<<< Vissza

Őszre minden a helyére kerül

2006. május. 26.

Megújult környezetben fogadta a látogatókat a Koszta József Múzeum. Május 18-án a múzeumi világnapon azzal a céllal nyitották ki a kapukat, hogy azok a szentesiek is eljöjjenek a megyeházára, akik egyébként nem múzeumba járók. És jöttek is: közel ezren a nap folyamán. A vendégeket, akik között iskolások és felnőttek is voltak, dr. Tóth István megbízott igazgató köszöntötte, majd lapunknak nyilatkozott.

- Nekünk nagyon fontos az, hogy a múzeum látogatása kellemes időtöltés legyen. Különösen a diákoknak, akikből érdeklődő felnőttek válhatnak. A felnövekvő korosztályt kell megfognunk, hogy érdeklődő legyen a kultúra, a helytörténet iránt. A világnapnak az is célja, hogy felhívjuk a figyelmet a védendő örökségünkre, a helyhez való ragaszkodásra, az itteni kultúrára és a múlt megbecsülésére.

- Ön megbízott igazgatóként dolgozik itt. Mik a tervei?


- A munkát a pályázatok elbírálásáig vállaltam, tehát addig, míg meg nem választják az új igazgatót. Addig nagyon sok munkánk lesz, el kell kezdenünk a költözés második ütemét, vagyis teljesen ki kell ürítenünk a kajáni és a lapistói raktárt, valamint a ligeti épületet. Szeretnénk most már a dolgozó szobákat is kialakítani, és a meglévő Koszta-kiállításunknak is ki kell alakítanunk a végleges helyét. A képeket légkondicionált helyiségbe helyezzük át, állandó kiállításként az épület legvégén lesz látogatható.

- Lesz még egy állandó kiállításuk...

- A helytörténeti tárlatot azonban más szempontok alapján rendezzük be, mint a ligetben volt. Egységesebb lesz, a helytörténet mellett néprajzi vonatkozások is lesznek. Szeretnék kiállítani a helyi szakmák és foglalkozások teljes eszköztárát is, például egy bognár, vagy kovácsműhelyt. A raktárainkban nagyon sok érték van, amit szeretnénk bemutatni a nagyközönségnek. Folyamatosan újítjuk az időszaki kiállításokat, gondolkodunk egy régészeti és egy bútorkiállításban is, és szeretnénk több vándorkiállítást is szervezni.

- A Mednyánszky László képeit bemutató tárlat május 28-ig látható. Mi lesz a sorsa?


- Visszakerülnek az eredeti helyükre a képek, vagyis a pozsonyi nemzeti galériába. Szerettem volna hamarabb elhozni Szentesre ezt az anyagot, azonban a szervezések miatt előbb Szegedre tudtuk elvinni, s csak aztán ide.

- A múzeum március 15-én nyílt meg új helyén. Milyen a látogatottság?

- Nehéz mérleget vonni két hónap után. Az azonban már látszik, hogy a tavalyi éves látogatottság felét hozta a márciusban nyílt történeti kiállításunk. Ez nagyon jó arány. Sajnos, most június közepén be kell zárnunk az átrendezés miatt, le kell bontanunk a Koszta- és Mednyánszky-képeket, a történeti terem azonban érintetlen marad. Ősszel pedig újra kinyitjuk a kapukat, és várjuk a látogatókat.


<<< Vissza