2007. január 26.

Tóni bácsi konyhája

Zöldséges gombaleves

Hozzávalók 4 személyre: 1 közepes fej hagyma, 1 vékony szál póréhagyma, 20 dkg sárgarépa, 30 dkg gomba, 2 ek. olaj, 2 tyúkhúsleves kocka, só, bors, petrezselyem.

Elkészítése: Az apróra vágott hagymát olajon megpirítjuk, majd hozzáadjuk a karikára vágott pórét, sárgarépát és a felszeletelt gombát. Rövid párolás után felöntjük 1,5 l vízzel, beleteszszük a tyúkhúsleveskockát, sóval, borssal ízesítjük. Tálaláskor apróra vágott petrezselyemmel szórjuk meg a levest. Tejföllel és csipetkével tálaljuk.

Birsalmás sertéskaraj

Hozzávalók: 80 dkg csontos karaj, só, őrölt bors, csípős törtpaprika, 3 birsalma, 1 evőkanál olaj, kevés chilipaprika, 1 dl fehérbor, 2 ek. vaj.

Elkészítése: Kevés olajban kikeverünk borsot, csípős törtpaprikát, sót és bekenjük a karajszeletek mindkét oldalát. Hűtőben érleljük. A birseket meghámozzuk, kimagozzuk és egyformára daraboljuk. Egy lábasban vajon megpirítjuk, felengedjük kevés vízzel, sózzuk, borsozzuk és kevés chilipaprikával néhány perc alatt puhára pároljuk. A hússzeleteket megsütjük. A birssel együtt még néhány percig pároljuk, hogy teljes legyen az összhang. Köretnek burgonyapürét vagy pirított hagymát adunk mellé.