<<< Vissza

Komfortosabb városért
Megalakult a képviselő-testület

2006. okóber 20.

 

Ünnepélyesség, eskütétel, többségében ismerős arcok - ez jellemezte az új képviselő-testület ülését. Szirbik Imre, Szentes újjáválasztott polgármestere péntek 13-ára hívta össze, s Ollai Istvánné, a 6. számú választókerület független képviselője korelnökként nyitotta meg az önkormányzat alakuló ülését.

Elöljáróban Fábján Sándor, a választási bizottság elnöke szólt arról, hogy október 1-jén 10 fős bizottság őrködött az önkormányzati választások törvényessége felett. Elmondta, a választás Szentesen, a 14 választókörzet 32 szavazókörében rendben és törvényesen zajlott le. Kampánycsendsértés miatt senki nem emelt kifogást. Mint ismeretes, az urnákhoz a választásra jogosultak 43,7 százaléka járult, 10 ezer 708 választópolgár, valamivel kevesebben a négy évvel ezelőtti szavazók számához képest.

Szirbik Imre polgármester, országgyűlési képviselő beszédében közös munkára kérte képviselőtársait. Mint mondta, a lakosság elvárja, hogy politikai hovatartozástól függetlenül, legjobb tudásuk és lelkiismeretük szerint a város felemelkedéséért, a szentesi emberek életkörülményeinek javításáért dolgozzanak. Utóbbiak mellett a munkahelyek megóvását és bővítését tartja a legfontosabbnak. Tisztább, zöldebb, komfortosabb városért dolgozik majd - ígérte, és hozzátette: a közös munkához azonban a bölcsesség, egymás megbecsülése és a békesség nélkülözhetetlen.

A képviselők a polgármester illetményét bruttó 496 ezer 800 forintban határozták meg. Ehhez jön még 30 százalék költségtérítési átalány. (Az összeg megegyezik az előző évivel.) Ollai Istvánné - átadva helyét a város első emberének - egy perselyt nyújtott át azzal, hogy a polgármester jól őrködjön a település költségvetése felett.

Bár korábban arról lehetett hallani, hogy két alpolgármestere lesz majd Szentesnek, Szirbik Imre most mégis egy személyre tett javaslatot, mégpedig eddigi helyettesére, Szűcs Lajosra. A testület titkos szavazással (hét ellenzéki tartózkodás mellett) bizalmat szavazott az SZDSZ-es politikusnak. Az alpolgármester csakúgy, mint az előző ciklusban, most is főállásban látja el tisztét. Javadalmazása, amint eddig: bruttó 478 ezer 400 forint, plusz 20 százalék költségtérítési átalány.

Az alakuló ülésen. Előtérben dr. Bácskainé Fazekas Márta, Földvári N. István és Horváth István.


Nyilvánossá vált a kétlegnagyobb párt helyi frakcióvezetőjének személye: az MSZP-t Baranyi Imre, a Fideszt Dongó László irányítja. A testület összesen 60 fővel 8 szakbizottságot választott, amelyekben a képviselők mellett külsős tagok is szerepelnek. A Szövetség Szentes Felemelkedéséért Egyesület képviselője, Horváth István az ülésen szerette volna elérni, hogy a városfejlesztési bizottság külsős tagja legyen Bubor Zoltán, a vállalkozók klubjának elnöke. Horváth arra hivatkozott, hogy későn kapta meg a működési szabályzat végső formáját, ezért nem volt érdemi módja annak változtatásáról egyeztetni. Ba-ranyi Imre nem osztotta képviselőtársa véleményét, kijelentette: az egyesületnek volt elég ideje a bizottsági delegálásra. A polgármester pontosított, azt mondta: jogszabályok határozzák meg a bizottsági helyek felosztását, képviselői helyre nem lehet külsős tagot irányítani. Így Horváth István kérésének nem tudtak helyt adni.

A bizottságok ugyanazok, melyek az előző ciklusban is működtek, csak a tagok névsora változott némiképp.

Jogi és ügyrendi bizottság: dr. Demeter Attila (elnök), dr. Rébeli Sz. Tamás, Földvári Nagy István, dr. Stern Sándor, dr. Verók Attila.

Kereskedelmi, mezőgazdasági, idegenforgalmi és nemzetközi kapcsolatok bizottsága: Móra József (elnök), Törőcsik Zoltán, Ollai Istvánné, Sipos Antal, Csengeri Piroska, Gondiné Ollai Katalin és Kalmár Ferenc.

Lakásügyi bizottság: dr. Gyenes Ágota (elnök), Antal Balázs Tibor, Janó Tibor, Törőcsik Zoltán, Csernus Lukács László, Oláhné Imre Etelka, Dobos Rozália.

Művelődési és oktatási bizottság: dr. Bácskainé Fazekas Márta (elnök), Dongó László, Hornyik László, Janó Tibor, Sipos Antal, Perczel Olivérné, Ternainé Fodor Mariann.

Pénzügyi bizottság: Kozák János (elnök), Dongó László, Füsti M. Lajos, Geréné Dunaháti-Vas Márta, Varga Árpád, Félegyháziné Somogyi Éva, Holman István, Szabó Zsolt, Móróné Tulipán Edit.

Ifjúsági és sportbizottság: dr. Rébeli Sz. Tamás (elnök), Pásztor Antal, Varga Árpád, Zoltai Gábor, Oltyán Lajos, Vass István, Halmai János.
Szociális és egészségügyi bizottság: Hornyik László (elnök), Antal Balázs Tibor, Geréné Dunaháti-Vas Márta, Ollai Istvánné, Pásztor Antal, Kiss Lászlóné, Krausz Jánosné, dr. Papp Zoltán, Szabó Zoltán Ferenc.

Városrendezési, -fejlesztési és környezetvédelmi bizottság: Baranyi Imre (elnök), Füsti M. Lajos, Halmai István, Horváth István, Móra József, Balogh Szabó Gábor, dr. Kormányos József, Nagy Mihály, Szeleczkei Zoltán.

A képviselők tiszteletdíjáról még az előző ülésen döntött a testület. A határozat szerint az önkormányzati képviselőt alapdíjként bruttó 80 ezer 960 forint illeti meg. Ehhez jön bizottsági tagságonként az alapdíj 20 százaléka, maximum 16 ezer 192 forint. A képviselő, ha bizottsági elnök, maximum 145 ezer 788 forintot kap bruttóban.


<<< Vissza