<<< Vissza

Adó-info
Törőcsik Norbert rovata

2006. június 2.

Reprezentáció és üzleti ajándék elszámolása

A személyi jövedelem adó törvény, szerint a kifizető által magánszemélynek adott üzleti ajándék, valamint a számára nyújtott reprezentációs szolgáltatás, természetbeni juttatásnak minősül és mindig a kifizető az adókötelezett. A juttató tevékenységével összefüggő üzleti, szakmai rendezvények, és a kapcsolódó szolgáltatásokról (utazás, szállás, szabadidőprogram,) tekinthetjük, tehát a reprezentációs költségeink éves összegét kívánjuk meghatározni a vállalkozásoknál.

A reprezentációra lehetnek például: az üzleti tárgyalások, közgyűlések, taggyűlések, felügyelőbizottsági- vagy igazgatósági ülések, sajtótájékoztatók, a kifizető által rendezett fogadások, kongreszszusok, konferenciák, tovább képzések, kiállítások, bemutatók, stb.

Nem tartozik ide - és nem is ajánlom ilyen elszámolását - a dolgozóknak biztosított napi rendszeres kávé, tea, italautomata, vagy étkezés. A reprezentáció definíciója miatt, elsődlegesen a rendezvény célja és a résztvevők köre meghatározott a vállalkozással üzleti viszonyban lévő vagy esetlegesen később üzleti kapcsolatba kerülő magánszemélyek de nem a vállalkozás dolgozói. A reprezentációs költségeket, azok felmerülésekor a személyi jellegű egyéb ráfordítások tételei közé kell elszámolni. A kapcsolódó közterheket az év végi zárás előtt meg kell állapítani, és az időbeli elhatárolással szemben a tárgyév költségei között elszámolni.

Nem tehetők a reprezentációs költségek körébe az adott rendezvény lebonyolításának költségei, mert azok a vállalkozás költségei és közvetlenül a vállalkozás céljait szolgálják. Így például a rendezvényszervezés számlázott értéke, a terembérlet díja, a bemutató eszközök használati díja, a fellépő művészek díjazása, a szervezésben és lebonyolításban hivatalosan közreműködő munkatársak utazási és szállásköltsége nem jelenthet reprezentációs költséget ezek igénybe vett szolgáltatások. A reprezentációként elszámolható rendezvények lebonyolításában résztvevő munkatársak dolgozók fogyasztásai természetbeni juttatások.

Tehát a reprezentáció fogalmába tartozó rendezvényeken a vendégek részére biztosított vendéglátás, utazás, szállás, szabadidőprogramok költségeit kell reprezentációs költségként kezelni.

A reprezentációs költség adóköteles része után 11 % egészségügyi hozzájárulási kötelezettség terheli a kifizetőt.

Üzleti ajándék az ingyenesen vagy kedvezményesen adott termék vagy nyújtott szolgáltatás, és az ezekre szóló utalvány, melyet a kifizető a tevékenységével összefüggő üzleti kapcsolataira tekintettel nyújt. Tehát mint említtettem nagyon lényeges az üzleti kapcsolat megléte vagy szándék rá. Az üzleti ajándék juttatása nem kapcsolódik kötelezően rendezvényhez, csupán az üzleti kapcsolathoz. Az üzleti ajándék értéke, nem más, mint az ingyenes vagy kedvezményes juttatás szerzéskori szokásos piaci értéke.

Törőcsik Norbert
mérlegképes könyvelő
(30)-680-48-17 telefonon
vagy az info@otthonok.hu
e-mail címen.


<<< Vissza