<<< Vissza

A Yin és a Yang egyensúlya

2006. november 24.

A hagyományos kínai orvoslás úgy tartja, hogy az emberiség szerves része egy nagyobb egésznek, a világegyetemnek. Mindenkire ugyanazok a törvények vonatkoznak, amelyek az összes természeti folyamatokat irányítják. A kínai orvoslás a test nedveinek, energiáinak áramlásáról, mint folyókról, csatornákról beszél. A test állapotait, a hideg, a meleg, a szárazság és a nedvesség természeti fogalmaival írja le. Az egészség pedig a harmonikus és kiegyensúlyozott belső környezet fenntartásától függ. Az egyensúlyt pedig a Yin és Yang fogalmaival írják le. A Yin és a Yang két dinamikus erő, amelyeknek együttes működéséből származik minden, ami csak létrejön a világegyetemben. Ha a Yin és a Yang egyensúlya felbomlik, betegségek keletkeznek a szervezetben.

A fent leírtak Rideg Róbert természetgyógyásztól származnak, vele beszélgetünk. Abból az alkalomból, hogy édesapjával, dr. Rideg Sándor főorvossal A kínai orvoslás vezérfonala címmel hiánypótló könyvet írtak. A monográfia hat-hét év alatt készült el, megírását óriási kutatómunka előzte meg.

- A kínai orvoslást 1986 óta a Magyar Tudományos Akadémia elfogadja és hivatalosan az Orvostudományi Egyetemeken oktatják, de eddig még nem készült erről egy holisztikus személetű, komplett és átfogó könyv. Hiánypótló jelleggel is készítettük főiskoláknak, egyetemeknek - mondja a szerző.

- Hogyan állt össze a könyv?

- Közel harminc külföldi szakirodalmat használtunk fel, ezeket nagyrészt én fordítottam le. A könyvnek vannak olyan fejezetei, amit mi magunk készítettünk. Mind a ketten foglalkozunk kínai orvoslással. Elosztottuk a területeket. Én három fejezetet írtam. Ugye tudjuk, hogy a betegségek kilencven százaléka érzelmi, lelki eredetű, tehát pszichés összefüggések is vannak. Ezt a tradicionális, a hagyományos orvostudomány, a nyugati orvoslás is elfogadja, és elismeri. A test hat a lélekre és a lélek is hat a testre. Én az érzelmi összefüggéseket kutattam, és megpróbáltam rájönni arra, hogy a kínaiak hogyan magyarázzák ezeket az érzelmi pszichés betegségeket. Hogyan alakulnak ki, milyen külső-belső tényezők okozzák az érzelmi betegségeket?

- A másik ilyen fejezet, mint látom, a táplálkozásterápia.

- Az is nagyon fontos, a betegségek nagy részét ma már a táplálkozáskutatással, táplálkozás tudománnyal foglalkozó szakemberek is elismerik, hogy mennyire fontos a táplálkozás, mennyire befolyásolja az egészséges táplálkozás a betegségek kialakulását, hogyan tudjuk a helyes táplálkozással gyógyítani a betegségeket. A harmadik fejezet kicsit misztikus, a csakrák feladatával, működésével és az energiapályák leírásával foglalkozik. Tudjuk, hogy léteznek az energiapályák, az energiacsatornák, léteznek a csakrák. A kérdés: hogyan tudom ezekkel befolyásolni a betegségeket?

- Kiknek készült a könyv?

- Az én fejezeteim olvasmányosabbak, könnyebben emészthetők. Édesapáméi már tudományosabbak. Ennyire összetetten, szakmailag konkrét megjelöléssel még nem jelent meg ilyen könyv. Egyetemeken, főiskolákon ajánlott, orvosi egyetemeken, természetgyógyászatban kötelező irodalom lesz. Szakmai közönségnek készült, de fölkelti a figyelmemet másokban is, ha valamilyen betegség van a családban, utána tud nézni. Az ember el tud menni valamilyen irányba, s ami a lényeg, megkönnyíti a szakemberrel való kapcsolatát. Bizonyos dolgokat az ember maga is tud használni.

A könyvet a szegedi Lectum Kiadó gondozta. Bemutató december 1-jén, pénteken este 6 órakor lesz a városi könyvtárban. A kiadványt Prof. Dr. Lencz László, a SZTE ÁOK nemkonvencionális medicina oktató, továbbképző és vizsgáztató csoport elnöke ismerteti.

(lovas)


<<< Vissza