2007. január 5.

Nemzetek karácsonya

Igaz, hogy a karácsony már mindenki számára egy kicsit távolinak tűnik, azonban mindenképpen meg kell emlékeznünk ezzel az ünneppel kapcsolatban még egy szentesi eseményről. Hogy miért most tesszük? Azért, mert lapzárta után rendezték, s így tavalyi utolsó számunkban nem jelenhetett meg, de kár lenne elfelejtkezni róla.

Érdekes megközelítésben ünnepelték együtt a karácsonyt december 21-én a Bartha János Kertészeti Szakképző Iskola pedagógusai, tanulói és dolgozói. Rendkívüli volt ez az alkalom, hiszen a jelenlévők hagyományos betlehemi műsort is láthattak a Szent Erzsébet Katolikus Általános Iskola diákjainak tolmácsolásában, de rendkívüli fizikai kísérletekben is részt vehettek, valamint különböző nemzetek karácsonyi szokásaival is megismerkedhettek ezen az iskolai szünet előtti utolsó tanítási napon.

Az egész délelőtt tartó program reggel 8 órától vette kezdetét az iskola aulájában, ahol az osztályok egymás után mutatták be különböző országok karácsonyi hagyományait. Hogy ki melyik nemzet szokásait eleveníthette fel, abban a szerencse döntött, hiszen a diákok több héttel karácsony előtt maguk húztak az országok közül. Akár Afrikát, akár Ausztráliát vagy Amerikát, netán valamelyik európai országot sorsolta ki a szerencse, 3 dolgot mindenképpen be kellett mutatniuk a csoportoknak. Néhány mondatban beszélniük kellett az adott nemzet karácsonyi szokásairól, meg kellett ismertetniük társaikkal egy-egy jellegzetes karácsonyi dalt és készíteniük kellett egy plakátot, mely utal az adott nemzetre.

Többek között osztrák, német, angol, amerikai, ecuadori, bolíviai, orosz, ausztrál dalokkal ismerkedhettünk meg CD- és magnókazetta segítségével, de arra is volt példa, hogy a diákok fuvolakísérettel maguk adták elő a karácsonyi énekeket. Volt olyan csapat, amely diaképekkel színesítette a műsorát, s olyanok is voltak, akik elkészítettek egy- egy speciális ételt, például a franciák tradicionális fatörzstortáját, melyet december 24-től január 6-ig szoktak fogyasztani a gallok.

Érdekes szokásokról is beszámoltak a diákok. Meséltek arról, hogy Ausztriában a rézfúvósok a templomtoronyban egyházi zenét játszanak szenteste, hogy az Egyesült Államokban már- már elhalványodik a karácsony a novemberi hálaadás mellett, hogy Bolíviában a karácsony egy hálaadó aratási ünnep a mezőgazdasági munkák befejezése után. Azt is megtudhattuk, hogy Angliában már októberben elkezdődnek az előkészületek és, hogy Olaszországban csak január 6-án kapják meg a gyermekek ajándékaikat, amelyeket egy csúnya boszorkány hoz nekik.

De a szakközépiskola diákjainak és dolgozóinak nem kellett eddig várniuk, hiszen most is kapott mindenki egy-egy kis ajándékot, amelyet a tantestület készített. 350 darab kis csizmába csomagolt szaloncukrot, valamint mézeskalácsból készített fenyőfát adtak át a jelenlévőknek. Volt egy olyan tanuló is, akit ezen felül egy nagy mézeskalács csigával is megleptek, hiszen december 24-én van a születésnapja.

Érdekes történeteket, különleges szokásokat, szép énekeket ismerhettünk meg tehát az ünnepségen. Egy azonban bizonyos: az osztályok által felsorolt ételeket jó, ha nem kóstoltuk mind végig karácsonykor, hiszen az osztriga, kagyló, rák, pulyka, gesztenye, csokoládé, sült ponty, karácsonyi puding, kalács mellett még számos különleges étel nehezített volna gyomrunkat.

Cseh-Lakos