2007. január 26.

Alapozzák az idősotthont

Busszal is megközelíthető lesz

Dolgoznak már a munkagépek, benépesült munkásokkal a leendő alsóréti idősotthon területe.

Az építési munkálatok, a kivitelezés jogát a Bodrogi Bau Kft. nyerte el a közbeszerzési eljárásban. Az alapozás után nemsokára látványos fordulatot vesz majd a munka.

A hódmezővásárhelyi kft. a Horváth Mihály utcában fejezte be éppen a társasházat, ahol még van néhány eladatlan lakás. A Petőfi utcán a bank felett kupola felújítást végeznek, s pályáznak még egyéb szentesi munkákra is. Árajánlatuk és a vállalt határidőik kedvezőek voltak, így a 100 + 50 fős integrált idősek otthona kivitelezésére a kft. kapta meg december 21-én a munkaterületet. Még a tavalyi évben elkészült az ideiglenes út, valamint tereprendezés, fakitermelés, cserje-és bokorírtás előzte meg a jelenleg folyó munkálatokat, melyek január 8-án kezdődtek meg.

Alapozás, betonozás, talpgerendák zsaluzása, vasszerelése és a végleges út alapszerkezetének megépítése, feltöltése zajlott ottjártunkkor. Buszforduló is épül, mutatta Dávid Ferenc, aki a Bodrogi Bau építésvezetője Szentesen. A Kontaset mögött, a Parkerdőnek nevezett területen a további munkálatokat is előkészítik, például az épület alá kerülő szennyvízvezetékek kivitelezését.

Dávid Ferenc nem is tagadja, január első felében az enyhe idő megkönnyítette dolgukat, az ütemezéshez képest előrébb járnak. De mivel mégiscsak tél van, belekalkulálták az esetlegesen zord időjárást is. - Bízunk benne, hogy kifelé haladunk a télből, s nem okoz már az időjárás olyan jelentős késedelmet, amit később hétvégi munkaszervezéssel lehetne kiküszöbölni, - mondja az építésvezető. A jövő héten elkezdődik a falazás, tehát a mostani, kevésbé látványos munkafázis gyökeres fordulatot vesz.

Több mint harmincan dolgoznak az építkezésen, zömmel a Bodrogi Bau vásárhelyi, csongrádi üzemeiből, de a helyi Autark dolgozói is jelen vannak. Általában itteni alvállalkozókkal működnek együtt a szentesi munkáiknál, folynak tárgyalások később belépő alvállalkozókkal is.

A határidőkről azt árulta el Dávid Ferenc: a szerkezetkészítés vége 2007. szeptember 15-e, a használatbavételi engedély megkérése, így tehát a végleges átadás ideje pedig október 27-e. Azt mondja, akkor kulcsrakész állapotban fogják átadni az épületet: - Teljesen be lesz rendezve, a bútorok, a fekvőhelyek mind bekerülnek. Minden üzemelni fog, ami szükséges, a melegvíztől a tévéig a lakóknak már csak költözniük kell. Gyakorlatilag az egészet mi fogjuk kialakítani, az ágyneműk beszerzésén, elhelyezésén kívül.

Az egy emeletes épületben a lépcső mellett olyan lift vezet fel, melyben kerekesszékkel is lehet közlekedni. Az építmény alapterülete 2700 nm2, és egy 4500 nm2-es telken fekszik, beleértve az utat, sétányt is. Dávid Ferenc szerint szép és ideális környezetbe kerül az idősek otthona, fákkal körülvéve, ahol jó levegő várja a beköltözőket. A város büszkesége lehet, teszi hozzá. Azt ő is elismeri, hogy kissé messze van a városközponttól, de megemlíti: buszjáratot terveznek ide, amit a városrész többi lakosa is ki tud majd használni.

Darók József