<<< Vissza

Ha megérint a zene, a tánc

2006. november 24.

A Zöldág minden nyáron megrendezi népi játék táborát. Fotó: Vidovics

"Minden gyermeknek úgy kellene táncolnia saját népe táncait, ahogyan anyanyelvét beszéli." (Keszler Mária néprajzkutató)

Tízéves a Zöldág Mozgáskultúra és Sport Egyesület. Hankó Györgyné tanítónő, az egyesület elnöke kétszer tíz esztendőt is mondhat magáénak, amióta néptánccal, népi játékokkal foglalkozik. A Deák Ferenc Általános Iskolában kezdte, majd a mai Klauzál Gábor Általános Iskolában folytatta. Az 1984-ben megalakult néptáncszakkör egészen '96-ig működött, 15-20 gyerek látogatta, a foglalkozásokat.

- Szép sikereket értünk el, népi gyermekjátékokkal kezdtünk, illetve a magyar néprajz alapjait is tanultuk. Meggyőződésem, mindig a népi gyermekjátékokkal kell kezdeni. Utána lehet szakosodni - mondja.

Sikereik eredményeként '95 decemberében megrendezték az első szentesi gyermek néptáncfesztivált. A rá következő évben pedig megalakították az egyesületet. Úgy érezték, hogy a magyar néptánc és néphagyomány ápolása Szentesen ilyen keretek között biztosítottabb. A tagság is bővült, '96 októberében a jelenléti ív tanúsága szerint 47-en voltak.

- Az 1995-ös fesztivál anynyira jól sikerült, hogy elhatároztuk, minden páratlan évben megrendezzük. Elsősorban Csongrád megyei gyermek néptánccsoportokat vártunk a rendezvényre. Azt mondtuk, legyen amatőr alapú fesztivál kezdő csoportok számára, kapjanak bemutatkozási lehetőséget, adasson meg nekik a tapasztalatszerzés. A fesztivált azóta is megrendezzük, jövőre már a hetedik következik. A csoportok számítanak rá, más megyékből, az ország minden részéből eljönnek hozzánk.

A munkát '99-től a Lajtha László Alapfokú Művészeti Iskola néptánc tanszakán folytatták. Hankóné közben elvégezte a táncpedagógusi főiskolát. Arra készítette el szakdolgozatát, melynek folytatása, továbbfejlesztett változata a Szentes és környéke népzenéje és néptánca a XX. században című könyve, illetve a hozzá tartozó CD melléklet.

A gyerekek az évek során váltották egymást, általában 3-5 év az, amennyi időt egy-egy gyerek eltölt az egyesületben, természetesen vannak kivételek is, ez idő alatt 20-25 fellépésen vesznek részt. Hankó Györgyné a néptánc tanítása mellett a magyar népzenei és néptáncos hagyományok ismertetését tartja fontosnak. Ennek kapcsán fogtak a szentesi tekerős hagyomány felelevenítéséhez, tanításához. A '97 áprilisában megrendezett népzenei szimpózium volt az első ebben a körben. 2003-ban, az ötödik gyermeknéptánc fesztiválon avatták fel a népzenészek terét a Kígyó és a Könyök utcák találkozásánál. 2005-ben négy napból álló rendezvénysorozaton népdaléneklési versennyel, néprajzi gyűjtőpályázattal, népzenei gálaműsorral, illetve emléktábla elhelyezésével adóztak Szerényi Dániel szentesi tekerős emlékének, születésének 120. évfordulóján.

A jubileumi program december 1-jén délután 3 órakor emlékkiállítással kezdődik a Klauzál Gábor Általános Iskolában. A tárlaton fényképeket, okleveleket, dokumentumokat láthat a közönség az egyesület életéből. A rá következő napon, december 2-án este 6 órakor gálaműsort rendeznek a Lajtha László Alapfokú Művészeti Iskolában. Az amatőr asztalitenisz bajnokság december 3-án délelőtt 9 órakor kezdődik a Damjanich János Általános Iskolában. December 10-én pedig már igazolt versenyzőket várnak a Klauzál Gábor Általános Iskolában a sportág bajnokságára. (Igaz is, 2002-től asztalitenisz szakosztállyal bővült az egyesület, ők a városi sportcsarnokban találhatók.)

- Két csoportban dolgozunk, az úgynevezett apróbb, 5-8 éves korosztály, és haladó csoportban. A művészeti iskola 3. osztályától elméleti tantárgyak is vannak, folklór ismeret, tánctörténet. Kezdettől fogva arra törekedtem, hogy létrehozzak egy felnőtt együttest a városban. Erre valahogyan nem került sor. Ennek több oka van. Akinek lelkületét igazából nem érinti meg a zene és a tánc, aki nem elég tehetséges, alázatos, alkalmazkodó, az nem marad itt. Itt inkább a muzsikálás volt az emberek nagyobb kedvtelése. Mindamellett elmondható, hogy Szentesen a társastánc nagyon meghatározó.

Lovas József


<<< Vissza