XXXVII. évfolyam 46. szám
Vissza a legfrissebb számokhoz

Kiemeltek között a kórház
 

2006. november 17.


A kórház sürgősségi tömbje. (Fotó: Vidovics)


A városban keringő híresztelések közepette talán sok szentesi ember számára meglepetést okozott a sajtóban megjelent cikk, amely az ország kórházainak besorolását taglalta. Mint ismeretes, a Dr. Bugyi István Kórház az ország 48 kiemelt egészségügyi intézményei között szerepel.


Bővebben


 

A cím kötelezettséget jelent
 Jubileumi esztendő a Nemzeti Sportvárosban

2006. november 17.


A Nemzeti Sportváros cím, egy pályázat része volt tíz esztendővel ezelőtt. A pályázatot az akkori Nemzeti Sporthivatal írta ki, s a város a legjobb tudása szerint elkészített. Szirbik Imre polgármester, országgyűlési képviselő eképpen emlékezik vissza a történtekre: jóllehet, amikor a pályázatot készítették, akkor döbbentek rá, hogy a város milyen sokrétű sportéletet él, az amatőröktől kezdve a minősített versenysportig milyen sokféle mozgáskultúra jött létre a településen.


Bővebben


 

Minőségi munkával
 Szentesi Vasútépítő Kft.

2006. november 17.


Több mint 50 éves múltja van a manapság Szentesi Vasútépítő Kft. nevet viselő társaságnak. A héten kedden vették át ünnepélyesen az Európai Unió valamennyi országára vonatkozó működési engedélyt Antal Dánieltől, a Magyar Vasúti Hivatal elnökétől. A nemzetközi munkavállalás feltétele a legújabb uniós előírások betartása, a szakmai alkalmasság, a stabil pénzügyi háttér, a többféle minőségbiztosítási és irányítási rendszer, valamint a morális színvonal. Ezeknek a kritériumoknak a szentesi cég maximálisan megfelel, Vigh Imre regionális igazgató vezetésével.

Korábban egyik referencia teljesítményük volt Magyarországon elsőnek egy olyan vasúti pálya építése, amely 160 km/óra vonatsebességre alkalmas. Meghatározott szakaszon hasonló munka színhelye a Cegléd-Szolnok közötti fővonal, megkezdték Cegléd állomás teljes átépítését és hozzáfognak Pesten a 4-es metró és a Máv kelenföldi kapcsolatának előkészítő munkáihoz. A szentesiek vasúti fuvarszervezéssel is foglalkoznak, összefüggésben például az autópályákhoz szükséges kő és kavics szállítására.

Mindebből kitűnik, hogy komoly és hatékony versenyképességgel tudnak részt venni a hazai, és nemkülönben az európai uniós megbízatások és megrendelések elnyerésében. Azt is mondhatjuk, hogy a hazai viszonylatban piacvezető szentesi kft. kiemelkedő minőséggel váltott jegyet az unió vasútvonalaira, és minden képessége megvan a nemzetközi munkasikerek eléréséhez is.

 


 

Kegyelmi idő?
 

2006. november 17.


Kellemes meglepetést okozott az Evangélikus Élet legújabb száma, melynek cikkírója "kegyelmi időnek" nevezi mindazt, ami szeptember 17-én elkezdődött Budapesten.

Még egy kicsit irigyeltem is az illetőt: miért nem nekem jutott eszembe? Vagy ha eszembe jutott, miért nem mertem róla írni?

Pedig, ha jól meggondolom, még a nem vallásosan hívők is elgondolkodhatnak azon: hátha kínál nekünk, magyaroknak, valami jót az az eseménysorozat,, mely inkább tűnt ítéletidőnek, mint kegyelminek?


Bővebben


 

Legtevékenyebb polgármesterünk
 Százötvenöt éve született Sarkadi Nagy Mihály

2006. november 17.


"Egy rövid, alig 42 évre terjedő élet határain belül a béke áldásos munkájában több eredményt elérni alig lehet, mint amennyit ez az ember elért." A fiatalon elhunyt Sarkadi Nagy Mihály polgármesterről írta ezt egy kortárs, s hogy nem túlzott, beláthatóvá válik, ha születésének évfordulóján számba vesszük a nevéhez fűződő városi közalkotások sorát.


Bővebben


 

Városszépítők egyesülete
 Évfordulók - 2006.

2006. november 17.


100 éve,
1906. november 12-13. között a rendezett tanácsú városok (köztük Szentes) kongresszust tartottak Budapesten. Memorandumban foglalták öszsze a városok sérelmeit és nehézségeit, amelyet eljuttattak a belügyminiszterhez.

90 éve,
1916. november 12-én a Vöröskereszt Egylet Szentesi Fiókja jótékonysági orgonahangversenyt rendezett a református nagytemplomban.

80 éve,
1926. november 15-én Pataki Imre elnökletével a Kisgazda Párt székházában értekezletet tartott a Szentesi Politikai Pártok Intéző Bizottsága, amely a kormánypárti és kormánytámogató szervezeteket fogta össze az országgyűlési választások előkészítése és az egységes fellépés biztosítása érdekében. Bugyi Antal nemzetgyűlési képviselő általános politikai tájékoztatója után dr. Péter Ernő ügyvéd, az I. 48-as Népkör elnöke indítványozta, hogy az intéző bizottság ismételten Bugyi Antalt jelölje a város országgyűlési képviselőségére. A testület elfogadta az indítványt, s állásfoglalásáról táviratilag értesítette Bethlen István miniszterelnököt.

20 éve,
1986. november 15-én megalakult a Szentesi Városvédő és Városszépítő Egyesület. Az alakuló közgyűlésen az 55 alapító tag elfogadta az egyesület alapszabályát, majd megválasztotta a vezetőséget: elnök Deli Pál, alelnökök Bóka Imre és Juhász József, titkár Kruzslicz Pál.

20 éve,
1986 novemberében a Hazafias Népfront Szentes Városi Honismereti Bizottsága helytörténeti pályázatot hirdetett "Múltunk, értékeink" címen. (Az elkészült pályamunkák értékelésére 1987 októberében került sor.)

Összeállította: Labádi Lajos

 


 

Csalók járnak a városban
 

2006. november 17.


November 13-án a Nagyörvény utcából egy idős néni kereste telefonon a polgármesteri hivatal adóirodáját az alábbi problémával:

Egy vörös hajú nő azzal jelentkezett nála, hogy az ingatlanadó 2007. januári változása miatt az önkormányzati adóhatóság felméri a városban található ingatlanokat, ezért neki be kell mennie a néni lakásába megnézni azt. Sajnos, a néni beengedte és körbevezette a házban. Kért volna ugyan igazolványt a néni az "ügyintézőnek" látszó személytől, de az nem mutatott semmilyen hivatalos iratot. (Remélhetőleg semmi nem tűnt el a házból, de ha a terepet mérték fel, az sem megnyugtató.)

Ezzel a problémával kapcsolatban Tonnesné Kiss Ildikó adóiroda-vezető fontosnak tartja értesíteni és felhívni a lakosság figyelmét, hogy az adóiroda ilyen felmérést jelenleg nem végez.

Figyeljünk oda idős, gyanútlan hozzátartozóinkra, nehogy késve jusson el hozzájuk a hír. Tájékoztassuk őket arról, hogy az ügyintézőktől minden esetben kérjék el a hivatali igazolványt és ha azt valaki nem tudja felmutatni ne engedjék be.

Tonnesné Kiss Ildikó elmondta továbbá, hogy felajánlják azt a lehetőséget, hogyha valaki az adóiroda ügyintézőjeként jelentkezik valahol, a 63/510-389-es számon ellenőrizzék le, hogy az adott napon az adott címre valóban indultak-e ki ügyintézők.

(Forrás: Szentesi Mozaik)

 


 

Jubilál a sportcsarnok
 

2006. november 17.


A 2006-os esztendő a tízéves jubileumok éve - kezdte mondandóját Takács László, a Dr. Papp László Városi Sportcsarnok igazgatója. És sorolja. '96. november 8-án adták át a sportcsarnokot, az év december 3-án nyerte el város a Nemzeti Sport Városa kitüntető címet, idén tizedszer rendezték meg Csongráddal összefogva a g-átfutást és tíz éve működik a Zöldág Mozgássport Egyesület.


Bővebben


 

Kegyelmet kaptak
 

2006. november 17.


Az államfő kegyelmet adott a szentesi kórház csalás miatt elítélt egykori vezetőjének, s az intézmény főorvosának büntetését is mérsékelte.

A többek között csalásban és magánokirat-hamisításban bűnösnek talált Geön-czeöl Tibor szentesi osztályvezető főorvosnak három helyett egy évre kell börtönbe vonulnia. A társtettesként elítélt Kovács Ágnesnek, az intézmény korábbi főigazgatójának, a Magyar Kórházszövetség egykori elnökének másfél éves letöltendő szabadságvesztését két év felfüggesztett börtönbüntetésre változtatta a köztársasági elnök - tájékoztatta a Weborvost Cseh Attila, az államfői döntésről hivatalosan értesülő Csongrád Megyei Bíróság elnökhelyettese. A kegyelmi határozat nem érinti ugyanakkor az elítéltek közügyektől való eltiltását, valamint a kirótt pénzbüntetéseket: Geönczeöl Tibornak 6 millió, Kovács Ágnesnek pedig a 2 millió forintot kell kifizetnie.
A Csongrád Megyei Bíróság ítéletének indoklásában az állt: a szentesi kórházban 1997 és 2001 között több mint kétszáz alkalommal gyógyítottak jogtalanul külföldi betegeket. A beavatkozásokért hivatalosan térítési díjat kellett volna fizetniük a pácienseknek, de ezeket a beavatkozásokat sürgősségi műtéteknek tüntették fel, és az Országos Egészségbiztosítási Pénztárral (OEP) téríttették meg. Az évekig folytatott gyakorlattal - 173 beteg 213 operációjára került sor - 65 millió forint kár okoztak az államnak. A súlyosabb büntetést azért az osztályvezető kapta, mert róla bebizonyosodott: alkalmanként 500-600 német márkát kapott a betegektől a műtétekért, azaz üzletszerűen követte el a csalást.

A vádlottak a Szegedi Városi Bíróságon korábban meghozott ítélet ellen azért fellebbeztek, mert az ott hozottnál enyhébb büntetésre számítottak, ám végül halmazati büntetésül sokkal súlyosabb ítéletet talált indokoltnak a megyei bíróság ezt követően nyújtottak be kegyelmi kérelmet. A szentesi orvosok kegyelméért a helybéliek aláírásgyűjtést is szerveztek. Nem az ítélet jogosságát kifogásolták, hanem - mint fogalmaztak - emberségből indították az akciót, hogy ezzel jelezzék azt, hogy kiá – ezt követően nyújtottak

(Forrás: weborvos.hu)

 


 

Mókus gyűjti a pontokat
 A Hunor Co-op Zrt. kezdeményezése

2006. november 17.


Előző számunkban írtunk a Hunor Co-op Zrt.-ben négy éve megkezdett átalakulási folyamat lezárásáról. A Szentes és Vidéke Áfész küldöttgyűlésén a tagság kimondta: "A Hunor Co-op Zrt. a végrehajtott üzletrészcsere befejeztével teljes egészében a szövetkezet tagjainak és a volt szövetkezeti üzletrész tulajdonosoknak a tulajdonában áll. A szövetkezettől átvett eszközökkel, a dolgozói állománnyal és a tagokkal egységes egészet alkotva a részvénytársaság a szövetkezeti eszmerendszer, valamint a szövetkezeti szellemiség továbbfolytatója."


Bővebben


 

Segítő kezek
 A szolidaritás estéje

2006. november 17.


A hajléktalan-ellátás tíz évre tekint vissza Szentesen, a jeles évforduló alkalmából szolidaritási rendezvényt tartottak múlt szombaton a Móricz Zsigmond Művelődési Házban. Hívták, várták a város lakosságát, mindazokat, akik együtt éreznek az otthontalanokkal, de felhívásukra kevesen mozdultak meg.


Bővebben


 

Néptánctól az ügyvédi pályáig
 

2006. november 17.


Oltyán Lajos és dr. Demeter Attila a Közéleti Kávéházban. (Fotó: Vidovics)


A Közéleti Kávéház novemberi vendége dr. Demeter Attila ügyvéd volt. Az est során leginkább "irodalmi oldaláról" ismertük meg, hiszen sok-sok verssel, idézettel fűszerezte előadását. Oltyán Lajos invitálta, hogy meséljen magáról, és ő mutatta be. Azzal kezdte, hogy az utóbbi időben több ismerősével beszélt a közéletiségről, és azt tapasztalta, hogy sokan úgy gondolják: ez kiváltságos lehetőség bizonyos személyeknek. Aki egy közösségért tesz valamit, az közéleti munkát végez. Arra is kitért, hogy sokan elkerülnek szülővárosukból, de büszkén mond-ják, hogy odavalósiak, és emellett abban a városban, ahová kerültek, ott hajlandóak tenni a közéletért. Dr. Demeter Attila nagyszerű közéleti ember, és bár nem Szentesen született, de nagyszerű szentesi.


Bővebben


 

Lóháton gyógyulnak
 

2006. november 17.


Néhány gondolat a lovas-terápiáról: tanulási, viselkedési, mozgásproblémákkal küzdő, érzékszervi fogyatékkal élő gyermekek fejlesztését segíti lovaglás és fejlesztő lovastorna által.

A fejlődést a ló, mint "aktív társ" segíti, melynek területei a teljesség igénye nélkül: egyensúly, mozgáskoordináció, szenzoros integráció, figyelem, fegyelem, feladattudat, önbizalom, szocializáció, kreativitás A Jó Úton-Lóháton Alapítvány lovasai sikeres versenyeket tudhatnak maguk mögött idén is.

Eredményeik országos versenyeken, június 10., Pákozd: 1. helyezés: Orosz Mónika önálló lovaglás 4. Makai Anikó, 3. Horváth Zsolt gyógypedagógiai lo-vastorna.

Szeptember 16-17., Fót:1. Orosz Mónika önálló lovaglás, 3. Korbel Mária, 5. Benedek Anita, 6. Seres Ferenc, 2. Benedek Antal gyógypedagógiai lovastorna (12 év alatt), 3. Földi Péter, 4. Horváth Zsolt, 5. Korbel Mária, 2. Orosz Mónika gyógyped. lovastorna (12 év felett), 5. Benedek Anita, 6. Seres Ferenc, 1. Makai Anikó mozgássérült összesített csapat: 2. helyezés.

November 11. Hódmezővásárhely 1. Földi Péter gyped. lovastorna (12 év alatt), 2. Benedek Antal, 3. Horváth Zsolt, 5. Orosz Mónika (12 év felett), 6. Benedek Anita, 3. Korbel Mária önálló lovaglás (12 év alatt), 3. Seres Ferenc (12 év felett), 4. Orosz Mónika,1. Makai Anikó mozgássérült.

Köszönjük támogatóinknak a segítséget!

Kézsmárkiné Piti Irén
gyógypedagógus, lovasterapeuta
(a gyerekek felkészítője).

 


 

Sebességmérőt cserélnének
 

2006. november 17.


A Tóth József utcai művelődési házban rendezte meg idei közbiztonsági fórumát a szentesi rendőrkapitányság, ahol elmondták létszám - és eszközhiánnyal dolgoznak. Az évről-évre növekvő számú balesetek okának elsősorban a gyorshajtást nevezték, ezért is tartják kiemelt célnak a több mint huszonöt éves sebességmérő készülék cseréjét.

A fórumon Szabó István Derekegyház polgármestere az ügy mellé állt és felajánlotta, hogy a Szentes Kistérség Többcélú Társulás tanácsülésén a térség önkormányzatainak képviselői felé tolmácsolja a problémát.

A tanácsülést követően kerestük meg Derekegyház polgármesterét, aki elmondta: a kistérség nyolc településének képviselői érzik a probléma megoldásának hosszútávra szóló jelentőségét. A nyolc település tekintetében a nagy átmenő forgalom egyébként Szentest, Szegvárt, Nagymágocsot, Derekegyházát érinti súlyosabban.

- Azonban addig - folytatta a derekegyházi polgármester -, amíg az önkormányzatok olyan problémákkal küszködnek, mint járdák hiánya, iskolák létének és tanárok munkahelyének bizonytalansága, sajnos egy többmilliós értékű eszköz vétele csupán többedik helyen állhat a sorban.
Az önkormányzatok igyekeznek minden felmerülő problémát megoldani. Azonban a felettes szerv - mely egyébként azonos minisztérium a rendfenntartó erőivel - nem látja el megfelelő forrással az önkormányzatokat.

- El tudom képzelni folytatta Szabó István -, hogy pályázatokon együtt tudjunk működni, hiszen a sebességmérés kedvező hatására jó példa Hódmezővásárhely. Az autósok tudják, hogy a város határában mérnek, ezért fokozottan és állandóan betartják a közlekedés szabázelni

Az önkormányzatok mellett az egyre erősödő civil szervezetek is a cél támogatását szorgalmazták a közbiztonsági fórumon, felmerült egy alapítvány létrehozásának gondolata.

Nagy Andrea

 


 

Testvérvárosok népdalhídján
 

2006. november 17.


November 10-én a kis-zombori határátlépés után nem sokkal örömmel pillantotta meg a "Dombravita - Újszentes" városjelző táblát az a kis gyermekcsoport, akik a meghívásos nemzetközi VII. Újszentesi Euro-régiós Népdalvetélkedőre igyekeztek.


Bővebben


 

A helytállásért
 

2006. november 17.


A Szociális Munka Napja alkalmából ünnepségre gyűltek össze a helyi szociális intézmények dolgozói november 9-én. A napi munka után kicsit a vidámságé, a lazításé volt a főszerep a központi konyha ebédlőjében.

Évek óta hagyomány ez a rendezvény, melyen ezúttal is tiszteletüket tették a város vezetői és a szociális bizottság tagjai. Az ezen a területen dolgozó szakembereknek Szirbik Imre polgármester, országgyűlési képviselő köszönte meg egész évben végzett áldozatos munkájukat, melyet a rászorultakért végeznek. Legyenek akár gyerekek, elesett idős emberek, hajléktalanok vagy hátrányos helyzetűek, az ő mindennapjaikat könnyítik meg. - Tudom, sokan úgy mennek be dolgozni, hogy ugyanilyen problémákat hagynak otthon, majd hazatérve leteszik a hivatás terhét, s felveszik a család terhét, - fogalmazott a polgármester, aki ezt a kemény, emberi helytállást köszönte meg az intézmények dolgozóinak.

Ezt követően a vidámság percei következtek, a szervezőknek idén először sikerült igazi "sztárparádét" kínálniuk a közönségnek. Elsőként a szentesegyházi asszony, volt asszony és még nem volt asszony-kórus lépett fel, akiknek repertoárjában olyan dalok is vannak, mint a befűtünk neked-dal, gázár-támogató dalok, közgyógy-balladák és kései sirató. Ezekből ugyan most nem hallhattunk egyet sem, de a szociálpolitikai osztály dolgozóiból verbuválódott kórus frontemberükkel, dr. Sztantics Csaba jegyzővel igencsak hatásosan adták elő a Honky Tonk Womant, mert a nézők vissza is tapsolták a produkciót. A családsegítő központ alkalmi versmondói a hazai abszurd humort képviselték Szösszenetek című műsorukban. A karitatív munkát végző egyházak részéről az apácák gospel-kórusa önzetlenül ajánlották fel műsorukat. A gondozási központ munkatársai bújtak meg a fekete fityulák és leplek alatt, melyek a műsor végére annak rendje és módja szerint le is hullottak róluk. A szociális szféra dolgozói ezután közösen elfogyasztották a finom vacsorát.

D. J.

 


 

Tehetségek a Terney-ben
 

2006. november 17.


Hagyományosan a Terney-napok keretében emlékeznek meg a középiskolai kollégium névadójáról, azóta, hogy a diákszálló 1994-ben felvette az egykori legendás gimnáziumi rajztanár nevét. A héten lezajlott programsorozat minden évben, így ezúttal hétfőn is Terney Béla sírjánál, majd a kollégiumban lévő emléktáblánál indult. A megemlékezés kiállítással folytatódott, hiszen az is hagyomány már, hogy egy-egy (művésszé érett) Terney-tanítvány mutatkozik be a kollégiumban. Jarolics Béla (képünkön) reklámgrafikus pályáját Kulcsár Ágnes igazgató-helyettes ismertette, kiemelve, hogy többek között a Skála Kópé szülőatyja, két éve tért vissza szülővárosába, s most tiszai tájképeket alkot. Ezekből, de csendéleteiből és ötvenes évekbeli rajztermi tanulmányaiból is ízelítőt kaphattak a látogatók a héten.

Kedden a kilencedikes kollégisták vetélkedőn bizonyíthatták, mennyire sikerült megismerniük jelenlegi második otthonukat, Szentest. Az öt csapat versengéséből a mezgések kerültek ki, s minden bizonnyal folytatják jövő héten is a Terney több éves sikerszériáját a városi gólyavetélkedő városismereti versenyében.

A zárónapon a kollégium drámai tagozatos lakói adták tudásuk legjavát, ami már harmadik éve a Terney-napok fénypontja. Nem véletlenül, mert a művészpalánták mind-mind kiváló produkcióval rukkoltak elő. Volt Vetkőzés-dal, mely alatt három lány kényeztetett egy "önként jelentkező" fiút, aztán voltak részletek a Chicago-musicalből, volt bohóc-zat is. A fiatalok körében nagyon népszerű szerző Máté Péter, az Azért vannak a jóbarátok című dal alatt kis szíveket is ringattak a közönségben. Amúgy ilyen publikum sem sok van: náluk a vastaps kísérőjelensége az őrületes ujjongás, míg a torkukon kifér. Utolshow-ként show-tánc zárta a drámaisok másfél órás, cseppet sem unalmas műsorát.

Nyári Józsefné igazgatónő is csak dicsérni tudta őket. Elárulta, egyre többen jelentkeznek szerepelni. Tét is volt, hiszen jövő héten a szlovákiai testvérkollégiumukban lépnek fel, s nehéz lesz kiválogatni az utazókat. A kollégium vezetősége azon van, hogy jövőre bővítsék a Terney-napok kínálatát.

D. J.

 


 

Természetelvű pályamunkák
 

2006. november 17.


Három éves szünet után ismét meghirdették a Katona Kiss Ferenc és neje Túri Júlia Képzőművészeti Alapítvány pályázatát. A kuratórium által kiállításra javasolt alkotások tárlata a főtéri galériában nyílt meg.


Bővebben


 

Adó-infó
 Törőcsik Norbert rovata

2006. november 17.


Vásározó kereskedő


Az Európai Unió más tagállamában kitelepüléses vásárlási értékesítést végző adóalanynak (pl. népművészeti cikkek ), aki alkalmi jelleggel értékesít ott magánszemély vevőknek, a forgalmi adózás szempontjából a következőkre kell figyelemmel lenni.


Bővebben


 

Tóni bácsi konyhája
 

2006. november 17.


  • Fokhagyma-krémleves
  • Töltött borjúpecsenye


Bővebben


 

Végzetes ütközés
 

2006. november 17.


Halálos kimenetelű motoros baleset történt az elmúlt csütörtökön, a kora délutáni órákban városunkban. Egy vidéki, korábban Szentesen lakó fiatalember motorkerékpárral haladt a Mikecz utcában a Rákóczi F. utca irányába, amikor a Jókai utcai kereszteződéshez érve nem adta meg az elsőbbséget a Jókai utcán érkező személygépkocsinak, aminek nekiütközött. A baleset következtében a motort vezető fiatalember a helyszínen életét vesztette.

350 ezer forint készpénzt és iratokat emeltek ki a tolvajok egy lezáratlan autóból a József Attila utcában hétfő délután.

Szintén ezen a napon történt, hogy egy Vásárhelyi úti telephelyről egy közelben lévő lakos - átmászva a kerítésen - az ott lévő gépkocsi könnyűfém-felnikből és gumiköpenyekből 12-12 db-ot kísérelt meg magával vinni. Lakossági bejelentés alapján a rendőrség később elfogta a tolvajt, és a 800 ezer forint értékű áru is előkerült.

November 12-re virradóra egy nagynyomási fóliatelepről számítógép-vezérlésű öntöző automata-berendezést vittek el a bűnözők mintegy 1 millió forint értékben.

Üzemi baleset miatt folytat közigazgatási eljárást a rendőrkapitányság. Az egyik helyi üzem területén dolgozó férfi az általa vezetett targoncával túl élesen vett be egy fordulót, aminek következtében a targonca fülkéjéből kiesett, majd a továbbhaladó jármű áthaladt a férfi lábán. A szerencsétlenül járt dolgozó nyolc napon túl gyógyuló sérülést szenvedett.

Elloptak egy Skoda Fabia kombit a Kossuth u. 17-19. sz. ház elől november 9 és 12-e között. A gépkocsi értéke kb. 2,5 millió forint.

Eltulajdonították egy fürdővendég ruháját, mobiltelefonját és 1 ezer forintját a gyógyfürdőből. A sértett holmija a zárt öltözőszekrényből tűnt el múlt héten kedden.

H. V.

 


 

Újra itt van!
 

2006. november 17.


Október 16-án nyomdába került a Nagy szentesi sportkönyv. Benne 416 oldalon 25 sportág sportolóit, edzőit, sportvezetőit, sportmecénásait, sportorvosát bemutató 301 sportpályakép 757 fotóval, és a 40, ma is működő sportegyesület legfontosabb adatait közlő függelék.

Úgy véljük, a Dr. Papp László Városi Sportcsarnok felavatása (1996. november 8.), és a "Szentes a Nemzet Sportvárosa 1996." kitüntető cím elnyerése (1996. december 3.) közelgő 10 éves évfordulóját méltó módon fogja köszönteni a hamarosan bemutatásra kerülő könyv. (Tímár Ferenc)


Bővebben


 

Megvolt a lehetőség
 

2006. november 17.


A Kanárik vendége volt hétfőn este a Legrand-MetalCom-Szentes futsal csapata, és egy ponttal térhettek haza a szentesi labdarúgók. Koncz Zsolt játékos-edző szerint rosszul kezdték a mérkőzést, hiszen viszonylag gyorsan gólt kapott a Legrand. A kedvezőtlen előjelek - Labádi és Szarvas sérülése, Ábel eltiltása - ellenére sikerült az egyenlítés, amit a szünetig megőrzött a Szentes. Fordulás után újra a hazaiaknál volt az előny, Koncz Zsolt azonban megszerezte saját és csapata második gólját, így aztán - mivel több találat már nem esett - megosztoztak a pontokon a csapatok. Koncz úgy látja, hogy bár mindkét gárda előtt adódott lehetőség a győzelem megszerzésére, mégis a mieink álltak közelebb a sikerhez, elég ha csak az elhibázott 6 méterest vagy az utolsó perc Kerepeczki helyzetét nézzük.

Hétfőn este a Cső-Montage lesz a Legrand-MetalCom ellenfele hazai környezetben, a mérkőzés 20 órakor kezdődik a városi sportcsarnokban. Addig egy hétközi kupamérkőzésen is túl lesz a csapat, a múlt szerdai, hazai 10-2-es győzelem után sima ügynek tekinthető az ózdi visszavágó.

(hv)

 


 

Három gól, két kiállítás
 

2006. november 17.


Akik 85 percet késtek a Szentesi KinizsiMakói Spartacus megyei másodosztályú labdarúgó mérkőzésről, néhány hazai és vendég gólhelyzettől eltekintve semmit nem veszítettek. Az utolsó öt perc azonban három hazai találatot, két kiállítást és a makói vezetőedzstek "elvezetését" hozta, kétség kívül ez volt a meccs legizgalmasabb periódusa. Addig? Két helyzete akadt az első félidőben a Kinizsinek, a látogatók pedig talán, ha egyszer rúgtak kapura, tömény volt tehát az unalom. Valamivel élénkebben kezdett a Szentes, hiszen a táblázaton elfoglalt helyezések alapján kötelező lett volna a győzelem, ezért azonban tenni is kellett valamit. Igyekezett, rakkolt a csapat, igazán nagy gólhelyzetig - egy kivételével - azonban nem jutott a Kinizsi. Annál veszélyesebbek voltak a makói kontrák, komoly lehetőségek maradtak ki a szentesi kapu előtt. Ekkor érkeztünk el az ominózus 85. perchez, amikor is egy nyilvánvaló buktatás után 11-eshez jutott a Szentes. A vendégek kapusa minden bizonnyal nem szépprózai stílusban kommentálta a játékvezető döntését, aki ezt piros lappal honorálta. Hozzáfűzni valója volt az esethez egy másik makói labdarúgónak, ám nézeteit sokáig nem fejthette ki, piros lappal mehetett ő is zuhanyozni.

A közjáték Bajuszt nem zavarta meg, magabiztosan értékesítette a büntetőt. Ekkor az oldalvonal mellett a vendégek szakvezetőjét már úgy kellett lefogni, ő nagyon közelről szeretett volna elbeszélgetni a sípmesterrel. Végül őt kísérték át a pálya túloldalára. A kettős emberelőnyt aztán könnyedén váltotta gólokra Nemes, így 3-0 szerepel majd a jegyzőkönyvben. A lefújást követően volt még egy kis lökdösődés, egyoldalú szópárbaj, a lényegen azonban nem változtat: az idei utolsó hazai mérkőzésén győzelemmel búcsúzott szurkolóitól a Szentes.

Bozóki Zoltán edző elismerte, nem játszottak jól, de végül egy teljesen jogos 11-es, és az azt követő kiállítások eldöntötték a meccset. Az őszi utolsó fordulóban az Universitas vendége lesz a Kinizsi, az előrehozott első tavaszi fordulóban pedig Csanytelekre utaznak.

H. V.

 


 

Eredmények
 

2006. november 17.


Diák "A" (1994) országos egyéni bajnokságot tartottak Lábatlanban, ahol a Pollák DSE cselgáncsosai is tatamira léptek.

Lányok: -56 kg 1. Kalydy Patrícia Fatima (7 olimpiai pont), +56 kg 2. Gila Nóra (5 olimpiai pont).

November 4-én a szlovákiai Galántán tíz ország részvételével rendeztek dzsúdóversenyt. A megmérettetésen sikeresen szerepeltek a Pollák DSE dzsúdósai is.

U13 lányok: -52 kg 2. Kürti Varínia, +52 kg 2. Kalydy Patrícia Fatima, +52 kg 3. Gila Nóra. U13 fiúk: -38 kg 5. Gila Ádám, -46 kg 5. Máté Dániel.

 


 

A Legrand nyerte
 

2006. november 17.


Április 26-án kezdődött, és október közepén ért véget a Legrand vándorkupa idei küzdelemsorozata. A városi kispályás labdarúgó bajnokság több mint 12 sportkedvelő férfiembert mozgatott meg - a nyári szünet kivételével - hétről hétre. A 72 mérkőzésen összesen 432 gól született. A legtöbbet, így a gólkirályi címet Nana Mihály szerezte meg, aki 24-szer volt eredményes. A Legrand támadója tehát alaposan kivette a részét csapata bajnoki címéből. A bajnokság második helyén az Aranykalász, a harmadikon a Fiorello végzett. A további sorrend: 4. Rövidzárlat, 5. Bundásliba, 5. Biochipp, 7. MetalCom-R, 8. Belvárosi Favágók, 9. Füksz, 10. Káosz, 11. Bierdorf, 12. Kontavill SE. A vándorkupa legjobb mezőnyjátékosának a Bio-chippes Kaiser Szilárd, a legjobb kapusnak Szécsényi Mihály bizonyult, aki az Aranykalász hálóját őrizte. A díjátadásra az Aranykalász étteremben került sor, ahol marhapörkölt és söröskorsó mellett idézték fel a csapatok tagjai a szezon legemlékezetesebb pillanatait.

 


 

Tenisz-ezüst az OB II-ben
 

2006. november 17.


A képen balról jobbra: Csizi Henriett, Fehér O. Tímea, Czibulya Anita,Csiziné Magyar Ildikó, Csizi Evelin, Fehér O. Andrea.


Szép eredménnyel zárta a 2006-os évet a Szentesi Kinizsi női teniszcsapata is. A 2004-ben újjászerveződött gárda két bronzérem után az idén Budaörs mögött, megelőzve a Bp. Építők-Szentendre és Bp. Mátyásföld csapatát, a második helyen végzett az OB II-es bajnokságban. A hat fős teniszcsapat legeredményesebb játékosa az első helyen játszó Csizi Evelin, aki a bajnokságban nyújtott teljesítményével és az országos egyéni versenyeken elért helyezéseivel jelenleg Szentes legjobb felnőtt női teniszjátékosa.

 


 

A vendégek örülhettek
 

2006. november 17.


Bár nagyon szerették volna, mégsem sikerült begyűjteni a Hungerit-Top Cop Security vízilabdázóinak a dunaújvárosiak skalpját. Brezovai Dorottyával a kapuban kezdett a Hungerit, Brávik lövését azonban ő sem háríthatta. Katona remek centermunkáját követően Bódi egyenlített, sőt a vezetést is átvehette volna a Szentes, az emberelőnyöket azonban ezen a mérkőzésen egyszer sem (10/0!) tudta kihasználni a vendéglátó gárda. Nem úgy a Dunaújváros, amely az első negyed végére két gólos előnyt szerzett. A második nyolc percben sem ment jobban a góllövés, Tóth Andrea tudott gólt szerezni, ő is csak ötméteresből. A mérkőzés legjobb negyedét a harmadikban produkálta a Top Cop, 4-2 lett ez a játékrész ide, Brezovai nagyszerűen védett, és az egész csapat összeszedetten játszott.


Bővebben


 

Tekézők játékban
 

2006. november 17.


Az NB III-as bajnokságban szereplő Szentesi Tekézők csapata november 4-én az Orosházi MTK ellen játszott. Az SZTE csapata 2724 fát - 2 egyéni pontot szerzett -, az Orosházi MTK 2830 fát ütött - 5 egyéni pontot szerzett -, így a több ütött fáért járó 2 ponttal az Orosházi MTK 7-1-re győzött. Az SZTE pontszerző: Mladin István 479 fa.

A tekézők csapata november 11-én a hódmezővásárhelyi THT ellen játszott. Az SZTE 2920 fát - 4 egyéni pontot szerzett -, a THT csapata 2833 fát ütött - 2 egyéni pontot szerzett -, így a több ütött fáért járó 2 ponttal az SZTE 62-re győzött. Pontszerzők: Mladin István 507, Farkas András 492, Kemenesi Csaba 479, Fábján Mihá 2 ponttal az

 


 

Családi események
 

2006. november 17.


Született:
Kornfeld Lászlónak és Szendi-Horváth Szilvia Lindának (Csongrád, Vasvári P. u. 1.) Bernadett, Mogyorósi Gábornak és Kelemen Nórának (Csongrád, Zrínyi u. 21.) Hanna nevű gyermeke.

Házasságkötés nem volt.


Elhunyt:
Ferwagner Péter Istvánné dr. Garai Mária Ágnes (Veres P. u. 23.), Dancsó Mihály (Berek 59.), Maszlag Andrásné Miklós Rózsa (Dr. Berényi u. 134.), Labádi Sándor (Brusznyai stny. 6.), Lévai Árpádné Zsidó Mária (Dózsa-köz 7.).

 


 Vissza a legfrissebb számokhoz