<<< Vissza

Lóháton a madarak és fák napján
A pszichiátriai otthon a ligetben ünnepelt

2006. június 2.

A szentesi pszichiátriai otthon lakói és dolgozói idén is megünnepelték a Madarak és fák napját. Május 24-én a ligetben megrendezett csapatversenyük vidám hangulatról, önfeledt szórakozásról árulkodott. Bolyánné Szamosközi Gabriella, az intézmény vezetője elmesélte, hogy a 19. században lecsapolták a folyókat és a mocsarakat, így a madarak élettere lecsökkent. 1906-ban az akkori vallási és oktatási miniszter rendelte el, minden év május 10-én a Madarak és fák napját. Ezen a napon fákat ültetnek és megemlékeznek a védett madarakról.

- Az intézményünk minden évben megünnepli a Madarak és Fák Napját, általában sportvetélkedőkkel, akadályversenyekkel - mondta az otthon vezetője. Nagyon örültünk, hogy idén az ünneplés összekapcsolódott a Challenge Day-jel, a Kihívás Napjával, így a lakóink is mozogtak legalább tizenöt percet ezen a napon. Kilenc órakor érkeztünk a Családsegítő Központ udvarába. Előzetes beosztás alapján készült öt csapat az intézmény lakóiból és dolgozóiból. Néhány akadálypályán mentek keresztül a résztvevők, majd különböző állomásokon feladatokat kellett megoldaniuk. Volt többek között zenei, sport, természet, madarak-állomás. A napi programban stafétafutás, horgászat, szemétgyűjtés is szerepelt.

A szociális és mentálhigiénés csoportunk feladata, hogy különböző rendezvényeket szervezzenek a lakóink számára, ők egy hétig készültek. 97 főt gondozunk az intézményben, ebből körülbelül hatvanan voltak a ligetben. Ilyen nagy megmozdulás még nem volt az intézményben. Ebben segített az is, hogy egyik kollégánk lovakat tenyészt, és lovaskocsival vitte ki a lakókat a ligetbe. Így a kevésbé mobilizálható lakókat is ki tudtuk vinni. Mivel csapatverseny folyt, a helyezéseket édességcsomaggal és oklevéllel díjaztuk. A lakóknak a városnézés és a lovaskocsizás tetszett a legjobban, sőt a ló hátára is többen ráültek.

Szerették volna ezt a napot megyei szinten megrendezni, de sok dolog közbejött, ami miatt erre nem nyílt lehetőségük. Nagyon rossz műszaki állapotban van a Tóth József utcai épületük, több épületrészt le kellett zárni, a lakókat át kellett helyezni másik szobába, jelenleg kicsi a foglalkoztató helyiségük is. Folyik a tárgyalás a megye és a város között, hogy mi lesz az otthon sorsa. Az épület hoszszú távon nem felel meg a célnak, ezért áprilisban beadtak egy pályázatot címzett támogatásra a szociális minisztériumhoz egy 150 fős új pszichiátriai otthon építésére. Ott egyrészt mostani lakóik ellátását tudnák biztosítani, másrészt új feladatokat is vállalnának. Ilyen a szenvedélybeteg részleg, ami még nincs a megyében, a pszichiátriai betegek átmeneti ellátása, valamint speciális részleg, ahol a nagyon súlyos antiszociális egyének tartózkodnának.

Majzik Andrea


<<< Vissza