2007. január 5.

Sokoldalú SZIDÖK

Szakács Katalin ifjúsági polgármesterrel beszélgetek arról, hogy mi a mérlege a Szentesi Ifjúsági és Diák Önkormányzat (SZIDÖK) elmúlt félévi tevékenységének.

- Igen sokoldalú tevékenységről tudok beszámolni. Mindenről lehetetlen beszélni, ezért megpróbálom a jelentősebbeket kiemelni.

Három pályázatot hirdettünk meg - dalszövegeket, jeleneteket és Fény/Árnyék címmel verseket várunk. Újdonság az, hogy e-mailban várjuk a pályaműveket.

- Folytatódott az Alternatív Játszóházi Program a Városi Diák Pincében. Itt kézműves műhelyek, baráti közösségek kiscsoportos műhelymunkái mellett az alacsony küszöbű ifjúsági információs pont is várta/várja a tizenéveseket. Az ifjúsági információs pontban a hozzánk forduló fiatalok szakemberektől és kortárssegítőktől kaphatnak tanácsot, eligazítást. A tizenévesek a kortárssegítőktől természetesen nem szakmai megoldást kapnak, hanem érto baráti beszélgetést, hogy problémájukkal (pl. diákjogi, életmód, drog, alkohol, AIDS,..) kikhez lehet, kikhez érdemes tanácsért fordulni.

- Sikeresek voltak a képzéseink is, aminek témáit a tizenévesek kérték. Ezek közül ki kell emelnem a "Testünk titkai", valamint a "Ki vagyok én" címmel megrendezett képzéseket.

- Mit tudsz mondani a SZIDÖK szervezeti életéről?

- A SZIDÖK és a mellette lévő Felnőtt Kollégium egyúttal a szentesi ifjúsági tanács funkcióját is betölti. A városban működő gyermek illetve tizenéves civil szervezetek közül is több tagja a SZIDÖK-nek, de nem mindenki kapcsolódott be a munkánkba. Szívesen látjuk természetesen őket is. Mindenképpen el kell mondanom azt is, hogy az intézmények nagyobb részében kialakult egy pozitív rutin. Ennek része az is, hogy egyre nagyobb számban adják át a SZIDÖK képviselők/küldöttek a stafétát. Régebben az újak teljesen tudatatlanul érkeztek egy-egy SZIDÖK ülésre. Ez ma már nem így van, pedig a tevékenységek súlypontja áttevődött a 13-16 éves korosztályra, míg régebben teljes volt a középiskolás túlsúly.

- Idén is megérkezett a SZIDÖK Mikulása a kórház gyermekosztályára?

- Igen, sikerült meghívnunk a Télapót, aki meg is érkezett. Most volt harmadik alkalommal az, hogy a Gyermekosztályon, az általunk összeállított műsorral és az általunk készített ajándékokkal kedveskedtünk a beteg gyereknek. Nagyon jó volt a gyerekekkel együtt lenni, bár meg kell mondanom azt, hogy nagyon izgultunk. Nem vagyunk profi előadók, a kedvenc meséinket, énekeinket, verseinket adtuk elő. A bábozást pedig mi is szeretjük, így természetesen ez sem maradhatott ki a meglepetésből.

- Mit kell tudnunk a december 16-i programotokról?

- A Nagytőkei Gyermek és Ifjúsági Tanács, a Szolnok Városi Gyermektanács és a SZIDÖK már harmadik éve szervez közös programokat. Ennek a létező kapcsolatnak történik meg a jogi rendezése. Együttműködési szerződés aláírására kerül sor a három tizenéves korosztályi önkormányzat között. Erre nem csak azért van szükség, hogy a környezetünknek is kinyilvánítsuk ezt, hanem a közös forrásteremtés biztosításához is igen fontos. Így könnyebben tudunk akár EU-s forrásokhoz jutni illetve a külföldi kapcsolatok fejlesztését is közös alapokra tudjuk helyezni.

- Köszönöm a beszélgetést és további jó munkát kívánok!

Pataki Katalin