<<< Vissza

Tilosban

2006. december 8.

A közterület-felügyelet ellenőriz és megállapít. (Olykor büntet.) Amit lát: Szentes belterületén több olyan hely van, ahol a lakosság illegális szemétlerakót létesít. Önhatalmúlag, persze, mivel engedélyt nem kap hozzá. Kóczán István, a fentebb említett felügyeleti szerv vezetője meséli: ott, ahol valahogyan keletkezik egy kis földkupac, még csak nem is háztartási szemétről beszélünk, ott arra már pakolnak. Levágott gallyat, lombhulladékot, egyebet, majd utánuk megjelenik a háztartási szemét. Abban aztán megtalálható a WC-ülőkétől a konyhai hulladékig szinte minden.

Mit tud tenni ilyen esetekben a felügyelet? A kérdés nagyon költői. Mint hallottuk: többszöri visszajelzéssel próbálják az elkövetőket távoltartani a hasonló cselekedetektől. Lefotózzák, bizonyíték felmutatásával megpróbálják jobb belátásra bírni az illetőt. Nem kényszerítünk senkit, mondja a felügyelő, olykor az elbeszélgetésekből tudjuk meg, hogy emberünk szerződésben áll a Városellátó Intézménnyel, szemétdíjat fizet, és mint kiderül, sokszor a guberálók csinálnak gubancot a területen, viszik el a zsákot, és más helyütt eldobják azt.

A közterület-felügyelő jeles helyeket említ: például a Nagypatéi dűlő és a Nagyhegyszéli út sarkát (ide már kihelyeztek egy táblát), vagy a Zrínyi utca, Villogó utca sarkát, továbbá a régi szeméttelep elhagyott helyét, amit már hivatalosan megszüntetett az önkormányzat. Utóbbi területre előszeretettel járnak be a volt ruhagyár felől, vagy a Magyartési útról, továbbá a város szélső utcái felől. Átmennek a területen, a kocsiból kidobálják a szemetet, majd a jól végzett munka kellemes érzetével a hátuk mögött, továbbállnak. Pedig tisztában vannak vele, hogy a tettenérés súlyos bírságot vonhat maga után. Akár hogy is kalkulálunk, a szabálysértés több 10 ezer forintjába kerülhet az illetőnek. Feleslegesen kockáztatnak, mivel öt mázsáig ingyen kiviheti azt a szeméttelepre is, csak a személyigazolvány kell hozzá.

Kóczán István meg is jegyzi: - Olyan ez, mint a parkolás, tisztában vagyok vele, hogy tilosban teszem, de reménykedem, hátha megúszom.

Azon munkálkodnak, hogy több helyre is kiteszik a "Szemétlerakás tilos!" táblát a városban. Vegyes sikerrel. Olyan is történt már, hogy oda rakták le a szemetet. Elképzelhető, hogy hadilábon állnak az olvasással. De ez esetben a lakosság is éber, figyel, és felírja a gépkocsi rendszámát. Mesélnek olyan esetről a Zrínyi utcában, amikor az elsőbbségmegadás táblát már takarta a szemétkupac, akkora volt. A helyzet közlekedésbiztonsági szempontból is veszélyt rejt magában. S ha már közlekedésbiztonságról beszélünk, a Kossuth téri parkolóban például falevél takarja a felfestett, mozgáskorlátozottaknak fenntartott parkolóhelyet. Sokan kihasználják a helyzetet, anélkül, hogy engedélyük lenne hozzá, pedig a tábla ott van előttük.

Apropó: falevél. Az egy méter hosszúságú darabokra felvágott gallyakat, bezsákolt faleveleket, ha leteszik a ház elé, és fölhívják a Mágocsi úton Tóth János telepvezetőt a díjmentes zöldszámon (311-594). Napokon belül elviszi a városellátó gépkocsija komposztálóba. Nagyon fontos: be kell zsákolni, ha csak egy rakásba söpri össze a levelet, nem tudnak mit kezdeni vele.

Lovas József


<<< Vissza