<<< Vissza

Amerikában jártak

2006. május. 26.

Varga Árpád, Gál Zsuzsanna, Maggie Thurber (megyei biztos), Ott József és Baláspiri Csaba a toledói önkormányzat épületében.

A Csongrád Megyei Közgyűlés tagjaként Varga Árpád települési képviselő közel egy hetet töltött az amerikai Ohio államban. Az apropója: immáron tízéves a két megye, Csongrád és Lucas kapcsolata. Mint megtudtuk, több éve esedékes volt már a magyar testvérmegye küldöttségének látogatása.

A delegációval Szirbik Imre polgármester, a közgyűlés külügyi bizottságának elnöke utazott volna, ám esetében a Tisza magas vízállása közbeszólt. Az azzal kapcsolatos teendők a szó szoros értelmében hazai vizeken tartották a védelem helyi vezetőjét. Így a "beugró" ember Varga Árpád lett, aki egyébként is helyettese a megyei bizottságban a polgármesternek. A delegációt Ott József, a Csongrád Megyei Közgyűlés alelnöke vezette, tagja volt még dr. Baláspiri Csaba csanyteleki háziorvos, a Fidesz MPSZ megyei frakcióvezetője a közgyűlésben, és Gál Zsuzsanna külügyi referens, tolmács.

- A vendéglátó egy, a nemzetek közti kapcsolatokat erősítésére, terjesztésére, a csereoktatási kapcsolatok ápolására alapult nonprofit szervezet (Great Lakes Consortion), valamint az önkormányzat volt. A szervezetben sok magyar származású és kötődésű ember tevékenykedik, többségük amerikai állampolgár. A motorja az egésznek az a Bálint Erzsébet, aki tavaly Csongrád megyei Alkotó-díjat kapott - mondja a képviselő, akit a továbbiakban a házigazdákról, a megyéről és a szabadprogramokról kérdeztünk.

- A házigazdákról: létezik egy aktív magyar klub, rendszeresen összejárnak, hagyományokat őriznek, Andy Rakay az elnökük. Jórészt nyugdíjas emberek, ők osztják el a segélycsomagokat, melyeket évek óta küldünk ki a rászorulóknak. Elsősorban árva gyerekek kapják. Csongrád megyét egy művészeti csoport is képviselte, mint ismeretes Lucas megye székhelye, Toledo és Szeged város szintén jó kapcsolatokat őriz már hosszú ideje. A szegedi színház művészei koncertsorozaton vettek részt.

- A toledói egyetemen egészségügyben orvosképzésről tájékoztattak bennünket. A Lucas Megyei Önkormányzat működéséről egy fogadás alkalmával a helyszínen gyűjthettünk megszívelendő tapasztalatokat. Felépítése eltér a mienktől, ott három megyei biztos tevékenykedik. Nincs negyven képviselője, köztisztviselői gárdája, mint Csongrádnak. Értékes tájékoztatást hallhatunk a fiatal képzési kurzusról. Ez egy vezetési program, menedzsertípusú és nagyon amerikai. Szentes számára is érdekes lehet, majd megbeszéljük, hogy a kapcsolatot hogyan lehet fölhasználni városi szinten. A lehetőséget akár motivációs rendszer részeként be lehetne vinni a közigazgatásba idegen nyelvet beszélő fiatalok számára. Ez mindenképpen a jövő, és erre áldozni kell. A kintiek nagyon segítőkészek és fogadóképesek, és nagyon nyitottak, családoknál elszállásolható bárki, örömmel fogadják őket.

Megbeszéltük, milye lesz az idei csomagkészítés, azután a viszontlátogatásukról esett szó, természetesen eljönnek majd Szentesre is. Részt vettünk egy úgynevezett panelbeszélgetésen, a magyar klubban legalább 100-120 ember volt kíváncsi ránk, a kölcsönös tájékoztatásra. A tapasztalatcserére. Csak egy megjegyzés: választási rendszerük gyökeresen eltér a magyartól.

- A szabadprogramokban különböző látványosságokat nézhettünk meg, volt egy utunk a Niagarához. Jártam már Amerikában, de ez alkalommal is nagy élményben volt részem. Azután kilátogattunk egy baseball meccsre. Ez három és fél órán át kellemes kikapcsolódást jelent az egész családnak. Általa bepillantást nyerhettünk az amerikai polgári életbe.

L. J.


<<< Vissza