<<< Vissza

Nem fotó!

2006. december 8.

Ezzel a címmel nyílt meg ifj. Vidovics Ferenc kiállítása november 30-án a városi könyvtárban. A cím helytálló és mégsem az, hiszen a kiállított munkák fotókon alapulnak.
Ifj. Vidovics Ferenc saját fotóiból készített különböző prospektusokat, tablókat, programajánlókat, plakátokat, szórólapokat, könyveket, meghívókat, CD-borítókat, mozaikképeket, s ezeket mutatta be nekünk. 8 év munkája volt látható a megnyitón, mely az alkotó sokoldalúságáról tanúskodik. Sokoldalúságát szerteágazó érdeklődésének köszönheti. Informatikát tanult, majd nyomdai fényszedőként és fénytechnikusként dolgozott, számos kötetet szerkesztett és tördelt, de különböző cégeknek is készített fotókat.

Most kiállított alkotásai a 21. század technikai tudását tárják elénk. Számítógéppel szerkesztett, ötletes munkákat láthattunk a kiállításon. Ezek közé tartozik az a plakát, melyen egy biciklin ülő hölgy fog egy másik kerékpárt, a mellette álló gépkocsiból pedig éppen kiszáll egy férfi, hogy felüljön a még üres biciklire. A kép megfelel a plakát címének- Szállj ki és mozogj!-, a beállítás dinamizmust tükröz, mozgásra, az autó elhagyására serkenti a szemlélődőt. Ötletes a városunkat népszerűsítő CD is, melyen 450 kép mutatja be Szentes legszebb helyeit, ezzel csalogatva hozzánk a látogatókat és kirándulókat. A borítón pedig egy földgömböt láthatunk Szentes pontos földrajzi helyzetének megjelölésével.

Plakátjainak és prospektusainak egyik előnye az áttekinthetőség. Igényesen kiválasztott, nem harsány, de figyelemfelkeltő színekkel és betűkkel emeli ki munkáin a lényegesebb információkat. A fényképeket pedig úgy választja ki hozzájuk, hogy ha megnézzük, elcsodálkozzunk azon, hogy milyen szép Szentes- mondta Bucsány György. Jellemző városrészleteket örökít meg úgy, hogy munkái közben az épületfényképezés kompozíciós elvárásait tükrözik. Képeit a rend, s a tartalom és forma egysége uralja. Ezzel az egységgel a város hangulatát közvetíti a szemlélőnek, valamint a statikus nyugalom állapotát örökíti meg. Azt a harmóniát sugallja, melyre a ma embere annyira vágyaik.

A kiállításon bemutatott alkotásai közül a legnagyobb sikert 3 mozaikképével aratta, melyek a megyeházát, a polgármesteri hivatalt és a városi könyvtárt ábrázolják. Ezek a képek egyenként 7200 fotóból voltak összeállítva. Kiválogatásuk, valamint mozaikká formálásuk több napot vett igénybe. A bemutatott darabok közül a legérdekesebb pedig egy borosüveg volt, amelyet a megyeháza és a Horváth Mihály szobor metszete díszít. Ha ezt a képet az üveg egyik oldaláról nézzük, akkor a szobor torz képe jelenik meg az épület előtt, a másik oldalon azonban a fénytörés miatt méretarányos a kompozíció.

Ifj. Vidovics Ferenc alkotásaiban tehát most sem csalódhattak az érdeklődők, hiszen ismét meghökkentett bennünket újszerű, ötletes munkáival és sajátos látásmódjával, melyet a kiállítás minden darabja közvetítettek felénk.

(cseh)


<<< Vissza