<<< Vissza

Az egészségért
Agócs Lászlóné kitüntetése

2006. május. 26.

Az egészségügyi miniszter Pro Sanitate kitüntetéssel jutalmazta Agócs Lászlónét. A polgármesteri hivatal egészségügyi referense, a Magyar Vöröskereszt Területi Szervezetének titkára humanitárius elkötelezettségéért, sok éves eredményes és áldozatos munkájáért kapta a kitüntetést.

Agócs Lászlónét sok kedves emlék fűzi az egykori Közgazdasági és Egészségügyi Szakközépiskolához. Ott végezte tanulmányait, majd később, már szakoktatóként visszatért az oktatási intézménybe. Előtte azonban a kórházban ápolónőként, majd mentősként dolgozott. Három gyermek édesanyja, a gyes időszaka alatt fejezte be az Egészségügyi Főiskola szakoktatói szakát. Szervezőmunkát végzett, 1986-ban a vöröskereszt tanárelnöke. A feladat azt jelentette, hogy a gyerekeket csecsemőápolásból és elsősegélynyújtásból versenyekre készítette föl.

A Magyar Vöröskeresztnek '73 óta tagja. Időközben felkérték a területi szervezet vezetői posztjára. Itt már nem csak az ifjúság irányításáról volt szó, hanem a véradó mozgalomról. Rengeteg feladattal. Hozzá tartoztak a környező községek, akkor még Mindszent is.

- Kicsit nehéz is volt - emlékezik. Aztán úgy éreztem, mindinkább belejövök a munkába. Megszerettem. Az ötleteim megvalósultak. A megyei titkár azt mondta: mindent meg lehet valósítani, csak szerezzek hozzá pénzt. Olyan programokat hoztunk be a város, a kistérség életébe, amit a mai napig is szívesen elvégeznek.

- Hallhattuk, egyre nehezebb a véradás szervezése.

- Sajnos így van. Még nem tudjuk, hogy mi lesz vele. A héten három megye vöröskeresztesei találkoznak Szentesen, remélem sok kérdésre választ kapunk majd a tanácskozáson. Ez a csodálatos véradó mozgalom sokkal többet érdemelne. Tulajdonképpen egy nagy családról van szó. Erőt adott az életemben, hogy sok embert ismerek, és úgy érzem, szeretnek. Mindig adnak valami pluszt. Sok újat tapasztal az ember, ezért is érdekes ez a munka. Kitalálhatunk valamit, de olykor maga az élet is produkál dolgokat. Itt volt például az árvíz. Tavaly kint jártam Farkas-lakán, ott már láttam a pusztítás nyomait. Idehaza sok embert megmozgatott. Nagyon jó segítőim vannak, sok segítséget kaptam például Molnár Gyula főorvostól. Munkatársamtól, Vajdáné Erzsikétől, aki nagyon jól szervezi a kirándulásokat, az idősek nyaraltatását. Besegít a tanári táborunkba. Sok segítséget kapok a szentesi önkormányzat szociálpolitikai osztályától. Nagyon jó ez, hiszen önkéntesek nélkül, emberi kapcsolatok nélkül ez a szervezet nem működik. Köszönet ezért mindenkinek.

- Negyedik éve a polgármesteri hivatal megbízott egészségügyi referense.

- Először helyettesítettem, aztán ott ragadtam a munkában. Nagyon sok dologgal, gonddal járó feladat. Úgy gondolom, hogy az egészségügynek valóban átalakításra van szüksége. Nálunk a központi orvosi ügyelet már az Európai Uniónak megfelelő, azokat próbáltuk betartani, melyeket az unió megkövetel, illetve, amit már meg is követelt, gondolok itt az orvosok óraszámára. Reméljük, hogy a mentőkkel való megállapodás jó lépés volt. Június 10-én, szombaton egész napos egészségügyi szűrést szervezünk, egyik amerikai céggel a rendelőintézetben. Próbálunk az emberek egészségére vigyázni - mondja a 2200 tagot számláló területi szervezet titkára. Majd még hozzáteszi: mind a tagság létszámában, mind a véradásban országos szinten is jól állnak.

Lovas József


<<< Vissza