<<< Vissza

Gobelinen Szamosközi művei

2006. december 8.

A Hegedűs László Helyőrségi Klub ad otthont az I. Országos Szamosközi-gobelinvarró pályázatra készült alkotások kiállításának. December 2-án délután nyitották meg a tárlatot és ekkor adták át a pályázat nyerteseinek az értékes díjakat. Hatalmas tömeget vonzott a rendezvény, melyre az ország minden részéből érkeztek.
Rengeteg munka került a falakra. A pályázat és a kiállítás lebonyolítása nagy munka volt nemcsak a szervezők, a Szamosközi-házaspár, és a zsűri, hanem az alkotók részéről is. Szamosköziné Tünde volt a délután háziasszonya. Szűcs Lajos alpolgármester nyitotta meg az ünnepséget. Örömét fejezte ki, hogy nagyon sokan eljöttek Szentesre az ország minden részéből.

Bitó János, egy szegedi gobelináruház igazgatója mesélt a gobelin történetéről. Többek között elmondta, hogy régen is sok festőművész dolgozott a gobelin műhelyeknek. Szamosközi Antal megélhette, hogy műveit kézimunkákon láthatja.

Szamosköziné Tünde elmondta, hogy bár kevés volt az idő, hogy a munkák elkészüljenek, nagyon sokan neveztek. A pályamunkákat kiállításra alkalmas formában, keretezve kérték. A hattagú zsűri munkáját dr. Kun Edit festőművész, jogász értékelte. Rendkívüli kíváncsisággal várta ezt az egyedülálló kezdeményezést. Elsőként írták ki országos szinten a különleges pályázatot, melynek témája egy élő, kortárs festőművész festményeiből készült reprodukciók készítése volt. Ezek gobelinkép formájában testesültek meg. A gobelin őshazájában, Franciaországban a szövött faliképeket nevezik így, nálunk az apró öltéstechnikával készült hímzést. Művészi alkotások ezek a képek, művészet pedig nem létezhet tehetség nélkül, ez utóbbi pedig kitartó munka nélkül. Két kategóriában lehetett pályázni: normál lyukú és tűparavánra nyomtatott, kivarrt, keretezett képekkel. 113 alkotó 155 alkotása érkezett, melyeket 8 pontozással minősítették. Sokféle szempontot vettek figyelembe, de elsődlegesen az esztétikumot, a színek és formák harmóniájának megvalósulását keresték. Nagy hangsúlyt fektettek a varrási technikára. Sok kimagasló alkotás volt, különleges technikákkal is dolgoztak, például gyönggyel is hímeztek. A legfiatalabb pályázó 17 éves, a legidősebb egy 80 éves hölgy volt. Egy férfi alkotó által készített gobelin kép is érkezett.

Több különdíjat felajánlottak az alkotóknak. Két fődíjat sorsoltak ki kategóriánként: egy-egy eredeti Szamosközi Antal olajfestményt keretezve. A Liliomok című képet Gulyás Ervinné (Harta) nyerte, az Este a tanyán című képet pedig Ölveti Ildikó (Debrecen). Minden pályázó egy tűgobelint kapott ajándékba.

A kiállítást december 14-ig tekinthetik meg az érdeklődők, hétfőtől péntekig, 9-16 óráig.

M. A.


<<< Vissza