<<< Vissza

Közös színjáték
"Kurca fátyla" találkozó

2006. május. 26.

A Jövőnkért Alapfokú Művészeti Iskola és a Kiss Bálint Református Általános Iskola idén is megrendezte a "Kurca fátyla" gyermekszínjátszó találkozót. Május 16-án a Tóth József Színházteremben adták elő a gyerekek a darabokat.

A délelőtt folyamán fellépett a szentesi Rigó Alajos iskola integrált csoportja, a szegedi Kacsoh Pongrác Művészeti iskola makkosházi tagozata, a forráskúti művészeti iskola, a fóti Németh Kálmán Általános és Alapfokú Művészeti Iskola, a Dolche Művészeti Iskola deszki tagozata, valamint a Jövőnkért Alapfokú Művészeti Iskola csongrádi, kecskeméti és szegvári tagozata. Délután néptánc, moderntánc és idegen nyelvű előadások szórakoztatták a közönséget. A rendezvény szakreferensei Bácskai Mihály, Bácskai Mihályné és Perjésné Dózsa Erzsébet drámatanárok voltak.

Keller Jánosné, a Jövőnkért iskola igazgatónője elmesélte, hogy Bácskai Miska bácsi adott tradíciót a drámaoktatásnak Szentesen a gimnáziumban és nagyon boldog volt, amikor felkérték, mert gyermekszínjátszó találkozók nemigen vannak. Hetedik éve tartják a találkozókat és most azzal bővült, hogy a Kiss Bálint Református Általános Iskolával közös a szervezés, mert külföldi gyerekek vendégeskednek náluk a Comenius program keretében.

- Miért hasznosak ezek a találkozók? - kérdeztük Keller Jánosnét.


- A közös együttjátszás miatt, egymástól tapasztalatot szerezhetnek és megcsodálhatják egymás játékát.

- Almásiné Szaszkó Editet is megkerestük. Arról kérdeztük, hogy hogyan veszik fel a kapcsolatot az iskolákkal?


- Február-március körül meghívókat küldünk minden általános és művészeti iskolába, és erre válaszolva jelentkeznek a műsorba.

- Hogyan szervezték meg a találkozót?


- Először egyeztettük a helyet és időt, és a jelentkezések alapján elkezdtük a készülődést. A két iskola (a Kiss Bálint és a Jövőnkért) tökéletesen tudott együttműködni.

- Hogyan állították össze a műsort?

- Általában a korcsoportokat szoktam nézni, hogy a kicsik minél hamarabb túl legyenek rajta. Ahogy a téma és a kor adja, a végére maradnak az idősebb korcsoportok darabjai.

- Külföldi diákok is ellátogattak városunkba.

- A Kiss Bálint iskola egyik tanára, Fekete Nagy Katalin három évvel ezelőtt egy pályázati kiírást olvasott, jelentkezett rá és partnereket keresett Európában. Talált francia, svéd, német és román partneriskolákat egy projektre. Ennek témája egy kórus, amellyel év közben készülnek fel a közös koncertre. Előtte egy héttel találkoznak és öszszeépítik a sok kórusdarabot egy egésszé. Szegeden a Dómban léptek fel. Minden évben, másik országban találkoznak. Most 120 diákot láttunk vendégül.

Jövőnkért - Média tanszak


<<< Vissza