokat. A pályázatokhoz szükséges saját források és a pályázati úton megszerezni kívánt források nincsenek meghatározva. A képviselő nem támogatja az abba való beletörődést, hogy a 44-es út nyomvonalát nem próbálják Kunszentmártontól délre áttetetni, valamint azt sem, hogy a szállás lehetőségeket nem a Széchenyi ligeti sport-, welness- és rekreációs övezetben kívánja a város megteremteni. Véleménye szerint a Petőfi Szálló felújításával létrehozott szálláshelyek száma már meg fogja haladni azt a szintet, amennyi vendégre tartósan számítani lehet.

A képviselő-testület döntött arról, hogy egyetért az Új Magyarország Fejlesztési Tervből adódó feladatokkal, a megvalósítás érdekében él a pályázat adta lehetőségekkel és a város éves költségvetéseinek összeállítása során az abban foglaltakat figyelembe veszi.

Lovas József