<<< Vissza

DVD-n a Szentesi Híradó

2006. december 8.

A szentesi amatőrfilm klub (AFK) dr. Dragon Károly vezetésével az 1960-as évek elején indult el. Az általa vezetett közösség rövid idő alatt országosan ismert klub lett. A fesztiválokon több díjat is nyertek. Eredményes munkájuknak köszönhető, hogy az 1970-es évek elején Szentesen rendezték meg az Országos Amatőrfilm Fesztivált. Irányításával a klub sokoldalú tevékenységet végzett. Ezért is vállalkoztak Kacagó Kamera címmel országos amatőrfilm-fesztiválok megrendezésére. Minden évben rendeztek a város lakossága részére bemutatókat a klub alkotásaiból, illetve neves alkotók filmjeiből. Legkiemelkedőbb eredményük a híradófilmek készítése volt.

A Szentesi Híradó című 1960-1980 között viszonylag rendszeresen évente 2-4 alkalommal elkészült 10-15 perces alkotások a város és kistérsége életének legfontosabb eseményeit, történéseit dokumentálták jellegzetes, egyedi hangvételű riportok, filmetűdök formájában. Mivel az adott korban még nagyon ritka és drága "szórakozás" volt a filmezés, így ezek a híradófelvételek mára már kortörténeti jelentőségűvé váltak. Mivel országosan is egyedülálló volt ez a kezdeményezés, így az elkészült filmhíradók az akkori Magyarország tipikus kisvárosi létét mutatják be, visszaidézve a Kádár-korszak évtizedeit.

Az Életjel Kulturális Egyesület 2005-ben rendezett egy retrospektív válogatást a filmklub alkotásaiból, amely teltházat vonzott. Különös hatást keltettek a Híradók, amelyek a város 60-as, 70-es évekbeli életét mutatták be.
Szentes város önkormányzata támogatása tette lehetővé, hogy a még megmenthető filmtekercseket archiváljuk és a nagyközönség számára is elérhetővé tegyük.

A most megjelenő első DVD lemezen a Szentesi Híradó 1969 és 1970 között készült hat része látható, s extraként felkerült a lemezre Tordai Ferenc Szentes egykor és most. címet viselő 1970-es rövidfilmje is.

Az első DVD ünnepélyes bemutatója 2006. december 15-én pénteken, 18 órától lesz a Megyeházán. A DVD-t Oltyán Lajos ajánlja majd az érdeklődők figyelmébe.

Karikó-Tóth Tibor


<<< Vissza