XXXVII. évfolyam 24. szám
Vissza a legfrissebb számokhoz

Jutalom a versenyek után
 

2006. június 16.


Menyhárt Kata és tanárnője Szabó Veronika. Fotó: Vidovics

Az önkormányzat immár hagyományosan elismerésben részesítette a megyei és az országos tanulmányi versenyeken sikeresen szereplő diákokat és felkészítő nevelőiket.


Bővebben


 

Vághatnak

2006. június 16.


Június 15-től Csongrád megye korlátozás alá eső területéről is fogadhatja a három megyei vágóhíd a vágásra érett szárnyasokat.

Szigeti Sándor, a Csongrád Megyei Állategészségügyi és Élelmiszer-ellenőrző Állomás igazgatója a Rádió Szentesnek elmondta: az eddigi helyzethez képest az a változás, hogy a korlátozás alá eső területről is elkezdődhet az állatok "kimentése". Abból az övezetből is, amelyik a legközelebb esik a Bács-Kiskun megyei, H5N1-el fertőzöttnek vélt településekhez. Ez a Tisza vonalától észak-nyugatra esik, Pusztamérges, Üllés, Bordány, Kistelek, Csongrád környéke. A szárnyasokat fogadhatja a szentesi, a pusztamérgesi és a szentmihályi feldolgozó. Ha a megyei baromfitelepeknek nem csongrádi, hanem más megyékben muködő feldolgozókkal van szerződésük, azokkal kell felvenniük a kapcsolatot.

(Forrás: Rádió Szentes)

 


 

A diáksportért
 Takács László kitüntetése

2006. június 16.


Takács Lászlót kitüntették. Nem először. Amire talán a legbüszkébb: a "Lakosság sportjáért" kitüntető oklevelet egyedül ő vehette át két alkalommal is az országban. Most a diáksportban végzett kiemelkedő tevékenységéért kapott elismerést. Az oklevelet Ábrahám Attilától, a Nemzeti Sporthivatal vezetőjétől vehette át Budapesten.


Bővebben


 

Nem lesz útjavítás

2006. június 16.


Nem folytatódik a 451-es főút Csongrád és Szentes közötti szakaszának felújítása, holott egyre több veszélyes nyomvályú nehezíti a közlekedést, ezt a szaporodó sebességkorlátozó táblák is jelzik. Az Útgazdálkodási és Koordinációs Igazgatóságnál úgy tudják, még előkészítés alatt sem áll a megyei főutak idei felújítása. Tavaly 90 millió forintot költöttek a Csongrád és Szentes közötti rész két kilométerének rendbetételére. A volt szivattyútelepnél a töltéssüllyedés okoz gondot, a Csongrád felé vezető sávon óránként 60 kilométerre csökkentették a megengedett sebességet, a Szentes felé tartóknak pedig előzni nem szabad. A hibák kijavításához másfél milliárd forintra lenne szükség. Idén kevés remény van arra, hogy folytatódik az útfelújítási program.


 

Megszunő pedagógus állások
 Csökkenő gyermeklétszám

2006. június 16.


Oltyán Lajos bizottsági elnök szerint a jövőkép kialakítása a fontos. Fotó: Vidovics

A képviselő-testület meghatározta a 2006/2007. nevelési év óvodai csoportszámait, illetve a tanítási évben indítható első osztályok számát. Mindez természetesen az önkormányzati fenntartású nevelési-oktatási intézményeket érinti.

Megállapított tény, hogy egyre kevesebb gyereket íratnak be az óvodákba és az általános iskolákba. Sajnos, a tendencia tovább folytatódik.


Bővebben


 

Elfeledett tudós papunk
 Százkilencven éve született Szalai István

2006. június 16.


Kevesen tudják, hogy Kiss Bálint mellett volt egy másik olyan tudós református lelkészünk, akit szintén a Magyar Tudományos Akadémia levelező tagjává választottak. Szalai Istvánról van szó, kinek neve kevésbé ismert, pedig közel 20 évig szolgált Szentesen, és szócikke minden jelentősebb életrajzi lexikonban megtalálható.


Bővebben


 

A meg nem hallott kiáltás
 

2006. június 16.


"Eljátszottad már kis játékidat,/ Kedves fiú, hamar játszottad el.!" Azóta, hogy ama sajólászlófalvai kisfiút elsodorta a nekivadult patak árja, újra meg újra Vörösmarty szavai mondatják magukat bennem, s emlékeztetnek arra a nagyon szomorú temetésre, mikor nekem is egy kisgyermeket kellett elbúcsúztatnom. Emlékszem, mily nagy segítséget jelentett akkor számomra, hogy emlékezetemből előmeríthettem a szülők szomorúságához méltó költői szavakat: "Nemcsak maga menél, elvitted a/ szülők vidámságát, elvitted a/ legszebb remények gazdag bimbaját."


Bővebben


 

Hat filléres béremelés
 Évfordulók - 2006

2006. június 16.


180 éve, 1826. június 19-én megszületett Magyar József (1826-1913) városi írnok, levéltárnok, jogi és pénzügyi tanácsnok, helyettes polgármester. (52 évig állt Szentes város szolgálatában.)

235 éve, 1771. június 20-án kihirdették a megyegyűlésen az 1767. évi úrbéres rendelet értelmében végrehajtott földosztályozás eredményét, meghatározva a jobbágytelkek kiterjedését. Szentest az első osztályba sorolták, amelyben egy jobbágytelek állt: 1 hold belső telekből, 22 hold rétből és 34 hold szántóföldből. (Szentesen ekkor 521 jobbágy, 841 házas zsellér és 287 ház nélküli zsellér élt, családtagokkal együtt kb. 7-8000 fő. A telkek tényleges kimérésére csak 1775/76-ban került sor.)


Bővebben


 

Gondolatok

2006. június 16.


A jó szomszéd a hozzád legközelebb lakó barátod. Ugye te is jó szomszéd vagy?

Semmi sem az anyagon, minden az emberen múlik: bármi legyen is az önmagában holt anyag, az lehet áldás vagy átok, attól függően, hogy az ember, aki bánik vele vagy felhasználja, jó vagy rossz ember?

A munkanélküliség első számú okozója a munkagép, amely pontosan, tetszőleges számban és főleg olcsóbban tudja elvégezni sok-sok ember munkáját. Mégsem ellenség, mert segít felszámolni az embertelenül nehéz és veszélyes munkát. De jól meg kell tanulni bánni egy munkagéppel. A felelősség mindig az értelmes emberé.

Ki ne tudná, mit jelent ez az idegen szó: pedofilia? Tekintélyes, nagy tudású, báránybőrbe öltözött "farkasok" mindennél erősebb vágya ártatlan, fejletlen gyermekek testi-lelki megrontása. Aki pedofil, az veszélyesebb ember, mint a tolvaj, vagy a rabló, mert olyasmit vesz el, amit soha nem lehet visszaadni vagy meg nem történtté tenni. Nem tudom, hogy az AIDS gyógyítható-e, de úgy tudom, hogy a pedofília sajnos nem.

A játék komoly dolog. Nem csak a gyermekek számára nélkülözhetetlen, helye van annak a felnőttek világában is. Lenyűgöző látvány a futball világbajnokság során a sok tízezres stadionokat megtöltő embertömegek kitörő öröme egy-egy gól, vagy labdaművészi megoldás láttán. Végre megszigorodtak a bírók, mert új utasítások kötelezik őket a kíméletlen szabálytalankodók megfékezésére.

Dr. Imre Ernő



 

Szalváék hagyatékából
 

2006. június 16.


Dr. Szalva Péterrel, feleségével a hatvanas években reggelenként találkoztam. Orkán-, lódenkabát öltözékben kerékpárral mentek a kertészeti kutatótelepre. 1969 nyarán Piti Antal építész irányításával a kutató állomás műszaki épületeit készítettük. Húsz óra tájban otthonainkba indultunk... A Szalva házaspár még dolgozott. Dr. Szalva intelme című írásom 2004. 03. 19-én jelent meg a Szentesi Életben. Dr. Szalváné telefonon kérte, hogy látogassam meg. Tóth József utca, Kurca felöli oldalán az út melletti térséget - alacsony - léckerítés határolja, belül ápolt növénysorok. Mögötte rendbentartott családi ház. A bejárati nagy és kiskapuk deszkafelületének idomos - míves kereteiben három sorban kilenc konyhakerti növény ábráit, formáit láthatjuk. Dr. Szalva - néhány éve - fűzfából font karosszékben üldögélt az utcán. Nézte növényeit és az embereket. Sokan köszöntötték - tapasztaltam. Dr. Zsoldos Ferenc főorvos úr baráti kapcsolat alapján is segítette a házaspárt.


Bővebben


 

Állásbörze

2006. június 16.


Állásbörzét rendeztek a hét közepén a polgármesteri hivatalban. A HK-Ceram Kft. és a Metalcom-R Kft. tartott tájékoztatót álláslehetőségekről. A hivatal, a szociálpolitikai osztály, a helyi munkaügyi kirendeltség és a kistérségi megbízott által szervezett fórumon 117 munkanélküli jelent meg, közülük 20-an regisztráltatták magukat valamelyik megjelent cég képviselőinél. A szervezők azzal a céllal kezdeményezték a börzét, hogy a munkát keresőket közelebb hozzák a munkáltatókhoz, illetve megkönnyítsék számukra az elhelyezkedést.

(Forrás: Rádió Szentes)


 

Táncos évzáró

2006. június 16.


A Lajtha László Alapfokú Művészeti Iskola tánc-szaka május végén tartotta évzáró-bemutatóját az Ady Endre utcai művelődési házban.

Mint mindig, most is népes - szülőkből, barátokból, ismerősökből álló - közönség kísérte nagy figyelemmel a táncosok szereplését. A műsort Mihály Béla igazgató vezette, s közben figyelte a vizsgázó növendékeket. A tagozat tanárai: néptánc Hankó Györgyné, balett Kádár Virág, társastánc Bajominé Varga Erzsébet, akik magas színvonalon, lelkiismeretesen készítették fel tanítványaikat a záró előadásra.

A néptáncosok a Zöldágból hat blokkot mutattak be, köztük Rábaközi játékok és táncok, horvát táncok, mezőségi legényes és magyar csárdás szerepelt.

A társastáncosok (Swivel) táncosai közül nagy izgalom kísérte az előképzősök szereplését, akik nagyon szépen mutatkoztak be: páros táncokkal, party táncokkal és formációval gyönyörködtették a szülőket, mutatták be első lépéseiket a parkettán.

Az osztályos növendékek standard és latin-amerikai páros táncokat, ezekből készült kűrt, etűdöket és formációt mutattak be a produkciókat vastapssal honoráló közönségnek. A társastáncok mellett bemutatták balett tudásukat is. Ismét színvonalas produkciókat, felkészült táncosokat látott a közönség.

A Lajtha László iskola és tanárai szeretettel várják a 2006/2007-es tanévre jelentkező leendő táncosokat. Jelentkezni lehet a tagozat tanárainál: Hankó Györgyné (30-317-7094), társastánc Bajominé Varga Erzsébet (20-367-4623).



 

Merre tovább, Vállalkozók klubja?
 

2006. június 16.


Fontos (létfontos!) kezdeményezést, klubot indított el Bubor Zoltán azzal, hogy megpróbálta összegyűjteni a szentesi és a város környéki vállalkozókat. A térség több száz vállalkozásából közel félszázan regisztráltatták magukat, mint klubtagok.


Bővebben


 

Árvíz mentős szemmel
 

2006. június 16.


Emberek tömeges jelenléte és a fokozott veszélyhelyzet tette szükségessé az árvíz napjaiban a mentősök jelenlétét a gáton. A védekezésben való helytállásukért az egészségügyi szférából több intézményvezető miniszteri dicséretben részesült, köztük Nagy Béla (képünkön), a szentesi mentőállomás vezető mentőtisztje.


Bővebben


 

Művészettel is nevelnek
 

2006. június 16.


Magas szintű művészeti oktatásban részesülhetnek a Petőfi Sándor Általános Iskola tanulói, akik a 2006/2007-es tanévet "más-fél" osztályban kezdik. Mészáros László (képünkön) igazgatói megbízatását nemrégiben újabb öt évre meghosszabbította a képviselő-testület. A vezető tehát változatlan, de lesz-e változás az intézmény életében - kérdeztük?


Bővebben


 

Férfinap volt

2006. június 16.


Május 19-én "Ivó" napján férfi napot tartottak a gondozási központ Horváth Mihály utcai klubjában. A férfinap meglepetését Ollai Istvánné szervezte, hogy ne csak a nőket ünnepeljük meg minden évben, hanem legyen végre férfi nap is!

Elsőként a lányok, aszszonyok énekeltek a férfiaknak, majd jött a meglepetés, amikor az 1001 éjszaka meséje elevenedett meg.

Egy kék ruhás "sellő" lejtett táncot, de a férfiak tekintete és fantáziája átváltoztatta őt egy vörös ruhás démonná, aki megbabonázta a jelenlévőket. Candra Bindu a Fata Morgana Csoport táncosa jókedvet varázsolt a jelenlévők körében, és a széksorok közül jött is az intelem: "Kedveském csak úgy lejtse, Imre bácsi nehogy agyvérzést kapjon!". Nem is kell mondani, hogy ezután a beszólás után már a rekeszizmok is túráztatva voltak. A férfi nap után a következő nőnapra a nők chippendale show-t követeltek!

Kép és szöveg:
Vidovics


 

Jótét lelkekhez szólva
 

2006. június 16.


Találkoztam egy nagyszerű emberrel a minap Szovátán. Pál Máriának hívják, a Szent Ferenc Alapítvány otthonát vezeti. Ez az az otthon, amit kétszer építettek újjá, mert leégett titokzatos módon, amikor először elkészült. Mesélt nekünk néhány történetet, amit nehezen tudok visszaadni, mert annyira megrázott. Kicsi gyerekekről szólt, akik más, jobb sorsra érdemesek.


Bővebben


 

Vízilabdától a Nagy Könyvig
 Jókai világsztár, Kundera kamerafóbiás

2006. június 16.


Nem komoly irodalmárok, inkább két könyvbarát folytatott szenvedélyes beszélgetést a könyvekről Lévai Balázs szerkesztő-műsorvezető (képünkön balról) és Poszler György középiskolai tanár személyében a városi könyvtár előadótermében.


Bővebben


 

Operett és poperett szabadtéren
 

2006. június 16.


Kulturális szempontból szépnek ígérkezik a nyár a művelődési központ munkatársai szerint. Kruzslicz Pál igazgatóval áttekintettük a nyári műsorkínálatot illetve az egyes intézményeikkel kapcsolatos terveket.


Bővebben


 

Önkéntesek díjazása

2006. június 16.


A Magyar Vöröskereszt Csongrád Megyei Szervezete június 2-án a Vöröskereszt Világnapja alkalmából ünnepséget rendezett Szegeden. Az ünnepségen a kiemelkedő önkéntes munkáért Szentesről Keller Ferencné (Herba Hungary Kft. ügyvezető) arany, Pusztai Józsefné (nyugdíjas) ezüst, Gágyor Jánosné (pedagógus), Lipcsei János (önkéntes) és Palásti Mihály (ny. tűzoltó alezredes) bronz fokozatú kitüntetésben részesült.



 

Uniós kérdések

2006. június 16.


A városi könyvtár (Szentes, Kossuth u. 33-35.) egy hónapon keresztül, minden héten 2 Európai Unióval kapcsolatos kérdést jelentet meg a Szentesi Életben.

Az egy hónap alatt összegyűjtött megoldásokat július 7-éig küldhetik be postán, vagy vihetik el személyesen a könyvtárba. A levelezőlapon tüntessék fel nevüket, címüket és telefonszámukat. A válaszok megoldásánál segítséget nyújt a www.euvonal.hu internetes oldal. A helyes megfejtések beküldői között ajándéktárgyakat sorsolunk ki.

A harmadik hét kérdései:

1. Mikor alapították az Európai Bíróságot?

2. Melyik EU-s tagországban fogyasztják a legtöbb zöldséget és gyümölcsöt?



 

Kétszer fogták el
 

2006. június 16.


Két szentesi lakos ellen indított eljárást a rendőrség lopás miatt. Június 12-én a nagyhegyi söröző mellől a tolvajok kilenc darab vasbeton oszlopot szerettek volna magukkal vinni, ám a járőrök tetten érték őket.


Bővebben


 

Adó-info
 Törőcsik Norbert rovata

2006. június 16.


Kültag is lehet bt-képviselő

A társasági szerződés a kültagot is feljogosíthatja üzletvezetésre és képviseletre. Amenynyiben a társasági szerződés erről rendelkezik, ha nem, akkor továbbra is csak a beltag láthatja el ezt a feladatot, külön meghatalmazással azonban ilyenkor is feljogosítható képviseletre a kültag. A beltag felelőssége korlátlan, tehát elsősorban a társaság vagyona nyújt fedezetet a hitelezői követelésekre, de a beltag saját vagyonukkal is felelnek. A társaságalapításánál nincs kötelezően meghatározva az induló vagyon nagysága, van az új lehetőség, így szerződésmintát használhatnak társasági szerződésként. Ekkor azonban a törvény rendelkezéseitől eltérő szabályokat nem tartalmazhat a társasági szerződés.


Bővebben


 

Tóni bácsi konyhája
 

2006. június 16.


  • Spárgaleves
  • Virslis rizottó
  • Gyümölcsös fagylaltkehely


Bővebben


 

Tizenöt éves a cselgáncs
 

2006. június 16.


A dzsúdó (judo, cselgáncs) japán önvédelmi jellegű küzdősport. A legrégebbi japán történeti tárgyú könyvekben már i.e. 250-re vonatkozóan találunk birkózással vagy ahhoz hasonló küzdelemmel kapcsolatos megjegyzéseket. Az ősi dzsúdzsicuból a japán Kano célul tűzte ki, hogy életre kelti a harci művészeteket - megalapította saját iskoláját, amit dzsúdónak nevezett el. A "dzsú" azt jelenti, hogy küzdelem közben nyugodtnak, természetesnek kell lenni, a "dó" pedig a szellemi felkészítés útja. Szellemi koncentráció nélkül a technika jó elsajátítása el sem képzelhető.


Bővebben


 

Kinizsi: 6. hely

2006. június 16.


Vereséggel zárta a 2005-2006-os bajnoki szezont a Szentesi Kinizsi megyei másodosztályú labdarúgó csapata. Az utolsó mérkőzésen Székkutasra látogatott a gárda, ahol 1-0-ás első félidőt követően 2-0-ás vereséget szenvedett. Bozóki Zoltán vezetőedző lapunk érdeklődésére elmondta, hogy az első játékrészben mezőnyben talán többet birtokolta a labdát csapata, ám a hazaiak veszélyes ellentámadásai mindig magukban hordozták a gólszerzés lehetőségét. Sajnos éppen a lehető legrosszabb pillanatban, a lefújást megelőző másodpercekben szerzett vezetést a Székkutas. A vendéglátók a második félidő elején egy nagy védelmi hibát követően növelték előnyüket, és ez az újabb találat el is döntötte a három pont sorsát. Később ugyan emberhátrányba kerültek a házigazdák, ám a mieink erejéből mindössze egy lesgólra futotta. Bozóki Zoltán úgy vélte, reális eredmény született, mert nem játszott jól a csapata, kevés helyzetet alakítottak ki a mérkőzés folyamán. A Szentesi Kinizsi a tabella hatodik helyén zárta az évet negyven ponttal.

Az edző szerint elfogadható ez a helyezés, az őszi szerepléshez képest tavasszal hat ponttal többet gyűjtöttek, ráadásul több fiatal labdarúgóról kiderült, hogy megállta a helyét ebben az osztályban. Rájuk támaszkodva jövőre tovább lehet építeni, erősíteni a Szentesi Kinizsi gárdáját.

H. V.



 

Szenior érmek
 

2006. június 16.


Ha június első hétvégéje, akkor nemzetközi szenior úszóverseny Szentesen. Több mint egy évtizede, hogy a fent említett időben rendezi meg a Szentesi Delfin ESE. A mostani rendezvényhez nem volt kegyes az időjárás, ennek ellenére a szeniorok kitartóan úszták a métereket. A mostani versenyre 200 fő jelentkezett, de a rossz idő miatt húszan úgy döntöttek nem szállnak vízbe, s visszamondták a részvételt. Az úszók Szabadkáról, Újvidékről, Ausztriából érkeztek, de volt egy amerikai versenyző is, aki az interneten találta meg a versenykiírást, és így jutott el Szentesre.


Bővebben


 

Diákolimpia

2006. június 16.


Május 20-án Domaszéken rendezték a cselgáncsosok Diák "C" (10 évesek) korcsoport diákolimpiájának országos döntőjét.

A Petőfi DSE sportolói két bronzérmet szereztek Horváth Alexandra és Gilicze József révén. Mindketten a Petőfi iskola versenyzői, testnevelőjük Mihály Ágnes. Vasvári Zoltán hetedik helyezést ért el. (Petőfi isk; testnevelő: Józsa Józsefné.)

Május 26-án Baján a serdülő "B" fiú diákolimpia országos döntőjén Misic Lajos ötödik helyezést szerzett (Petőfi isk; testnevelő: Tóth Béla)

Edző: Tóth Béla



 

Első hely Hollandiából

2006. június 16.


Az első helyet szerezte meg a hollandiai nemzetközi versenyen a szentesi Pollák DSE cselgáncsozója Valkai Béla. A 32. alkalommal rendezett megmérettetésen 204 klub 1700 versenyzője állt tatamira a világ minden tájáról. A Pollák dzsúdó klubból 9 sportoló indult és hatan pontszerző helyen végeztek. 22 kilóban Kalydy Vivien Paloma és 48 kilóban Kürti Varínia második helyet szerzett. Ezen kívül még ketten 5. és 7. helyet szereztek.



 

Kocsis marad az edző
 

2006. június 16.


A dobogó harmadik fokán végzett az idei bajnokságban a Hungerit-Top Cop Security Szentesi VK női első osztályú vízilabda csapata. A gárda trénere, Kocsis István szerint reális a bronzérem, jelenleg a Dunaújváros és a Domino is jobb csapat a Szentesnél. A játékoskeretet illetően vannak még kérdőjelek a következő szezonra nézve, egy azonban biztos: jövőre is Kocsis István ül majd a Hungerit-Top Cop kispadján.


Bővebben


 

Tanárok és diákok kenuban

2006. június 16.


Múlt héten rendezték meg Szentes kurcai szakaszán a IV. Amatőr Középiskolai Kenuversenyt. A verseny négyszemélyes indiánkenukkal négy kategóriában folyt: diák fiú és lány, tanárok, tanárnők.

A diákok között a legidősebb induló 12. évfolyamos lehetett és fiú kategóriában leány, férfi tanár kategóriában tanárnő indulhatott, de fordítva nem. Természetesen tanárok csak tanár, diákok csak diákversenyen indulhattak.

A versenyt Szűcs Lajos alpolgármester nyitotta meg és szerencsésnek nevezte a szervezőket, mert a verseny előtti napokban folyamatosan esett az eső, de a verseny kezdetére abbahagyta.

A legnagyobb verseny természetesen a férfi kategóriákban alakult ki. A tanári csapatok között a legjobban a HMG csapata startolt, de sajnos hármas ütközésbe keveredtek, amelyből a nevető negyedik jött ki a legjobban. A verseny első helyezése az a vándorkupa volt melyet ebben az évben a Pollák csapat tudhat magának, mert a fiú diákok nyertek, a lányok, a tanárok és tanárnők is dobogón végeztek, és összesítésben a legtöbb pontot szerezték.

(Kép és szöveg: Vidovics)



 

Családi események

2006. június 16.


Házasságot kötött:
Bába György (Dombegyház, Béke u. 12/A) és Zsoldos Katalin (Honvéd u. 41.), Váncsa Károly és Bella Annamária (Dósai M. u. 7.).

Született:
Bozó Attilának és Pengő Zsuzsanna Évának (Galamb u. 15.) Enikő, Mándoki Károlynak és Tóth Katalinnak (Új u. 11.) Virgínia, Paróczai Zsoltnak és Kovács Olgának (Csongrád, Klapka u. 18/A) Réka, Nagypál Istvánnak és Szögi Mártának (Csongrád, Széchenyi u. 36.) Adrienn nevű gyermeke.

Elhunyt:
Pintér Istvánné Gőz Julianna (Kossuth u. 30.), Pengő János (Mikecz u. 2.), Mészáros Antalné Ugrai Katalin (Csongrádi út 34.), Piti Ferencné Barát Ilona (Temető u. 34.), Fazekas László (Rákóczi u. 183.).



 Vissza a legfrissebb számokhoz