<<< Vissza

Uniós pénzek
Sikeres közművelődési pályázatok

2006. szeptember 15.

 
Az önkormányzat a közművelődés területén is eredményes pályázatokról tud tájékoztatást adni.

A Gólyás-ház felújítására Szentes és testvértelepülése a romániai Újszentes közösen nyújtott be Phare-CBC pályázatot, melynek keretében a műemléki épületben Népművészetek Házát alakítanak ki. Az épületben szentesi és újszentesi alkotók egyaránt dolgoznak majd, de működni fog ajándékbolt és Tourinform Iroda is. Az Európai Unió 75 millió forinttal támogatta a projektet.

A Szentes-Csongrád kerékpárút projekt keretében, a Regionális Operatív Program támogatásával elkészült a szentesi kistérséget bemutató kiadvány 6000 példányban, három nyelven. A brosúra - a turisztikai értékeken túl - bemutatja a térség kulturális látnivalóit, építészeti emlékeit (épületeit, szobrait) és ízelítőt ad rendezvénykínálatából. A kiadványt 1,6 millió forinttal támogatta az Európai Unió. A kiadvány mellé térkép is készült, amely röviden, két nyelven mutatja be a települések kulturális emlékeit és turisztikai látnivalóit. A kiadvány 6000 példányban készült, a Regionális Operatív Program 1,8 millió forint támogatást nyújtott.

INTERREG forrásból készülnek el a Móricz Zsigmond Művelődési Ház felújításának tervei és egy tanulmány a további hasznosítási lehetőségeiről. A projektelem EU-s támogatása hozzávetőlegesen 12 millió forint.

Az önkormányzat a könyvtárak részére az érdekeltségnövelő és a felzárkóztató pályázatokon összesen 1.314 millió forint támogatást nyert, így az önerővel együtt 2.314 millió forintot fordíthatnak könyvbeszerzésre az intézmények.

A helyi önkormányzatoknak meghirdetett közművelődési érdekeltségnövelő pályázaton való részvétel is eredménnyel zárult. A Szentesi Művelődési Központ részére 744 ezer forint pályázati támogatást kapott az önkormányzat, melyet az 1 millió Ft önerővel együtt 230 db. jó minőségű szék beszerzésére fordít az intézmény, illetve a kültéri hangosítás feltételeinek javításához vásárolnak eszközöket.

Ugyancsak eredménnyel zárult az "Art mozi" pályázat is, melyen 5 millió forintot nyert az önkormányzat és a Művelődési Központ az Őze Lajos Filmszínház felújítására. E pályázati pénz, illetve a hozzá biztosított közel 2 millió forintos önerő felhasználásával teljesen felújítják a mozi külső homlokzatát, sor kerül az előcsarnokban a mozaiklapok cseréjére, illetve elkészül a mellékhelyiség akadálymentesítése is.

Polgármesteri Hivatal


<<< Vissza