2007. január 5.

Teljes az élmény

Szemrevaló mozi a korzón

Még múlt év végén a kívül-belül megújult mozival és egy ingyenes előadással kedveskedett a művelődési központ és az önkormányzat a nézőknek, azt hirdetve: a mozi él, és van létjogosultsága, ha a nézők is úgy akarják.

Az ajándékvetítés a legutóbbi, mintegy másfél hónapos munkaszakasz befejezését volt hivatott ünnepelni, ám a felújítási munkálatok már évekkel ezelőtt elkezdődtek az Őze Lajos Filmszínházban. Miután sikerült megmenteni a mozit a bezárástól, két éve először az ülőhelyek cseréjére került sor, így kétszáz férőhelyesre változott a mozi nézőtere, a korábbinál lényegesen kényelmesebb székekkel. Ezt követte a hangtechnika korszerűsítése, olyan hangleolvasó berendezés segít a filmvetítésben, mely valamennyi forgalmazott kópia hangsávját le tudja olvasni. Tehát így a "hangilag" igényesebb produkciók is sokkal élvezhetőbben szólnak azóta, megadva az igazi moziélményt: robbanások moraját vagy éppen érzéki suttogásokat. Tavaly ősszel pedig a felújítás újabb szakaszához érkezett, amiről nem csak a mozilátogatók, de a sétálóutca járókelői is meggyőződhettek, hiszen a korzó esti fényei közepette fénykorát idézve "kínálja" magát megszépült homlokzatával és kicserélt ajtajával a filmszínház. Ismeretlen ismerőst üdvözölhetnek, akik az előtérbe lépnek: a divatjamúlt mozaikpadló helyett szép pasztell színárnyalat fogadja a látogatókat, melyhez párosulva a kellemes hangulatú szín a falon is megjelenik. A mozi névadójának, Őze Lajosnak fotói változatlanul ott sorakoznak a falon. A pénztár mögötti tér bővült az akadályozottsággal élők számára kialakított mellékhelyiséggel. Egyedül a pénztár nem üzemelt az ünnepi előadás előtt, hiszen az Idegölő című magyar-görög film első vetítési napján a vígjátékra ingyen ülhettek be a nézők. Több generáció is kíváncsi volt rá, és a megújult mozira, s a gyorsan benépesülő nézőtér előtt Kruzslicz Pál, a művelődési központ igazgatója pár szóban meg is köszönhette a látogatóknak, hogy a kivitelezés ideje alatt sem maradtak hűtlenek a mozihoz. Ez pedig azért is örömteli, mert egy napra sem kellett bezárni az intézményt. Jó érzéssel töltötte el a teli mozi látványa Szirbik Imre polgármestert is. Persze, ott a kérdés is: érdemes-e áldozni a mozira, vagy korunkban inkább múzeumba való már a maga legendáival együtt? A polgármester úgy gondolja, van létjogosultsága a mozinak, a közösség élményét adja. De haladnia kell a korral, a felújítás mostanra már 13 millió forintnál tart. Ebből az összegből 3 millió az önkormányzat hozzájárulása, 10 milliót pedig a pályázatok eredményeztek.

Az elsötétülő teremben a nézők átadták magukat a mozi varázsának: levetítették nekik a habkönnyű komédiát, ami a tetszésnyilvánításból ítélve sikerre ítéltetett. S talán a mozi is, ahol a statisztika szerint a múlt évben nem csökkent tovább a nézőszám.

Darók József