2007. január 5.

Szemléletváltás történt a romáknál

Úgy tűnik halványodik az a kivándorlási láz, ami a romák között kezdődött Baranya megyében. Igaz ez? Erre a kérdésre válaszolt Faur Zoltán, a Szentesi Cigány Kisebbségi Önkormányzat elnöke, illetve az Országos Cigány Kisebbségi Önkormányzat alelnöke.

- Országosan ennyire rossz a romák helyzete? Mi a helyzet Szentesen?

- Magyarországnak vannak különböző régiói, amik hihetetlen módon leszakadtak a többi régiótól. Ez azt is jelenti, hogy a munkanélküliségi ráta a fejlett régiókkal szemben nagyon magas arányban megnőtt. Nagyon új keletű a tömeges kivándorlás Mohács és Pécs környékén. Ez hazánkat elmarasztalja. De mára már ez a kivándorlási láz csökkent. Részint közbenjárásunkra, de voltak más okai is. A munka- és megélhetési lehetőségek minimálisra csökkentek Mohácson és a környékén. Abszolút nem értünk egyet, és felháborodást váltott ki köztünk roma érdekképviselők között, hogy szervezés volt a kivándorlás mögött. Különböző fórumokon merült fel a felelősség kérdése, hogy mi lesz ha kivisznek egy csomó iskolázatlan, szakmunkás bizonyítvánnyal nem rendelkező alulképzett egyént. Bizony elmarasztaltuk azokat a személyeket, akik a szervezéseket ösztönözték. Ami a szentesi romák helyzetét illeti, jó közepes szociális helyzetben élnek. Rajtam kívül van még néhány roma vállalkozó, aki munkát biztosít számukra. Szentesen a romák közül az nem dolgozik, aki nem akar, vagy nem tud az egészségi állapota miatt, eszük ágában sincs innen elvándorolni. Szeretném megemlíteni, hogy nem csak a cigányok vándorolnak ki, hanem a többségi társadalom tagjai is.

- Legutóbb a roma telepen jártam, s feltűnt aránylag tisztaság van. Korábban nem lehetett bemenni az ottani házak udvaraiba az oda nem illő dolgok miatt. Szemléletváltás történt? Szerepet játszik ebben a már elkészült gáz- és szennyvízcsatorna program?

- Hosszú távú programjaink között szerepelt a gázprogram, melyet sikerült megvalósítani pályázaton nyert pénzből. Elkészülte után egyre több roma család köti be a gázt. A szennyvízcsatorna-programmal kapcsolatosan annyi volt a cigány kisebbségi önkormányzat alkalmazottainak a dolga, hogy szerepet vállaltunk a hálózat kiépítéséhez szükséges nyilatkozatok összegyűjtésében, a környező utcákban is. Valóban nagy szemléletváltás történt a telep életében.

- A kisebbségi önkormányzati választás előtt névjegyzéket állítottak össze. Mennyiben igaz, hogy nem mindenki vallotta be, hogy roma?

- Nagyon sokan félelemből tették, hiszen közel egymillió cigány pusztult el a II. világháborúban az üldöztetés során. Ez a romákban mélyen benne él. Nagyon elégedetlen vagyok, mert nagyon kevés volt az a szavazat, amivel mi nyertünk a kisebbségi választáson. Túl sokra nem számítottunk, de azért többet reméltünk. A névjegyzék egy új dolog volt. Azt tudni kell, hogy a romák nagyon nehezen fogadnak be új dolgokat.

- Hány roma él helyben?

- Két alkalommal 1998-ban és 2004-ben végeztünk felmérést. A két adat között nagyon kevés változás volt pozitív és negatív irányban. A negatívat az egészségügyi állapotra, a pozitívat pedig a születés arányában értem. Összességében valamivel több mint 1500 roma él Szentesen.

- Jövő évi tervek?

- A kisebbségi önkormányzat ismét területfejlesztési programokat tűz maga elé. Szeretnénk a négy év alatt pályázati úton megvalósítani a már korábban elkészült csapadékvíz-elvezető árkok burkolását, a járdák felújítását. Játszóteret szeretnénk építeni a Dankó Pista utca végén, ez is régi tervünk, továbbá a Dankó-Magyari-Lavotta utcák végénél útépítés, hogy a körforgalom teljesen meglegyen a telepen. Vannak rövidtávú programjaink a kultúra és a sport területén. Az oktatásban a továbbtanulás lehetőségének kutatása illetve átképzési programok melyek a hiányszakmákat célozza meg.

Közeledik az országos cigány kisebbségi önkormányzati választás. A választójogi törvények szerint Csongrád megyében megalakulhat a megyei kisebbségi önkormányzat. Úgy néz ki meg is fog alakulni, létrejönnek a kistérségi önkormányzatok is. Az országos cigány kisebbségi önkormányzati választáson szeretnék nyerni, annak érdekében, hogy minél több és nagyobb lehetőségeket tudjak biztosítani az itt élő romák számára.

Dunás Varga Zoltán