<<< Vissza

Tóni bácsi konyhája

2006. május. 26.

Sajtos ponty tepsiben

Hozzávalók: 1 kg-os ponty, 4 dl tejföl, 10 dkg ementáli sajt, 3 ek. liszt, 2 tojás, 5 dkg margarin, 4 gerezd fokhagyma, ételízesítő, 2 ek. almaecet, 1 ek pirospaprika, 2 db babérlevél, 1 ek. bazsalikom, őrölt bors.

Elkészítés: A megtisztított pontyot centinként bevagdaljuk, majd bedörzsöljük ételízesítővel, borssal és finomra vágott bazsalikommal. Az így előkészített halat a margarinnal kikent tűzálló tálba tesszük. Közben a tejfölt, tojással, liszttel, zúzott fokhagymával, almaecettel, pirospaprikával, borssal és kevés ételízesítővel simára keverjük, majd hozzáadjuk a babérlevelet és az egészet a pontyra terítjük. Közepesen meleg sütőbe tesszük. Amikor a hal már majdnem megpárolódott, reszelt sajttal meghintjük és gyorsan rápirítjuk. Petrezselymes burgonyával tálaljuk.

Káposztás virslivel töltött kifli

Hozzávalók: 4 db virsli, 10 dkg savanyú káposzta, 1 egész tojás+tojássárgája, 25 dkg liszt, 3,5 dkg élesztő, 1 dl tej, 1 ek. tejföl, 1 ek. vaj, 1 teáskanál cukor, őrölt bors, só.

Elkészítés: Morzsoljuk bele az élesztőt a langyos tejbe és hagyjuk felfutni. Gyúrjuk össze a lisztett a tejföllel, a tojássárgájával, a vajjal, sóval, borssal és a kovásszal. Dagasszuk be és hagyjuk 20-25 percig meleg helyen kelni. Lisztezett deszkán nyújtsuk fél centi vastagra. Vágjunk a tésztából akkora háromszögeket, hogy elférjen bennük a virsli. Tegyük a tésztára a káposztát, rá a virslit és jó szorosan tekerjük fel. Tegyük sütőlemezre, majd kenjük meg tojással és előmelegített sütőben aranybarnára sütjük.

Jó étvágyat!


<<< Vissza