A
Hungerit a gyár udvarát is szépíti.
Jó hírekről számolhatott be Magyar József, a Hungerit Zrt. vezérigazgatója
a minapi munkásgyűlésen. Bejelentette, hogy az 1-8 havi pontos mérleg
alapján, amely a tervezettnek megfelelően zárult, sőt, talán picit jobb
is, a dolgozóknak karácsony előtt egy félhavi fizetést adnak pluszként.
A jó hírt természetesen örömmel fogadták a munkások.
Mindez annak is köszönhető, hogy szerencsésen túlélték a madárinfluenzát.
A vezérigazgató úgy fogalmazott: a sajtó korrekt tájékoztatásának is köszönhetően
a tényleges influenza, ami a szomszédos megyét érintette valamelyest "lazábban"
csengett le, mint a korábbi. Az egymillió libából, kacsából közel 100
ezerre tehető a Hungerit Zrt. tulajdonát képező kiirtott állatok száma.
A vállalat életében ez minimális kiesést jelentett. Mint megtudtuk, a
termelők megkapták a nekik járó kártérítési összeget.
A vezérigazgató figyelmeztetett: az év neheze még hátravan, a friss liba,
kacsa vágása karácsonyra. Kérte dolgozóit, a legjobb tudásukkat adják.
Mivel a terv jobban áll, mint ahogyan azt gondolták, december 23-án egy
85 ezer forintos úgynevezett hűségpénzhez jutnak azok, akik legalább nyolcszor
kaptak mozgóbért. Emellé nekik is jár a félhavi munkabér. Ami pedig a
jövőt illeti - az eredmények birtokában - egy komolyabb bérfejlesztést
kívánnak végrehajtani.
A beruházásokról Magyar József elmondta, a csengelei telepen befejeződött
a rekonstrukció, Felgyőn viszont most kezdték el: a régi ólakba új vezérléseket,
vittek be. Az automata etető-rendszernél - gondolva a nyári melegre -
hűtőrendszert szereltek be. Mellette két új ól építésével folytatódik
a rekonstrukció, várhatóan jövő év március elejére lesznek készen. Mindez
plusz 3 ezer négyzetmétert jelent, ahol 60 ezer csirkét tudunk fölnevelni.
Slágergyanús
a rántott csirkemáj.
- Hat vagy hét új termékben gondolkodunk - tájékoztatott a vezérigazgató.
- Ezeket már a Foodapest előtt a boltjainkban is elkezdtük forgalmazni.
A tervek szerint a vásárban mutatjuk be a kereskedőknek. Úgy gondolom,
a termékeink között sláger lesz a rántott csirkemáj. Három újfajta palacsintával
jelentkezünk a piacon. Mellettük két-két újfajta párizsit, illetve szendvicskrémet
mutatunk be a vásáron.
- Úgy tűnik, választék akad bőven. Lehet belőlük egy újabb díj?
- Reméljük. November 21. és 24-e között eldől majd.
- Éppen külföldre készül. Mennyiben változtak a jó kapcsolatok?
- Régebbiek mennek, újabbak létesülnek. Mindig azt mondtam, hogy az áru
felét exportra adjuk el, a másik felét pedig belföldön értékesítjük. Most
Franciaországba, Párizsba megyek, hasonló, egy kicsit nagyobb vásárba,
mint a Foodapest. Itt nem állítunk ki. Partnerekkel, 8-10 francia és egyéb
külföldi vevőkkel találkozom, leülünk a vásár területén, beszélgetünk,
tárgyalunk.
Három
újfajta palacsintával is jelentkeznek a piacon.
- Miért nem állítanak ki?
- Nagyon drága. A Foodapest is több mint tízmillió forintba kerül majd.
Egy külföldi stand még drágább, és nincs arányban azzal, hogy kiállítok.
A jelenlegi vevőinkkel nagyon jó kapcsolatot tartunk, új vevőt meg már
nem annyira keresünk.
- Mi az, ami emellett jelenleg foglalkoztatja?
- Tervezzük a jövő évet. Épp tegnap írtam alá egy nagyon komoly, 580 millió
forintos új beruházást, amit egy vadonatúj csirkedaraboló-vonal megépítésével
hozunk létre jövő márciusra. A darabolásnál ez komoly létszám-megtakarítást
jelent. Az itt felszabaduló munkaerőt azonban nem kívánjuk elküldeni,
más területre akarunk átcsoportosítani létszámot. Az új vonal beépítésével,
70-80 fővel kevesebb munkaerő kell majd jóval több csirke feldolgozásához.
Most négyezret tudunk darabolni, márciustól 5 ezer darabot. Egy nagyon
balesetveszélyes munkakört próbálunk gépiberendezéssel kicserélni. A beruházásban
szerepel még a levegős előhűtés bővítése, valamint egy új formázógép megvétele
a panírüzembe. Ezzel azt tudjuk elérni, hogy sokkal precízebben, sokkal
jobb minőségben tudunk majd gyártani.
Lovas József
|