2007. január 5.

Tóni bácsi konyhája

Szalonnás krumplileves

Hozzávalók: 50 dkg krumpli, 10 dkg szalonna, 1 fej vöröshagyma, 1 sárgarépa, 1 fehérrépa, 1 zöldpaprika, 1 kávéskanál pirospaprika, liszt, zsír, őrölt bors, só.

Elkészítése: Az apróra vágott szalonnát kevés zsírban megfuttatjuk, rászórjuk az apróra vágott vöröshagymát és az egészet aranybarnára pirítjuk. Tegyük bele a felaprított zöldségeket, dinszteljük meg. Felöntjük vízzel, beletesszük a kockára vágott krumplit és zöldpaprikát, sózzuk, borsozzuk. Amikor megfőttek egy pirospaprikás rántással még összeforraljuk tálalás előtt. Tejföllel is kínálhatjuk.

Paradicsomos borda

Hozzávalók: 70 dkg sertéshús, 70 dkg burgonya, 5 gerezd fokhagyma, 2 paradicsom, zsír, őrölt bors, só.

Elkészítése: Szeleteljük fel a bordákat, klopfoljuk ki, majd sózzuk, borsozzuk és kevés zsírban süssük meg. Aprítsuk fel a fokhagymát és tegyük a sülő borda mellé. Amikor kész a hússzeletek helyére a kockára vágott paradicsomot helyezzük és ragut készítünk.

A héjában megfőtt burgonyát meghámozzuk és vastagabb szeletekre vágjuk, és bő zsiradékban megsütjük, majd a fokhagymás-paradicsomos raguban megforgatjuk. Ezzel a finom körettel tálaljuk a bordaszeleteket.