<<< Vissza

Ezredszinten, önálló zászlóalj

2006. november 24.

Havril András és Szabó István a sajtótájékoztatón Fotó: Vidovics

A Magyar Honvédség átalakítása jövő év január 1-jétől elkezdődik. Mennyiben érinti az átalakulás a szentesi 37. II. Rákóczi Ferenc Műszaki Dandárt? A kérdésre állománygyűlésen válaszolt Havril András vezérezredes Szentesen. Majd azt követően a helyi média képviselőit tájékoztatta erről. A Honvédelmi Minisztérium vezérkari főnöke a sajtótájékoztatón többször is kihangsúlyozta: nem a dandár fölszámolásáról van szó.

Hallhattuk: .."a felső katonai vezetés kellő előkészítés után megfelelő meggyőződésből magabiztosan döntött abban a kérdésben, hogy 2007. március 1-jei hatállyal a dandártörzs megkezdi felszámolását, melyet augusztus 1-jével be is fejez majd". Az itt lévő állomány összlétszáma 134 fővel csökken. A tájékoztatóból kitűnt: közülük közel huszonöten rendelkeznek a nyugdíjbavonulás feltételeivel. A leépítés többségében honvédségi közalkalmazottakat érint, sok olyan fiatal tisztet, akik hadnagyi, főhadnagyi rangban vannak. A vezérkari főnök elmondta: az átalakulásnál prioritást élveznek azok, akik Hódmezővásárhelyen akarnak elhelyezkedni. Addig nem töltik be az ottani létszámot, amíg a szentesiek nem döntenek. Lehetőséget adnak a fiatal tisztek számára, hogy átképzésekkel a honvédség állományában maradhassanak.
Kérdésekre válaszolva a vezérezredes kifejtette: a dandártörzs felszámolásáról van szó. Szentesen ezredszintű hatáskör gyakorlásával önálló zászlóalj jön létre.

Látni kell, hogy a szentesi műszaki dandár az egyetlen olyan köteléke a honvédségnek, ahol alacsonyabb szinten fognak dolgozni a jövőben a tisztek. Az új feladatrendszerhez kell a struktúrát megteremteni, azokat működtetni. Ennyi pénzből ezt nem lehet. Hiába akarunk álmodozni dandárban. Olyan struktúrát nem lehet menedzselni, ami nem illeszthető a rendszerbe. Ez a dandár ilyen struktúrával nem illeszthető sehova.
- A feladatrendszert megkaptuk, azzal együtt megkaptuk a tervet, megkaptuk a létszámot. Az állomány nem érzi úgy, hogy leminősítették volna a dandárt, A feladatrendszer adott, ebben a rendszerben fogunk dolgozni - jelentette ki Szabó István ezredes.

A vezérezredes megismételte: nem a dandár számol föl, azok a képességek megmaradnak, dandárszinten működik, itt semmi nem változik, sőt a technikai, műszaki képessége növekszik. A vezetési struktúra változik, A vezetés változik, hiszen ha nincs dandár, akkor nem kell dandárszintű vezetés sem. Az ország elit alakulatánál semmiféle műszaki képesség nem csökken. Itt egy dandárvezetésű szint kerül átalakításra. Maga a műszaki képesség itt is, ugyanúgy Vásárhelyen is megmarad. Az ország teherbíróképessége ezt kívánja. Ez a mag megmarad, de meg kell érteni, úgy, mint dandár sem a NATO, sem a Magyar Köztársaság struktúrájába sehol nem illeszkedik bele. De beilleszkedik a műszaki képesség, és ez továbbra is fenntartásra kerül.

Mint megtudtuk, a hódmezővásárhelyi laktanyában a struktúra nem változik, a létszám 4-500 fővel növekszik.

Lovas József


<<< Vissza