<<< Vissza

Tóni bácsi konyhája

2006. június 2.

Pulykaleves májgombóccal

Hozzávalók: 2 db pulykaszárny, 20 dkg pulykabelsőség (szív, zúza), sárgarépa, petrezselyemzöld, 1 húsleveskocka, 1 csokor petrezselyemzöld.

A levesbetéthez: 1 kanál liszt, 1 kanál zsemlemorzsa, 10 dkg pulykamáj, zsír, 1 tojás, ételízesítő.

Elkészítés: Kb. 1 l húsleves kockával ízesített vízbe beletesszük a pulykaszárnyakat, a belsőségeket, a sárgarépát és a petrezselyem gyökeret. Mikor a leves felforr, habját gondosan eltávolítjuk és lassú forralással készre főzzük. Közben a lekapart pulykamájat jól összedolgozzuk a zsírral, a tojással, a liszttel, a zsemlemorzsával és az ételízesítővel. Az előkészített levesbetétet apró gombócokra szaggatjuk és forrásban lévő sós vízben kifőzzük. Tálaláskor az átszűrt levest finomra vágott petrezselyemzölddel hintjük meg.

Zöldbab parasztosan

Hozzávalók: 50 dkg zöldbab, 50 dkg burgonya, 25 dkg paradicsom, olaj, csontlé, só, bors, 50 dkg sertéshús.

Elkészítés: A zöldbabot, a negyedekre vágott paradicsomot kevés forró vajban megforgatjuk, majd felöntjük csontlével, fűszerezzük sóval, borssal, majd hozzáadjuk a kis kockákra vágott burgonyát. Kb. 40 percig pároljuk, amíg a lé csaknem teljesen elfő. A felszeletelt sertéshúst fűszerezzük, majd mindkét oldalát pirosra sütjük. Tálaláskor a párolt zöldségekre helyezzük a forró hússzeleteket.

Tejfölös-mustáros krumplisaláta

Hozzávalók 5-6 adag: 1,5 kg burgonya, 25 dkg bacon szalonna, mustár, 1 cs. petrezselyem, 6 dl tejföl, lilahagyma, vegeta, 3 dl tejszín.

Elkészítés: A kockára vágott burgonyát vegetával ízesített vízben megfőzzük. A kockára vágott bacont pirosra sütjük, hozzáadjuk a finomra vágott petrezselymet, ráöntjük a tejszínt és a 2 dl tejfölt, rövid ideig forraljuk, majd a tűzről levéve hozzákeverjük a maradék tejfölt. Az egészet összekeverjük a főtt krumplival. Ízlés szerint finomra vágott lilahagymával megszórjuk. Tálalás előtt legalább fél óráig a hűtőben állni hagyjuk.


<<< Vissza