<<< Vissza

Storymakers: Mesecsinálás

2006. június 2.

A Tempus Közalapítvány Socrates Comenius I. programjának sikeres pályázóiként az Apponyi téri óvoda tagja egy eurós óvodai csapatnak. A két finn, egy norvég, egy ír és egy spanyol intézmény pedagógusaival elkészített, "Storymakers" című közös pályázatunk célja, hogy megismerkedjünk egymás munkájával, a gyermekeket bevonjuk a közös "mesekészítésbe".

Egy hetet töltöttünk kolléganőmmel Finnországban, Helsinkiben, valamint a közeli városban, Espoo-ban.

A 12 fős nemzetközi "nevelőtestületet" Espoo városának tóparti-erdei házikójában fogadták a vendéglátók. A helyi étel és italspecialitások, a közös szaunázás megalapozta az egész hetes jó hangulatot, erősítette a személyes és internetes barátságokat.
Változatos szakmai programot készítettek elő finn barátaink számunkra.

Espooban megismerkedtünk a soros vendéglátók óvodájával. Pirjo Salervo óvodavezető bemutatta a gyönyörű intézményt. A három gyermekcsoport 2-2 szobát használ, az óvónő mellett két pedagógiai aszszisztens és egy dajka segíti a munkát. A szobákhoz még tartozik pihenő-alvó helyiség, valamint mosdó és öltöző. A gyermekcsoportok közösen használják a gyermekkonyhát, ahol éppen két kisgyermekkel süteményt készített az egyik asszisztens anyák napjára. Közös az érzékelőszoba, ahol a nagyító, számítógép, valamint az érzékelés fejlesztéséhez szükséges számtalan eszköz áll a gyermekek rendelkezésére. A kreatívszobákban a rengeteg papír, agyag, festék, összegyűjtött ágak, csigák kagylók, kövek, és ki tudja mennyi minden más anyag közül válogathatnak a gyerekek. Vízhatlan "festőköpeny" egyen-köténnyel védik ruháikat.

De az óvoda biztosítja számukra a színes kis gumicsizmákat és az eső-nadrágokat is a zord tavaszokon.

A relax szobában tört-fehér falak, hangulatlámpák, zsákfotelek, fali kárpitok, csobogó vízoszlop plafonig érő plasztik hengerekben, halk zene, félhomály andalítja a megfáradt kicsiket, akik 9 órától fél 3-ig töltik idejüket az óvodában. (Megőrzés 5 óráig)

Speciális tornaterem és fejlesztőeszközök állnak a mozgásterápiában részesülő gyermekek rendelkezésére. Az óvoda tornaterme a többségi csoport testi nevelését szolgálja, de egyúttal színházterem is.

Itt láthattuk a kicsik bemutatóját: Cirkusz! - kötéltáncosokkal, oroszlánszelídítőkkel, varázslókkal, bohócokkal. A magyar óvónő az óravázlatában azt írná: feladat az önbizalom erősítése. Mert nem a produkció számított, hanem az ováció a végén! Brávóóó! Tapsoltak a gyerekek és minden jelenlevő felnőtt - mi is; boldogan és elégedetten mosolygott a fellépő "művész".

Pirjo figyelmessége az egyik folyosó falán: "Üdvözlöm" ragasztással készült gyermekmunka a spanyol, angol, és norvég köszöntés mellett. (Folytatjuk)

Garai Ferencné
Apponyi téri óvoda


<<< Vissza