<<< Vissza

Művészi fényfirkák
Strasbourg után az ifjúsági házban

2006. június 2.

Rendszeresen közszemlére teszik alkotásaikat a Szentesi fotókör tagjai a városban, legutóbb a Művelődési és Ifjúsági Házban. Az elmúlt 2-3 év terméséből látható most a falakon hatvan fotó június végéig, Szentesi Fényfirkák címmel.

Spontán ötletből, mindenféle díjazás nélkül kerül sor erre a bemutatkozásra. A kiállítás képei között több műfaj, technika és látásmód képviselteti magát, így természetfotó, művészi akt és különleges városi felvételek. Hétfőn este szokványos kiállítás-megnyitó helyett Kruzslicz Pál kedélyes társalgásra invitálta a megjelenteket, a fotókör tagjait. Afféle kamarabeszélgetésre, ahogyan a művelődési központ igazgatója fogalmazott. A kiállításnak és a fotókör foglalkozásainak sok éve helyet adó ifjúsági ház klubhelyiségében ültek le az alkotók, ahol is az intézmény vezetője saját két jó tulajdonságát említette először. Az egyik tudvalévő, vagyis hogy nagyon szereti a fotózást, s a fotókiállításokat, de pozitívumnak tartja azt is, hogy amikor a kör alakult, abban az időben ő abbahagyta a fényképezést, melyet addig bőszen művelt. Kruzslicz elárulta: más kollégái irigylik is őt a városban folyó komoly fotós élet miatt, elsősorban a rangos régiós seregszemle, az Alföldi Fotószalon és a szintén hagyományossá vált országos aktfotó-kiállítás révén. Ezeket az 1974-ben alakult helyi fotókörrel közösen szervezik évről-évre.

A kör tagjainak a kiállítás apropóján gratulált, s szerinte ez az anyag bárhol Európában megállná a helyét.

S hogy ez valóban így van, bizonyítja az is, hogy a fotókör áprilisban Strasbourgban szerepelt egy kiállításon. Tíz fővel mutatkoztak be, az itt felsorakoztatott fotók egy részét vitték, az utat Szegvárról szervezte Kovács Ildikó. Már korábban is bemutatkoztak a francia városban a fotókör tagjai, de azért főként hazai pályázatokra adják be munkáikat, mondta el lapunknak Nagy István, aki 1997 óta a fotókör vezetője. Jelenlegi kiállításuknak, melyen a fotókörből tizenöt alkotó képei láthatók, nincs apropója, ám bemutatja látásmódjuk alakulását. A tagok a fotóműfajokon belül mindig másban is kipróbálhatják tudásukat, s nem dokumentálni akarnak, hanem érzéseket, hangulatokat átadni. Mindezt évi 30-40 pályázaton, ahol 4-500 képpel szerepelnek, s 15-20 díjat hoznak el.

Évente rendeznek kezdőknek szóló fotóiskolát, s szemben a régebbi gyakorlattal, amikor csak filmre fényképeztek, idén már kifejezetten digitális fotósuliként hirdették a nem rég véget ért tanfolyamot. Most csak az alapokat tanították, de ősszel haladók számára is elindítanák a tanfolyamot, a művészet felé orientálódva, a képszerkesztés mikéntjeibe is bevezetve az érdeklődőket.

Darók József


<<< Vissza